FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 26 Şubat 2020 779 Görüntüleme

Nure Sofi Mezarı Yenileme Çalışmaları Hakkında Bilgilendirme Toplantısı

İlçemiz Mut’ta bulunan Karamanoğlu Mehmetbey’in atası Nureddin Sofi’nin mezarının ve mescit kalıntısının restorasyon çalışmaları hakkında Kaymakamlık makamında bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Toplantıya Mut Kaymakamı Muammer Köken, Karamanoğulları Tarihi Araştırmacısı Yazar Emekli Öğretmen Şerafettin Güç, Yüksek Mimar Nigar Parlatan, Tarihi Yerler Restorasyon Ekrem Parlatan ve Mut Meslek Yüksek Okulu Müdürü Kasım Pınar katıldı.
Bölgenin tarihi dokusunu geniş biçimde anlatmış, Anadolu Türkçesinin dedesi olan Nureddin Sofi (Nure Sofi) mezarı ve çevresinin özellikle seçilmiş olduğu, Türk Yörük Kültürünü yansıttığı, bölgedeki yüzyıllık Ardıç Ağaçlarından belli olduğunu vurgulayan Kaymakam Köken, katılımcılara teşekkür ederek ilçemizin tarihi ve kültürüyle zengin bir yer olduğunu, buradaki tarihi ve kültürel yerlerimize sahip çıkılması gerektiğini, kültürümüzü yaşatmak için Kaymakamlık olarak ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını ifade etti.
Araştırmacı Yazar Şerafettin Güç’ün katkıları sonucu alınan Nure Sofi ve hanımının mezarlarının ve çevresinin düzenlenmesi hakkında Adana Vakıflar Bölge Müdürlüğünden Güç’e resmi yazı gönderildiği bildirildi. Konu hakkında açıklama yapan Şerafettin Güç, “Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait ve tapunun Mersin İli, Mut İlçesi, Yalnızcabağ Mahallesi, Değirmenlik Mevki, 101 Ada, 1071 Parsel, 19.543.68 m² yüzölçümlü taşınmazı üzerindeki 2. grup korunması gerekli vakıf kültür varlığı tescilli Türbe (Nureddin Sofi), Mescit Kalıntısı, Mezarlar ve yakın çevresine yönelik onarım talebime cevap gelmiştir. Verilen cevap özetinde, “2. grup korunması gerekli vakıf kültür varlığı tescilli Türbe (Nureddin Sofi), Mescit Kalıntısı, Mezarlar ve yakın çevresine yönelik projelerin hazırlanması işi ihale edilmiş, yer teslimi yapılmış ve projeler bitmiş haliyle Bölge Müdürlüğümüze teslim edilmiştir. Projeler ve raporlar Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu onayına sunulmuş olup, karar beklenmektedir” şeklinde konuştu.

Tema Tasarım | Osgaka.com