FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 22 Eylül 2020 789 Görüntüleme

ZEYTİN FİYAT ŞEYTANLIĞI

Zeytin ve Zeytinyağı deyince Türkiye’de asidi sıfır denecek kadar az olan yer Mersin’in Mut ilçesidir. Mut ilçesiyle Zeytin ve Zeytinyağı konusunda hiçbir il ve ilçe boy ölçüşemez.
4-5 yıldır bakıyorum her yıl üreticinin hakkı yeniyor. Üreticinin ürünü fiyat bakımından değişmiyor.
Her yıl zeytin fiyatlarını ilçede kimin belirlediği belli değil. İlçede Ziraat Odası var. Artı birde Mut Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kuruldu. Umutlar yükselip üreticinin ürettikleri para edecek derken maalesef fiyatlar tepe takla gitti.
Düşünüyorum da Ziraat Odası ve yeni kurulan Mut Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin görevi ne diye düşünüyorum. Artık ilçe halkının bunu bilmesi gerek. Soruyorum Mut çiftçisine Mut Ziraat Odasının sizlere bugüne kadar faydası ne oldu. Daha güçlü olmak için Mut Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kuruldu, Kooperatif yeni sayılır inşallah geleceği faydalı olur.
Kooperatif ve Ziraat Odasının görevleri, üreticinin ürettiği malların fiyatlarını ayarlamak, rastgele bir tüccarın fiyat verip üreticinin ürettiklerini zarar ettirmemek. Bir tüccar fiyat belirlemez bunun kararını ziraat odası ve yeni kurulan kooperatif belirler.
Bugün bir basın toplantısı yapılmış. Dinledim acınacak hallerdeler. 3-5 Zeytin tüccarı bir araya gelip Zeytin fiyatlarını belirlemişler. Kime danışmışlar ve bunlar kendi başlarına nasıl karar veriyorlar. İki başkanda çıkmış zeytin fiyatlarının düşük olduğunu dile getiriyor ve çiftçiye toplamayın bekleyin diyorlar. Kardeşim sizin işiniz bu değil size danışmadan size sormadan sizin varlığınızı dahi bilmeyenlere ders vereceksiniz ders. İşte Mut ilçesinin sahipsiz olduğu buradan belli.
Bakalım fiyatlar nasıl, Yeşil Gemlik, 11-1.50, 12-1.50, 13-2.50, 14-3.50, 15-4.00, 16-4.50, 17-4.50 TL. Yani bu eleklerin gözüne göre verilen bir rakam. Bununda ortalaması 2 ila 2,50 lira arası.
Bu fiyatları kim belirlemiş dediğim gibi bu ilçenin Ziraat Odası var iken, Yeni kurulmuş Kooperatifi var iken kendi başlarına fiyat belirlemek. İşte sahipsiz bir ilçe olduğumuz ve yetkililerin iyi çalışmadığını gösteren bir olay.
Gelelim Mut Mal Müdürlüğüne (Vergi dairesine), Her önüne gelen bir elek atmış evinin önüne veya sokağa. Üreticiden zeytini eleyerek satın almak için. Peki soruyorum bunların vergi kaydı var mı? Denetleyen var mı? Ben görmedim yok diyebiliyorum. İşte görevini yapmayıp çalışmayanlardan biri de bu. Vergi verenler vergisini ödesin kaçak yapanlar denetlenmesin işe devam. Uyumayın hey uyumayın.
Eleklerin denetimi var mı, onu da görmedim. Elekleri numaraya göre kim ayarlıyor oda bellisiz. İnanın ne desek kazık üreticiye atılıyor. Buna dur diyecek bir yetkili çıkar mı diye düşünüyorum bugüne kadar çıkmadı inşallah bundan sonra çıkar.
Acınacak halden kurtulun üreticinin, çiftçinin hakkını arayın.

Tema Tasarım | Osgaka.com