FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 10 Şubat 2020 794 Görüntüleme

Başkan Şeker: “Su zammından halk rahatsız.”

Mut Belediyesi 2020 Şubat ayı Belediye Meclis Toplantısının ikinci birleşimi yapıldı. Meclis toplantısına, yüzde 100’e varan hatta geçen su zamları damgasını vurdu. Belediye Meclis Üyelerinin gündem dışı söz alarak meclise taşıdığı su zamları konusunda açıklamalarda bulunan Mut Belediye Başkanı Volkan Şeker,  tarifelerin fazla olduğunu söyledi. Konunun Büyükşehir Belediye Meclisinden geçtiğini ve kendisinin red oyu verdiğini belirten Şeker, “Büyükşehir Meclisinden geçer su faturaları. Meclisin onayıyla yapılmıştır. Bu, Mut’un daha önceki kullanımına göre yüksek oranda bir artış. Ama neticede alışılagelmişin çok üstünde, farklı bir şekilde zam geldiği için de halk, herkes rahatsız. Savunma yapma şansı yok” dedi.

Mut Belediyesi 2020 yılı Şubat Ayı Belediye Meclisinin ikinci birleşimi, Cuma günü (7 Şubat 2020) yapıldı. Mut Belediye Başkanı Volkan Şeker başkanlığında yapılan Meclis Toplantısı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başladı. Mut Belediyesi Sinema Salonunda yapılan Meclis Toplantısında, birinci birleşimde komisyonlara gönderilen konular görüşüldü. Yapılan oylamalarda bazı konular kabul edilirken, bazı konular için ise istenilen ek süre talepleri oy birliğiyle kabul edildi.

“DURDUK YERE MÜFETTİŞ İSTEME YOK”

Belediye Meclisinde, komisyondan gelen konuların oylanmasının ardından, gündem dışı konular görüşüldü. Mut Belediye Başkanı Volkan Şeker, CHP grubu adına yapılan müfettiş talebiyle ilgili Meclise bilgi verdi. Başkan Şeker, “Geçmiş dönem harcamalarla alakalı bir müfettiş fikri vardı. 2014 ve 2016 yılları arası belediyemize ait harcama dosyaları, İçişleri Bakanlığı müfettişleri tarafından incelenmiş. 2017 ve 2019 yılları arasında yapılan harcamalarla ilgili dosyalar da Sayıştay’a gönderildi. Yani 2019’daki bütün harcamalar, bu ayın başında Sayıştay’a gitti. Yani öyle durduk yere müfettiş isteme, diye bir şey yok. Fakat şunda çok rahat olun; bizim kendimizin de inceleme ekibi var, her türlü şeyi orada inceleyebilirsiniz. Süre içerisinde farklı bir uygulama nasıl yapılır, o da araştırılır. Ek bir inceleme için ben müfettiş istiyorum, diye bir mevzu yok, diye en azından biliyoruz. Eğer ki öyle bir şans varsa da, büyük zevkle isteriz zaten. Bizim için problem yok” dedi.

Meclis Toplantısının devamında, birinci birleşimde gündeme getirilen Yeldeğirmeni, Musa Eroğlu Sevgi Parkı ve Alahan Mesire Yeriyle ilgili iddialar hakkında  belediye birim amirlerince bilgiler verildi. Birim amirlerinin verdiği bilgiler ışığında konuşan Başkan Şeker, Yeldeğirmeniyle ilgili şunları söyledi: “Tahsisi alındıktan sonra, tüm masrafı her şeyiyle  belediyeye ait orası. Yani herhangi olumsuz bir durum söz konusu değil orada. Belediyenin tapulu yeri değil. Hazineden tahsis edildi. Ama tüm masrafları belediye yaptı. İşletmeciye de belediye kiraya veriyor. Açık artırmayla, ihaleyle yapılıyor. Orayla alakalı sıkıntılı bir durum yoktur.” Şeker, Musa Eroğlu Sevgi Parkıyla ilgili ise, “Bizim dönemden önce yapılmış bir ihale. Bununla alakalı da, yani orası müsait olursa da belediyenin kendisinin işletmesine yönelik çalışma yapacağız” derken; Alahan Mesire Yeriyle ilgili de, “Oranın kendimiz tarafından işletmesine yönelik çalışma doğrultusunda talimat verdik. İşlem o şekilde ilerliyor. Derneğe herhangi bir para aktarımı yok. KİK’ten ihaleye çıkılmış anladığım kadarıyla. İhalenin bedelinin yüzde 75’ini METAP ödüyor, geri kalanını Mut Belediyesi direkt şirkete ödeme yapıyor” şeklinde konuştu.

