FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 29 Eylül 2020 672 Görüntüleme

Çevrimiçi Ebeveyn Olmak

Pandemi süreci ile birlikte, sanal dünyanın içerisine beklenmedik ve hızlı bir şeklide giriş yaptığımız doğrudur. Pandemi öncesinde de söz konusu olan dijitalleşme, özellikle çocukların evlere kapanmasından sonra farklı bir boyut kazandığını söyleyebilirim. Bu durum çocuk ve ergen bireylerde; iletişim esnasında göz teması kurmamaya, telefon ve tabletle adeta bir organlarıymış gibi davranmalarına yol açmıştır. Dijitalleşme sürecinde çocuk ve ergenlerin kontrolü nasıl sağlayacakları merak edilen ve cevaplanması gereken bir soru olduğu aşikardır. Sanal dünyada gezinirken çocuklar, denetlenmeleri ve rehberlik sağlanmaları gerektiğinin farkında değildirler.Bu durumda ebeveynlere birçok görev düşmektedir.Onlara bu konuda bazı tavsiyelerde bulunmanın yararı olacağını düşünüyorum.

● Çocukların model alarak daha iyi öğrendiğini unutmamalıyız. Ebeveynler, internet ve telefon kullanımı konusunda da örnek davranışlar sergilemelidirler. Ebeveynler, çocuklarıyla birlikte teknolojiden uzak etkinlikler yapmaya da özen göstermelidirler. Çocukları sebep göstermeden ekrandan uzaklaştırmak yerine onlara keyif alabilecekleri başka seçenekler sunulmalı, ev işlerinde kendi yapabilecekleri kadar onlara da sorumluluk verilebilir.

● Çocuğunuzla beraber, bilgisayar ve internet kullanımı ile ilgili makul kuralların olduğu bir liste hazırlanmalı ve bu liste her zaman görülebilecek bir yere asılırsa uygulaması daha kolay olabilir. Çocuğunuzun bu kurallara uyup uymadığı kontrol edilmelidir. Çocuklar sebebini anlayamadıkları bir kurala uyma konusunda sıkıntı çekebilirler. Bu nedenle anne-babalar çocuklarıyla geliştirdikleri kuralları anlayacakları şekilde onlara açıklamalı ve kurallara uyma konusunda birbirleriyle tutarlılık göstermelidir .Üzerlerinde baskı hissetmemeleri adına empatiyle yaklaşılmalı ve buyurgan bir söylem kullanılmamalıdır.

● Teknolojik ürünlere ve diğer etkinliklere ne kadar zaman ayrılması gerektiği belirlenmelidir. Çocukların ekran başında geçirdiği süre takip edilmeli ve yönlendirilmelidir. Bunun yanında yemek yerken veya herhangi bir uğraşla ilgilenirken cep telefonu veya tabletin olmamasına dikkat edilmeli ve ekran başında uyuyakalma durumunun öne geçilmesi adına önlemler alınabilir.

İlginizi çekebilir

OKUMAK YETMEZ Kİ

OKUMAK YETMEZ Kİ

Tema Tasarım | Osgaka.com