FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 7 Mayıs 2019 1631 Görüntüleme

ÇITLIK 12 YAŞINDA

Mut’un kültür sanat simgelerinden Mut Çıtlık Kültür Sanat Dergisi, 12. Kuruluş Yıldönümünü kutladı. 6. Kaval Çalma Yarışmasının yapıldığı gecede, birinciliği Musa Arı kazandı. Öğrenciler arası yapılan 10. şiir yarışması sonuçlarının da açıklandığı Çıtlık Gecesinde, Ali Çetin (Gara Ali) türküleriyle dinleyenlere müzik ziyafeti çekti.

Mut Çıtlık Kültür Sanat Dergisi, 12. yaşını düzenlediği geceyle kutladı. Mut Belediyesi Sinema Salonunda gerçekleştirilen geceye, Mut Kaymakamı Mehmet Ali Akyüz, Mut Belediyesinden temsilciler, önceki Mut Belediye Başkanı Nebi Yılmaz ve çok sayıda konuk katıldı.

“TÜRKİYE’DE HATTA AVRUPA’DA TANINAN BİR DERGİ OLDUK”

Gecenin açılışında konuşan Mut Çıtlık Dergisi Sahibi Nihat Mustul, “12 yıl önce, 2007 yılının Nisan ayında ilk sayısını çıkardık. O zaman Mut’un kültür sanat simgesi olacağını, bu kadar uzun yaşayacağını, böyle dallanıp budaklanacağını, böylesine salonları doldurarak toplantılar yapacağını hiç düşünememiştik; ama görüyorsunuz ki Mut Çıtlık Dergisi Mut’ta, bütün Türkiye’de, hatta Avrupa’da bile tanınan bir dergi oldu” dedi.

“KAVAL ÇALMA YARIŞMASIYLA MUT’UN SESİNİ BÜTÜN TÜRKİYE’YE DUYURDUK”

Bir dergi ile yetinmediklerini belirten Mustul; doğa grubu, türkü korosu, TSM korosu, tiyatro, Karacaoğlan türküleri gecesi, şiir yarışması ve kaval çalma yarışması gibi birçok dalda etkinlikler düzenlediklerinin altını çizdi. Mustul, “Kaval çalma yarışması şu anda Türkiye’de bir ilk. Kaymakamlık ve Belediye ile birlikte yapıyoruz. Mut’un sesini bütün Türkiye’ye birlikte duyurduk” şeklinde konuştu.

“ÇITLIK HEPİMİZİN ORTAKLAŞA AÇTIĞI BİR KÜLTÜR SANAT GÜLÜDÜR”

Bir derginin yaşamında 12 yılın küçümsenmeyeceğini belirten Mustul, şunları söyledi: “Birçok dergi kısa zamanda kapanıp gidiyor; ama Mut Çıtlık 12 yıldır genişleyerek, çoğalarak ayakta. Tabi bunda sizlerin büyük payı var. Sizler olmasanız Mut Çıtlık Dergisi yaşamaz. Sizler Mut Çıtlık Dergisine harcadığımız emeği, döktüğümüz teri biliyorsunuz. İşte Çıtlık Dergisini yaşatan güç, sizin bunu görmeniz. Bir dergiyi yaşatmanın bir yolu da, o dergiyi okumaktan geçer. Mut Çıtlık Dergisi ona gönül veren herkesin. Hepimizin ortaklaşa açtığı bir kültür sanat gülüdür, Mut gülüdür. Ortaklaşa bir kültür sanat Mut gülü açıyoruz hep beraber. İşte o gülün adı Mut Çıtlık Dergisidir.”
Kendilerine destek veren, katkı sunan, emek veren herkese teşekkürlerini ileten Nihat Mustul, konuşmasını, “Yaşasın kültür sanat, yaşasın Mut Çıtlık” diyerek noktaladı.

“ÇITLIK İLÇENİN KÜLTÜR SANATINA ÖNEMLİ KATKILAR SUNDU”

Mut Kaymakamı Mehmet Ali Akyüz yaptığı konuşmada, Çıtlık’ın ilçenin kültür sanatına önemli katkılar sunduğunu söyledi. Akyüz, “İlçemizde unutulmaya yüz tutmuş ya da hakettiği yeri bulamamış pek çok unsur Çıtlık ailesinin dokunuşlarıyla bir nebze de olsa yaşatılmaya çalışılmaktadır. Karacaoğlan gecesinden, kaval çalma yarışmasına kadar pek çok etkinlikte Çıtlık rol model olmuştur. Bu etkinlikler mütevazı bütçelerle, hemşerilerimizin destekleriyle ve Çıtlık ailesinin fedakarlıklarıyla insanımıza sunulmaktadır. İnsanlarımız da bu çabaları görmezlikten gelmemiş, bu etkinlikleri sahiplenmiştir” dedi.
“Karacaoğlan kültürünün yaşatılmasından, yörük kültürünün önemli ögesi kaval çalmaya, cennet köşesi Mut’umuzun güzelliklerine dikkat çekmek adına düzenlenen doğa yürüyüşlerinde hep Çıtlık ismini duyarız” diyen Akyüz, 12. yaşına giren Çıtlık ailesine nice seneler diledi.
Gecede Mut Belediyesi adına konuşan Ahmet Can ise, Mut Belediyesinin daha önceki dönemlerde olduğu gibi kültür sanat faaliyetlerine desteklerinin devam edeceğini belirterek, 7-8-9 Haziran’da gerçekleştirilecek olan 57. Karacaoğlan Kültür ve Sanat Festivalinde yapılacak etkinlikler hakkında bilgi verdi.

KAVAL ÇALMA VE ŞİİR YARIŞMASI SONUÇLANDI

Gülcan Yıldırım’ın sunduğu Çıtlık Gecesinde, Mut Kaymakamlığı ve Mut Belediyesinin de işbirliğiyle 6. Kaval Çalma Yarışması yapıldı. Yarışmada, Musa Arı birinci oldu. Yarışmada Veysel Mavi ikinci olurken, Mustafa Gökçe üçüncülüğü elde etti. Dereceye girenlere çeşitli para ödülleri verildi.
Gecede, sponsorluğunu Nural Demirdağ’ın üstlendiği, ‘Doğa’ konulu öğrenciler arası 10. şiir yarışmasının sonuçları açıklandı. Açıklanan sonuçlara göre birinciliği Sena Barış kazandı. Yarışmada Mert Bocut ikinci, Havva Çınar üçüncü oldu. Mut Çıtlık Özel Ödülü ise İsmet Çevik’e gitti. Şiir yarışmasına katılan tüm öğrencilere kitap kolisi hediye edilirken, dereceye girenler çeşitli para ödülü ve plaketle ödüllendirildi.
Çıtlık Gecesinde ayrıca Çıtlık etkinliklerinde destek verenlere plaketler verilirken; sahne alan Ali Çetin (Gara Ali) türküleriyle geceye renk kattı.

Tema Tasarım | Osgaka.com