FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 8 Eylül 2020 788 Görüntüleme

OBEZİTE VE COVİD-19

Bu haftaki konumuz obezitenin Covid-19 üzerine etkileri.
Peki obezite nedir? Obezite, sağlık için risk oluşturan anormal veya aşırı yağ birikimi olarak tanımlanır. Obezitenin kaba ölçüsü beden kütle indeksidir.
Peki Obez miyiz? Kimler obezite sınıfına giriyor, gelin birlikte hesaplayalım. Beden kütle indeksi Ağırlığınızın (kg cinsinden) boyunuzun (metre cinsinden) karesine bölünerek bulunur. (Beden kütle indeksi = kg/m2 formülünden bulabilirsiniz).
Beden kütle indeksi 30 ve üstü ise obez sınıfına giriyorsunuz demektir.
Yapılan araştırmalar obezitenin Covid-19’a neden olduğunu gözlemlemiştir.
ABD hastalık kontrol merkezleri, haftalık morbidite ve mortalite raporlarında, 1-30 Mart tarihinde COVİD-19 ile hasteneye yatırılan 1482 hastanın en yüksek yatış oranlarının 65 yaş üstü yetişkinler olduğunu bildirmiştir.
65 yaş üstü hastaların % 49.7’sinde hipertansiyon, % 48.3 obezite, % 34.6’sında kronik akciğer hastalığı, % 28.3’ünde diyabet ve % 27.8’inde kardiyovasküler hastalıkların eşlik ettiği gözlemlenmiştir.
New York’ta Covid-19 hastalığı olan 4103 hasta hakkındaki raporda, hastaneye yatışa yol açan en önemli klinik bulgular ise OBEZİTE ve 65 yaş üstü yetişkinlerin olduğu bulunmuştur.
Başka bir çalışmada ise şiddetli Covid-19 hastalarının daha yüksek beden kütle indeksine sahip olduğu görülmüştür!..
Size tavsiyem beden kütle indeksinizi hesaplayarak, eğer 30 Beden kütle indeksinden fazla iseniz, doktor ve diyetisyen eşliğinde kilo verme sürecine girmenizi tavsiye ederim. Çünkü yapılan çalışmalar, obezite olan insanlarda Covid-19 riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir.

Tema Tasarım | Osgaka.com