FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 4 Eylül 2020 733 Görüntüleme

SÖĞÜTÖZÜ SUYUNUN TAŞINMASINA TEPKİ


Mut’un Söğütözü yaylası sakinleri, su kaynaklarının borularla başka yere taşınma girişimine tepki gösterdi.

Aralarında Keleceköy Mahalle Muhtarı Hasan Anamur, Yıldız Mahalle Muhtarı Selahattin Uysal, Esençay Mahalle Muhtarı Kadir Turan, Gençali Mahalle Muhtarı Gürbüz Zitfçi ve Söğütözü yayla halkını temsilen Mansur Aslan, Mahmut Özdemir ve mahalle sakinlerinin yeraldığı bir grup; Hacınuhlu Mahalle Muhtarlığı ve kooperatifinin Söğütözü yaylası su kaynaklarını boru içerisine alıp 35 km öteye taşıma girişimine karşı basın açıklamasında bulundu.

Grup adına basın açıklaması yapan Mansur Aslan, “Hacınuhlu Mahalle Muhtarlığı ve kooperatifi, su kaynaklarını ve yüzey sularını Söğütözü mahalle sakinleri ve su kaynaklarından yararlanan diğer güzide mahalle muhtarlıklarını bilgilendirmeden gizli bir çalışma içerisinde boru içerisine alarak 35 km öteye, genele değil adeta şahıslara hizmet edecek şekilde götürme girişiminde bulunmaktadırlar” dedi. Aslan, “Su kaynaklarının ve yüzey sularının oldu bittiye getirilerek götürülmesine karşıyız” diyerek, suç duyurusunda bulunacaklarını ilan etti.

Mut’a bağlı Söğütözü yaylası sakinleri, Hacınuhlu Mahalle Muhtarlığı ve kooperatifinin Söğütözü yaylası su kaynaklarını boru içerisine alıp 35 km öteye taşıma girişimine tepki gösterdi.Aralarında Keleceköy Mahalle Muhtarı Hasan Anamur, Yıldız Mahalle Muhtarı Selahattin Uysal, Esençay Mahalle Muhtarı Kadir Turan, Gençali Mahalle Muhtarı Gürbüz Zitfçi ve Söğütözü yayla halkını temsilen Mansur Aslan ve Mahmut Özdemir’in içinde bulunduğu grup, Hükümet Caddesinde bulunan Atatürk Anıtı önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına çok sayıda mahalle sakini de katıldı.

Grup adına basın açıklaması yapan Mansur Aslan, açıklamasında şu görüşleri kamuoyuyla paylaştı: “İlçemizin kadim ve güzide yazlık mahallelerinden Söğütözü yaylası doğal yapısı, yaşamı ve canlı varlık çeşitlilikleri ile dikkat çeken önemli zenginliklerimizdendir. Zengin su kaynakları ile doğasında bulunan bitki varlığını, meyve bahçelerini, yaban hayatı ve akan dereleri boyunca adını aldığı söğütleri beslemekle yetinmeyip aynı zamanda aktığı vadide dağ keçilerinin ve geyiklerin varlıklarını sürdürmelerine imkan tanınmaktadır. Yüzey suları aktığı vadi boyunca ilçemizin güzide mahallelerinden Yıldız mahallesi, Esençay mahallesi ve Gençali mahallelerinin tarımsal alanlarının sulama ihtiyaçlarını da gidermektedir. Üzülerek belirtmek gerekir ki; Hacınuhlu Mahalle Muhtarlığı ve kooperatifi, su kaynaklarını ve yüzey sularını Söğütözü mahalle sakinleri ve su kaynaklarından yararlanan diğer güzide mahalle muhtarlıklarını bilgilendirmeden gizli bir çalışma içerisinde boru içerisine alarak 35 km öteye, genele değil adeta şahıslara hizmet edecek şekilde götürme girişiminde bulunmaktadırlar. Söğütözü yayla hudutlarının Hacınuhlu mahalle sınırları içerisinde yer alması, ilgili mahallin istenildiği gibi sömürülmesi hakkını kimseye tanımaz. Su kaynaklarının kullanılması ve üzerinde tasarruf hakkının sağlanması anca Söğütözü mahalle halkına verilmesi ile sağlanacaktır. Ayrıca önemle vurgulamak gerekir ki; kaynak ve yüzey sularının farklı mahallelere taşınması sadece insan topluluğuna ve zirai alanlara değil aynı zamanda Söğütözü vadisi yaban hayatı içerisnde yer alan tavşan, keklik, domuz, kurt, dağ keçisi ve geyik varlıklarını da tehdit edecektir. Bizler kadim hakkımız olan su kaynaklarını ve yüzey sularının oldu bittiye getirilerek götürülmesine karşıyız. Her türlü karşı duruşu kararlılıkla sergileyeceğimizi, tehditlere şantajlara aldırmadan tüm halkımızla karşı duracağımızı belirtir, bu hukuksuzluğa sebebiyet vermeye çalışanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı saygıyla arz ederiz.”

Tema Tasarım | Osgaka.com