FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 10 Eylül 2019 1706 Görüntüleme

Asırlık Çınar Zararlıya Teslim

Mut’ta Karacaoğlan Çınaraltı Parkında, aralarında bin yaşındaki çınarın da bulunduğu tescilli beş ağaçtan biri zararlı böceklere boyun eğmek zorunda kaldı. Bin yıllık çınar ağacının gövde kısmındaki yarılma tehlike saçıyor.

Çınar ağacının göçme tehlikesi göz önüne alınarak etrafının korkuluklarla çevrilmesine rağmen yetersiz durumda. Mut Belediyesinin, “Dikkat!” diyerek astığı levhada, “Çınar ağacının gövdesindeki çürüme ve çatlamadan dolayı Çevre Şehircilik Müdürlüğünün 26–08–2019 tarihli yazısına istinaden güvenlik gerekçesi ile ağacın bakımı yapılıncaya kadar geçici olarak kapatılmıştır. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin tehlikeye atmaması için ağaç altında durmaları önemle rica olunur” denildi. Her ne kadar çınar ağacının etrafı korkuluklarla çevrilse de, gövde kısmının yarılma durumuna bir an önce önlem alınması gerektiğini söyleyen vatandaşlar, yetkilileri göreve davet ettiler.
Mut Belediyesinden alınan bilgiye göre, Mut Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne yazı yazıldığı, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yaptığı incelemeden sonra güvenlik çemberine alınması istendi. Orman Bölge Müdürlüğüne yazı yazılarak, orman mühendisi istendi. Ağaçta bu hafta içinde gereken inceleme yapılarak, kesilmesi ya da bakım yapılması kararı alınacak bilgisi verildi.
Mut Ziraat Odası Başkanı Hıdır Kar, bin yıllık anıt ağaç olarak tescilli çınar ağacının, zararlı kurt ve bakterilerin istilasına uğradığını ifade ederek, “Şuan asırlık çınar ağacının çürüyen kısımları böcek tahribatına maruz kalmasından dolayı gövde kısmının çürümesi sonucu, çınar ağacının gövde kısmında büyük yarılma meydana gelmiştir. Buda her gün büyümekte olup eğer yetkililerin önlem almaması durumunda göçme tehlikesi büyüktür. Çınar ağacının gövde kısmının etrafı çevrilmesine rağmen dallarının büyük ve uzun olmasından dolayı göçmesi durumunda çevresinde gölgeleyen vatandaşlara zarar vereceğinden dolayı yetkililerin bir an önce tedbir alıp eski haline kavuşturulmasını istiyoruz” dedi.
İlçede sıcaklardan dolayı serinlemek için kendini Karacaoğlan Çınaraltı Parkı’na atan vatandaşlar ise, “Mut ilçesinde bizlerin gidebileceği tek yer Mut Karacaoğlan Çınaraltı Parkı olup, çınar ağaçlarının gölgesinde serinliyoruz. Sıcak havalarda günümüzün büyük bir bölümünü burada oturup serinlemekle geçiriyoruz. Bin yıllık anıt ağaçları bakımsızlıktan kurt ve böceklerin kurbanı olmuşlar. Ağaçların gövdelerinde büyük kurt delikleri meydana gelmiş. Zararlı böceklerin istilasına uğramış durumdalar. Şu an ise çınar ağacının bir tanesi gövde kısmından yarılmış, tehlike saçıyor. Bizler gölgesinde otururken bile korku dolu anlar yaşıyoruz. Her geçen gün ağacın daha da kötüye gitmesi demektir. Buna yetkililerin bir an önce çare olmasını istiyoruz” diye konuştular.

Tema Tasarım | Osgaka.com