FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 8 Ekim 2019 1887 Görüntüleme

Pehlivan: “Zeytinyağında Plastik Ambalaj Kanserojen”

Dünyaca ünlü Zeytinyağı Tadım Uzmanı Birsen Pehlivan, Mut’ta faaliyet gösteren İzorya Zeytinyağı Fabrikasında, çalışanlara yönelik zeytinyağı tadım eğitimi verdi. Eğitimde, kaliteli bir zeytinyağı elde edebilmek için üretimin her aşamasında dikkat edilmesi gerekenleri adım adım anlatan Pehlivan; zeytinyağı ambalajında plastik kullanılmaması yönünde uyarıda bulundu. Zeytinyağının plastiği en çok parçalayan gıdalardan olduğunu söyleyen Pehlivan, plastik ambalajın kanserojen etki yaptığına dikkat çekti. Pehlivan, “Zeytinyağı plastiği en çok parçalayan gıdalardan biri. Neredeyse gazlı içecekler kadar plastiği parçalayıp kendi bünyesinde alan, yeni materyallere, yeni moleküllere dönüştürebilen bir gıda. Bu nedenle zeytinyağının asla plastik malzemeyle temas etmemesi lazım. Ürünlerimizi kesinlikle koyu renk cam şişede, büyük ambalaj istiyorsak da teneke ambalajda depolamalıyız, taşımalıyız. Plastikle temas ettirdiğiniz zaman, plastiği parçalayıp kendi bünyesinde yeni moleküller oluşturduğunda kanserojen bileşenler oluşturuyor” dedi.

İlçemizde faaliyet gösteren İzorya Zeytinyağı Fabrikası, kurum içi eğitim çalışmaları kapsamında, fabrika çalışanlarına yönelik olarak zeytinyağı tadım eğitimi düzenledi. Zeytinyağı tadımı konusunda Uluslararası bir kimliğe sahip olan Zeytinyağı Tadım Analizi Uzmanı Birsen Pehlivan’ın verdiği eğitime; fabrika çalışanlarının yanı sıra Mut Kaymakamı Muammer Köken, İlçe Tarım Müdürü Ekrem Bayır, Mut Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Gürsel Aydın ve konuklar katıldı.
Zeytinyağı Tadım Uzmanı Birsen Pehlivan, Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan İzorya Zeytinyağı Fabrikasında verdiği eğitimde, kaliteli bir zeytinyağı elde edebilmek için dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgiler verdi. Zeytinyağı üretiminde bahçeden fabrikaya kadar olan süreç, fabrikada üretim, depolama, ambalajlama ve taşınmasına kadar her aşamasında dikkat edilmesi gereken konuları adım adım anlatan Pehlivan; eğitime katılanları ayrıntılı şekilde bilgilendirdi.

NATUREL SIZMA ZEYTİNYAĞI KRİTERLERİ

Zeytinyağı grupları içinde sadece zeytin ağacının meyvesinden gelen ve herhangi bir kimyasal işlem uygulanmadan sadece fiziksel ve mekanik yöntemlerle elde edilen meyve suyu formatındaki ürüne Naturel Sızma Zeytinyağı dendiğini söyleyen Pehlivan, Naturel Sızma Zeytinyağının bazı kriterleri taşıması gerektiğini belirtti. Zeytinyağı Tadım Uzmanı Pehlivan, “Nedir bu kriterler, duyusal ve kimyasal kriterler. Kimyasal kalitesi iyi bir zeytinyağı asit değeri 0,8’in altındadır. Peroksit değeri 20’nin altındadır. Diğer bazı kapsamlı detaylı analiz sonuçlarının kalite kriterlerinde olması gerekir” dedi.

NEDEN TADIM YAPARIZ?

Zeytinyağının duyusal kalitesinin belirlenmesi için tadım yapıldığını belirten Pehlivan, “Zeytinyağının duyusal kalitesinin şu sınırlarda olması gerekir, diye belirtilen bir kanun var. Bu kanuna uymak için tadım yapılır. Bu tanımın, bu kodeksin verdiği sınıflandırmayı yapabilmek için; yani tattınız naturel sızma mı, naturel birinci mi, yoksa rafinajlı bir yağ mı olduğunu belirlemek için tadım yapılır. Diğeri, bu tadımı bu fabrikada yapmak çok güzel bir şey, burada yaptığınız hataları tespit edebilmek için tadım yaparız. Tattığınızda üründe tespit ettiğiniz şey, bu fabrikada üretimin hangi standartlarda gittiğini gösterir. Kaliteyle üretilmiş mi, yoksa belli bir hatalar mı yapılmış, bazı şeyler gözardı mı edilmiş, bazı şeyler gözden mi kaçmış, bu tür şeyleri tespit etmek üzere de tadım yapılır. En son aşamada da, daha çok tüketicinin ilgilendiği, yemeğe uygun zeytinyağını tespit edebilmek için tadım yapılır” şeklinde konuştu.

PLASTİK AMBALAJ KANSEROJEN

Zeytinyağında kesinlikle plastik ambalaj kullanılmaması yönünde uyarılar yapan Zeytinyağı Tadım Uzmanı Pehlivan, plastik ambalajın kanserojen etki yaptığına dikkat çekti. Pehlivan, konuyla ilgili şunları söyledi: “Zeytinyağı gıda olarak plastiği en çok parçalayan gıdalardan biri. Neredeyse gazlı içecekler kadar plastiği parçalayıp, kendi bünyesinde alan, yeni materyallere, yeni moleküllere dönüştürebilen bir gıda. Bu nedenle zeytinyağının asla plastik malzemeyle temas etmemesi lazım. Ürünlerimizi, kesinlikle koyu renk cam şişede, büyük ambalaj istiyorsak da teneke ambalajda depolamalıyız, taşımalıyız. Plastikle temas ettirdiğiniz zaman, plastiği parçalayıp kendi bünyesinde yeni moleküller oluşturduğunda kanserojen bileşenler oluşturuyor. Bu nedenle mutlaka ambalaja dikkat edip, sağlıklı cam şişede veya en fazla tenekede depolayıp taşımalıyız.”
Katılımcılara zeytinyağı tadımı ve analizi yaptıran Pehlivan, yöneltilen soruları da yanıtlayarak eğitimi sonlandırdı.
İzorya Zeytinyağı Fabrikası Yetkilisi Erdoğan Şentürk ise, çalışanlara yönelik olarak gerçekleştirdikleri zeytinyağı tadım eğitiminin çok yararlı ve verimli geçtiğini belirterek; Zeytinyağı Tadım Analizi Uzmanı Birsen Pehlivan’a ve konuklara teşekkürlerini iletti.

Tema Tasarım | Osgaka.com