“SU TARİFELERİ FAZLA”

Meclis Toplantısında, Belediye Meclis Üyelerince yılbaşından itibaren geçerli olan ve yüzde 100’e varan, hatta geçen su zamları konusu gündeme getirildi. Konuyla ilgili konuşan Başkan Volkan Şeker, “Tarifelerde değişiklikler oldu. Tarifelerde fazla yani. Vatandaş şu anda bu konuyla alakalı şikayetçi. Bunda anlatacağın bir şey yok, tarife fazla yani bu kadar basit. Neyini anlatacaksın da? Yani önceden abone beşyüzse, şimdi 2,5 olduysa, yani bu diğer birimlerde de olduğu gibi bir şeye yüksek zam geldi mi anlatamazsın zaten. En fazla ne yaparsın; Büyükşehir Meclisinde karar alınırken red verip, ben red verdim, diye savunma yaparsın. Kabul eden, anlatacağım, diye uğraşır. Bazı şeyler çok yüksek olduğu zaman çok anlatmaya gerek yok” dedi.  

“ALIŞILAGELMİŞİN ÇOK ÜSTÜNDE ZAM GELDİ”

Su faturalarının Büyükşehir Meclisinden geçtiğini söyleyen Başkan Şeker, konuyla ilgili şunları söyledi: “Meclisin onayıyla yapılmıştır.  Büyükşehir Meclisinde yapılan oylama sonucunda kabul edilip veya edilmemiş bir maddedir yani. Mecliste bu karara red vermiş biriyim ben. Bu mecliste böylesi polemiklere giresim yok. Onun için kıvıra kıvıra cevap veriyoruz. Biz mecliste buna red verdik, ama meclisten geçti. Yapacak bir şey yok. Mut’un daha önceki kullanımlarına göre fazla oranda bir maliyet çıktı. Özü bu. İlk başlarda biliyorsunuz Mersin Büyükşehir seçimlerden sonra yüzde onluk bir indirime gitti. Yüzde onluk indirime gittikten sonra, belediye ve ekip inceledi tahmin ettiğimiz kadarıyla gidişatı. Ona göre meclise tarifleri yeniden geldi ve orada komisyonlara havale edildi. Ve kabul eden, çekimser olan ve red verenler oldu. Ve neticede kabul edildi. Yani bunda abc’ye gerek yok. Bu Mut’un daha önceki kullanımına göre yüksek oranda bir artış. Burada zaten insanlar fantezi olsun diye zam yapmaz. Bazen ihtiyaç olur, bazen mecbur kalır. Neticede zam yapıldı yani. Yani cazibeyle geliyorsa; hiç mi adam çalışmıyor, hiç mi araç gitmiyor? Yani burada masrafı da yüksek. Ama neticede alışılagelmişin çok üstünde farklı bir şekilde zam geldiği için de, halk herkes rahatsız. Savunma yapma şansı yok.”

“SIKINTI ÇOK BÜYÜK”

Bu konulara girmeye çok gerek olmadığını ifade eden Volkan Şeker, “Siyasetini yapmak isteyen, yaptığı harekete göre konuşur. Kabul eden kendini haklı çıkarmak için konuşur, red veren, ben red verdiydim zaten, der. Neticede hepimiz açısından her türlü zamda sıkıntı yaşadığımız gibi, bu da bizim için zor bir durum yani. Şimdi suyu çok kullanan firmalar özellikle, inanılmaz derecede bunun sıkıntısını çekecek. Sıkıntı çok büyük. O mecliste olan Büyükşehir Meclis Üyelerimiz burada. Orada red veren parti de oldu, çekimser kalan da oldu, kabul eden de oldu. Neticede oy çokluğuyla meclisten geçti o madde” şeklinde konuşarak konuyu sonlandırdı.

Şubat ayı Belediye Meclis Toplantısının ikinci birleşimi; meclis üyelerinin yurttaşlardan gelen şikayet ve isteklerini gündeme getirmesi ve bu konuların tartışılmasının ardından sona erdi.  

Tema Tasarım | Osgaka.com