FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 15 Eylül 2020 838 Görüntüleme

Ahilik kutlamalarına pandemi engeli

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, bu yıl 16 Eylül’de 27.si gerçekleştirilecek Ahilik Kültürü Haftası kutlamalarında İl Kutlama Komitesince tüm sosyal etkinliklerin iptal edildiğini söyledi.
Başkan Dinçer, bu yıl 16 Eylül’de 27.si kutlanacak Ahilik Haftası nedeniyle yaptığı açıklamasında, “Ahilik, “eli açık, cömert, yiğit” anlamına gelmektedir. Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir boyut oluşturan Ahilik; dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Bu anlamda Ahiliğin, işçinin, çalışanın, üretenin, namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve adaletli yönetimin simgesi olduğunu söyleyebiliriz.Ahilerin kurduğu esnaf ve sanatkar birliklerinin koyduğu ana ilkeler, daha sonraları bu alanda hazırlanan yasaların ve tüzüklerin temelini oluşturmuştur. Günümüzde, esnaf ve sanatkarların oluşturduğu kurumlar; Ahiliğin insana değer veren, dayanışmayı özendiren ve adaleti amaçlayan temel ilkelerinden yararlanmakta, insanlığın ortak erdemleri olan sevgi, bilgi, dostluk, adalet ve dayanışma gibi değerlere önem vermektedir. İşte, daima “iyiyi, doğruyu, güzeli” benimsemiş olan Ahilik kurumunun bu yanlarını yeni nesillere aktararak öğretmek amacıyla her yıl Ahilik Haftası Kutlamaları gerçekleştirilmektedir” dedi.
Temelini 700 yıllık bir kültürün oluşturduğu Ahiliğe her zaman sahip çıkarak Ahilik ilkelerini korumaya ve gelecek nesillere aktarmaya özen gösterdiklerinin altını çizen Başkan Dinçer, “Bu bağlamda Ticaret Bakanlığı koordinesinde, mülki amirler ve yerel yönetimlerin katkısıyla her yıl Ahilik Kültürü Haftasını büyük bir coşkuyla kutlamaktayız. Ancak bu yıl tüm dünyayı etkisi altına alan Covid 19 salgını nedeniyle Ahilik Haftası kutlama proğramındaki tüm etkinlikler, Kutlama Komitesi kararıyla iptal edilmiştir” diye konuştu.
Başkan Dinçer, “Bu yıl 27. Kutlanacak Ahilik Kültürü Haftasındaki tüm etkinlikler il Kutlama Komitesi kararınca iptal edildi. Kutlama kapsamında 16 Eylül’de Birlik Yönetim Kurulunca Atatürk Anıtına çelen sunulacak, ardından Mersin Valiliği ve Mersin Büyükşehir Belediyesi ziyaret edilecek ve bu ziyaretler kapsamında Yılın il Ahisi, Yılın il çırağı ve kalfasına ödülleri verilerek kutlamalar tamamlanacak” şeklinde sözlerini noktaladı.

Tema Tasarım | Osgaka.com