FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 24 Haziran 2020 780 Görüntüleme

MUTDER’den de tepki: “Mut Kayısısı bir asra yakın Dünya sofralarında”

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan’ın, Malatya yerel basınına ve ulusal basına yansıyan, “Tezgahlarda Mut kayısısı, Malatya Kayısısı olarak satılıyor. Mut markalaşmış ürünün gölgesinden yararlanıyor” şeklinde özetlenebilecek açıklamalarına tepki çığ gibi büyüyor. Mut Kayısısını ve üreticisini hedef alan açıklamalara, Mut Belediye Başkanı Volkan Şeker ve Mut TSO Başkanı M. Gürsel Aydın’ın ardından, bir tepki de Mutlular Kültür ve Dayanışma Derneğinden (MUTDER) geldi.

Basın bülteni yayımlayan MUTDER Başkanı Hasan Gezer, Mut Kayısısını ve üreticisini hedef alan açıklamalara tepki gösterdi.  

MUTDER Başkanı Hasan Gezer’in, kamuoyuyla paylaştığı görüşleri şöyle:  

“Mut Kayısısı Bir Asra Yakın Zamandır Farklı Aroması ile Dünya Sofralarında

Bir asra yakın zamandır hem iç piyasada sofralık olarak tüketilen hem de ihracatı yapılarak ülke ekonomisine katkıda bulunan Mut kayısısını, üreticisini ve tüccarını tahkir ve tezyif içeren Malatya Ticaret Borsası Başkanlığı tarafından yapılan ve basın yayın organlarında yer alan asılsız ithamlara dönük bu basın açıklaması ile kamuoyunun doğru bilgilendirilmesini istiyoruz.

2002 yılında kurulan Mutlular Kültür ve Dayanışma Derneği/MUTDER olarak –aroması ve lezzeti ile- sofralık kayısıda haklı bir şöhrete sahip Mut Kayısısı’nın bu açıklama ile aşağılandığını, kötülendiğini, üretici ve tüccarı ile Mut halkının küçük düşürüldüğünü  görmenin üzüntüsü içindeyiz ve bu ithamları şiddetle reddediyor ve açıklamayı yapanları kınıyoruz. Kaldı ki Mut Kayısısı, Malatya olarak tüketiciye ulaştırılıyorsa bu durum Mut Kayısısı’nın marka hikayesine sekte vuracağı ve zarar vereceğinden ötürü, bizi daha fazla üzer, elbette Malatya Kayısısı kendi markası ile Mut Kayısısı kendi markası ile yolculuğuna devam etmelidir.

1949 yılında Ziraat Teknisyeni merhum Nail Türe’ nin öncülüğünde Mehmet Parlatan’ın bahçesi ile yetiştirilip üretimine başlanan  Mut Kayısısı,bölgenin mikro klima iklim özelliği (İç Anadolu ve Akdeniz ikliminin geçiş noktası olması) nedeniyle gerek tadı, kokusu ve erkenci olması Mut kayısısına ayrı bir önem kazandırmaktadır.

Mayıs ayının ilk haftasında hasadına başlanan sofralık Mut kayısısı aynı zamanda ülkemizde sofralık kayısı üretiminin de merkezi konumundadır. Türkiye`nin sofralık kayısı tüketiminin yüzde 70`i Mut`tan, kalan yüzde 30`luk bölümü ise Akdeniz kuşağındaki diğer yerlerden karşılanmaktadır. Mut merkezinde ve köylerinde üretilen yaş sofralık kayısı “Mut Kayısısı” ismiyle tescil olunmuştur. Böylece piyasaya Mut Kayısısı adı ile sunulan başka kayısıların satışının önüne geçilmesi doğrultusunda da önemli bir adım atılmıştır. Mut kayısısını Malatya kayısısından ayıran en temel özellik ise sofralık olarak tüketilmesidir.

Son yıllarda önem kazanan organik tarım yapılması noktasında da iklimsel özelliği nedeniyle zirai ilaç kullanımının en az noktada olmasına karşın Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın Mut’u üretimde pilot bölge olarak seçmesiyle, üretim kayıt altına alınarak özellikle ihracatta sorun yaşanmasının ve ürün değerinde düşüş gibi problemlerin önüne geçilmesi sağlanmıştır.

İlçemizde 55 bin dekar arazide üretimi yapılan verimli çağda 1 milyon kayısı ağacı bulunmaktadır; 4 bin kayısı üreticimiz yıllık ortalama 100 bin ton üretim gerçekleştirilmektedir. Geçtiğimiz yıl verilerine göre 30 bin ton civarında kayısı ihracatı gerçekleşen ilçemizde, bu ihracattan 45 milyon lira gelir elde edilmiştir. Son yıllarda ihracata yönelik kayısı çeşitlerinin gelir getirmede ön plana çıkmasıyla birlikte üreticilerimiz ihracata yönelik çeşitler olan Tirintina, Bebeko, Çağatay, Al Kayısı, Aldeniz ve Mogador cinsi kayısılarının üretimine geçmişlerdir.

Mut merkezinde ve köylerinde üretilen yaş sofralık kayısının 4128 sayılı Kanunla düzenlemeler yapılan 555 sayılı “Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” nin 9. maddesi gereğince 20.01.2007 tarih ve 26409 sayılı Resmi Gazete’de ilan edilerek C 2005 /021 no ile “Mut Kayısısı” ismiyle tescil olunmuştur. Böylece piyasaya Mut Kayısısı adı ile sunulan kayısıların satışının önüne geçilmesi doğrultusunda da önemli bir adım atılmıştır.

Mut’ta kayısının üretimiyle birlikte ilk kez 1962 yılında Mut Karacaoğlan ve Kayısı Bayramı düzenlenmiştir. Mut Karacaoğlan ve Kayısı Bayramı etkinlikleri ülkemizde düzenlenen ilk festivaller arasında yer almakta ve altmış yıldır her yıl düzenlenmektedir. Kamuoyuna saygı ve sevgi ile duyururuz.”

Tema Tasarım | Osgaka.com