FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 7 Ağustos 2019 2309 Görüntüleme

LAAL PAŞA CAMİİ’NDE RESTORASYON BİTMEK BİLMİYOR

Mut’ta, 630 yıllık tarihi Laal Paşa Camii’nin restorasyonunun 2 yılı geçmesine rağmen bitmemesi ve çalışmaların durması tepkiye neden olurken, cami hakkında bilgi almak için hiçbir yetkilinin konuşmaması tedirginlik yaratıyor.
Laal Paşa Camii Mut’un en eski camilerinden. Vakıflar Bölge Müdürlüğünce restorasyona 5 Mayıs 2017 tarihinde başlandı ve 5 Nisan 2019 tarihinde bitmesi gerekiyordu. Aradan 4 ay geçmesine rağmen restorasyonun gidişatı hakkında ne müftülük, ne belediye, ne de herhangi bir yetkili tarafından, herhangi bir açıklama yapılmıyor.
Tarihi Laal Paşa Camii, restore edilmek üzere 20 ay süreyle 9 Mayıs 2017 tarihinde kapandı. 05 Mayıs 2019 tarihinde çalışmaların biterek teslim edilmesi gerekirken hala bitmemesi ve çalışmaların durdurulması vatandaşların tepkisine yol açtı. 20 ayda teslim edilmesi gereken çalışmalar toplam 1 milyon 800 bin lira harcanacağı bildirildi. Süresinde bitmeyen restorasyonun teslim etme süresinden 4 ay geçmesine rağmen ve çalışmaların dahi durdurulması endişe yaratmaya başladı.
20 ayda bitmesi gereken restorasyon çalışmalarının 2 yılı geçmesine rağmen hala bitmemesi, çalışmaların devam etmemesi ve harabe görüntüsüne bürünen cami tarihi değerlerini kaybetme noktasına geldi.
“630 yıllık Laal Paşa Camiine sahip çıkan bir yetkili yok mu?” diye soran vatandaşlar, “Bir yetkili çıkıp da burada neler olduğunun hesabını soramıyor. Tarihi camii restore için boşaltılıp müteahhide teslim edildi. 20 ayda restorasyonu biterek teslim edilmesi gerekirken aradan 24 ay geçmesine rağmen hala bitmedi. Zaten çalışmalarda yok. Sıfırdan cami yapılsaydı şimdiye çoktan bitmişti. Bilgi alacak hiçbir yetkili bulamıyoruz. Müteahhit desen varmı yokmu bellisiz. Bu konuda yetkilileri göreve davet ediyoruz” dediler.
Laal Paşa Camii’nin tarihçesi:
Laal Paşa Camii, Karamanoğulları İbrahim Bey’in emirleri ile Lala Paşa tarafından yaptırıldı. Kare planlı ve orta kubbeli olan cami düzgün kesme taşlarla inşa edildi. Kitabesine göre iki defa onarım gören caminin bahçesinde 2 adet türbe bulunuyor. Kümbetlerin birinde 3 adet, diğerinde ise 4 adet mezar yer alıyor. Evliya Çelebi Seyahat-Namesi’ne göre Laal Paşa bu kümbetlerin birisinde yatıyor.

İlginizi çekebilir

MUT BAYRAMI EVDE GEÇİRDİ

MUT BAYRAMI EVDE GEÇİRDİ

Tema Tasarım | Osgaka.com