FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 24 Haziran 2020 670 Görüntüleme

Mut TSO’dan Malatya Ticaret Borsası Başkanının Açıklamalarına Tepki

Mut Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı M. Gürsel Aydın; Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan’ın, “Tezgahlarda Mut kayısısı, Malatya kayısısı olarak satılıyor. Mut markalaşmış ürünün gölgesinden yararlanıyor” şeklinde özetlenebilecek, Malatya yerel basınına  ve ulusal basına yansıyan demecine tepki gösterdi. Konuyla ilgili basın açıklamasında bulunan Mut TSO Başkanı M. Gürsel Aydın, Mut kayısısının 2007 yılında tescil edildiğini belirterek, “Biz de Mut ilçesi olarak bazı art niyetli kişiler tarafından halkı yanıltıcı şekilde Mut kayısısının Malatya kayısısı olarak pazarlanmasından son derece rahatsızlık duyuyoruz” dedi. Bunları önlemek için oda olarak çalışmalar yaptıklarını kaydeden Aydın, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan’a ortak çalışmalar yapma çağrısında bulundu.

Konuyla ilgili Mut TSO Başkanı M. Gürsel Aydın’ın basın açıklaması şöyle:

“Son günlerde bazı yerel ve ulusal basında Malatya Ticaret Borsası Başkanı Sayın Ramazan Özcan’ın yayınlanan demecinde; tezgahlarda Mut Kayısısının Malatya Kayısısı olarak satıldığı, Malatya adının kullanılarak tüketicinin aldatıldığı beyan edilmektedir.

İlçemizde ticari amaçla ilçemizde kayısı üretimine 1950 yıllarında başlanmış olup son 20 yılda doruk noktasına ulaşmıştır. İlçemizde 63 bin 863 dekar alanda 2 milyon 613 bin 808 adet ağaç varlığı ile yıllık 120-150 bin ton rekolte ile Türkiye’nin yaş sofralık kayısı üretiminin % 85’ini karşılamaktadır. Ayrıca Mut’ta kayısı hasadına 250 rakımda 15 Nisan’da başlanıp Haziran sonunda bin 100 rakımlarında hasat mevsimi sona ermektedir.

Borsa başkanımızın Mut Kayısısının Malatya Kayısısı olarak satıldığı iddiasına tezat olarak Malatya’da kayısılar çiçek açtığında ilçemizde hasada başlanmakta, Malatya’da hasada başlandığında ise ilçemizde sezon kapanmaktadır.

Diğer tarafta Mut Kayısısı’na 2005 yılında Coğrafi Marka İşaret başvurusu yapılmış olup, 2007 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından ‘MUT YAŞ SOFRALIK KAYISISI’ olarak tescil edilmiştir.

Sofralık kayısıda markalaşmış olan ilçemiz kayısısı NİSAN-MAYIS-HAZİRAN aylarında yurt içi ve yurt dışı pazarlarına giriş yapmaktadır.

Ayrıca ülkemiz insanı NİSAN ve MAYIS ayında coğrafi konumundan dolayı Malatya’da kayısının olmadığını, her iki ilin kayısısının birbirinden renk, koku ve tat olarak farklı olduğunu bilmektedir.

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından da Mut ve Malatya kayısılarının farklı olduğu Coğrafi İşaret Tescilleri yapılarak onaylanmıştır.

Bizde Mut ilçesi olarak bazı art niyetli kişiler tarafından halkı yanıltıcı şekilde Mut Kayısısının Malatya kayısısı olarak pazarlanmasından son derece rahatsızlık duyuyoruz.

Bunları önleyici olarak ambalaj kutularının üzerine MUT KAYISISI olarak yazılarak ve kayısıların üzerlerine etiket yapıştırılarak halden çıkışı için Odamızdan tarafından çalışmalar yapılmıştır.

Malatya Ticaret Borsası başkanı sayın Ramazan ÖZCAN beye buradan; ülke ekonomisine yaş sofralık ve kuru kayısı ihracatı ile büyük katkı sağlayan, yaşı ve kurusu ile insan sağlığına faydalı bir ürün olan kayısı üretiminin gelişmesi, tüccar ve çiftçisiyle elbirliği ile markalaşmak, daha fazla üretmek ve ihracat için işbirliğine ve ortak çalışmalar yapmaya çağrıda bulunuyorum.

Kamuoyuna saygılar sunarım.”

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan’ın, tepki çeken açıklamaları şöyle:“Geçtiğimiz yıldan beri gündeme getirilen konuya sessiz kalınıyor. Malatya Kayısısı ilimizin, Avrupa Birliği’nde tescillenmiş ve Coğrafi İşaret Belgesine sahip ürünü. Mersin Mut’ta turfanda sofralık olarak çıkan Kayısıya, sofrada yer bulabilmek için Malatya Kayısısı diyen fırsatçılar, tüketiciyi yanıltıyor. Malatya kayısısında hasat Haziran’ın son haftası başlayacak. Pazar tezgahlarında her satılan kayısıya Malatya Kayısısı ismi veriliyor. Mersin Mut kayısısı ile ilgili böyle bir kriz yaşamıştık. Özellikle Türkiye’nin değişik bölgelerinde üretilen yaş kayısıyı Malatya kayısısı olarak satmak için çalışılıyor. Burada Malatya kayısının ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor. Coğrafi İşaret Belgesi ile taçlandırılmış bir ürün. Mut kayısısının mevsimsel olarak hasat döneminin bizden önce başlaması, bunu da kullanmasına neden oluyor. Ürün turfanda olunca da tüketiciden karşılık bulabilmek için Malatya ismini kullanıyorlar. Dünyada ve Türkiye’de Malatya Kayısı markalaşmış durumda. Tat, lezzet ve besin değerleri açısından baktığınızda Malatya Kayısısı bütün dünyada ve Türkiye’de hem bir prestij ürünü hem de stratejik ürüne döndü. Mut da markalaşmış ürünün gölgesinden faydalanmak istiyor.”

İlginizi çekebilir

Mut’ta nohut hasadı başladı

Mut’ta nohut hasadı başladı

Tema Tasarım | Osgaka.com