FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 13 Ekim 2020 464 Görüntüleme

MUT ÜRETİCİLERİ KOOPERATİFİNDEN EGE ZİYARETİ

Mut Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Çelik kooperatif adına Mut Ziraat Odası ile birlikte Ege Bölgesine gerçekleştirdikleri önemli ziyareti değerlendirdi.

Başkan Ali Osman Çelik’in değerlendirmesi şu şekilde:
Kooperatif ve Ziraat odamız olarak Ege Bölgemizi ziyaret ettik. Amacımız zeytinimiz için yeni pazar arama, talep arttırma ve teknik bilgi edinmek idi. İznik Ziraat Odası ve yönetim kurulu ile bir araya geldik. Bursa merkez ve ilçeleri Gemlik, Orhangazi ve İznik ilçelerinde birçok firma ve çiftçi ile yüz yüze görüşmeler yaptık. Yazımda önce GERÇEKLERİ sizinle paylaşacağım, sonra yorumlama yapacağım.
Önceliğimizi şu anda piyasası düşük seviyelerde olan Yeşil Gemlik zeytinine verdik. Ülkemizde bulunan zeytin işleme ve depolama tesislerinin neredeyse yüzde 90’ı Bursa ilimizde bulunmaktadır. Şuanda çiftçi yeşil gemlik toplamıyor ve firmaların neredeyse hiçbirinin yeşil gemlik alımı yok. Mut olarak biz yeşil gemlik pazarında Ege ile yarıştığımızı sansak da aslında durum öyle değilmiş. Başta Fethiye olmak üzere Muğla ve Aydın illerimizin ilçeleri de iklim koşullarından dolayı, yeşil gemlik pazarında bulunmaktadır ve pazar oranında hatırı sayılır yerlere gelmişler. Şu an yeşil gemlik alımının yarısı Fethiye’de diğer yarısı da ilçemizde gerçekleşmektedir. Fakat iklim koşullarından dolayı Fethiye’de zeytin kararmıyor ve bu yıl için rengi daha yeşil durumunda bulunuyor. Bu nedenle alıcı firmalar biraz daha o tarafa yöneliyor. Fiyatlar ise neredeyse ilçemizle aynı durumdadır.
Ege’de gözler 16 Ekim’de açıklanacak siyah gemlik fiyatlarında; dediğim gibi kimse yeşil zeytin toplamıyor. Çiftçi bilinçli her çiftçinin evinin altında yada deposunda en az 500 kg’dan başlayıp 50 tonluğa kadar beton ya da plastik zeytin havuzları mevcut, önce kararan zeytinlerini ya da dökülmek olan siyah zeytinlerini burada depoluyorlar. Bursa da ilçelerde zeytin halleri mevcut, isteyen zeytinini götürüyor fiyatı beğenmez ise getirip deposuna koyuyor, 4 ay sonra yüksek fiyatlara işletmelere satıyor. Yılda en az dört defa bordo bulamacı atılıyor. Zeytin sineği ve sap kurdu için yapılan ilaçlamanın ise sayısı belli değil, masrafları çok ağır. İlçemizde zeytin işleme tesisi sayısı (zeytinyağını saymıyorum) iki elin parmaklarını geçmez fakat orada binlerce var siz deyin 3000 ben diyeyim 4000 o kadar fazla! Her ilçede sadece zeytin işleyen firmalardan oluşan sanayi siteleri var; MARZİM (Marmara Zeytin İşleme Merkezi), ORZİM(Orhangazi Zeytin İşleme Merkezi) gibi… Ayrıca işleme tesislerinden hariç zeytin depolama tesisi olarak faaliyet gösteren çok sayıda işletme var. 2020 gemlik rekoltesi çok düşük Bursa civarında benim gördüğüm ağaçlarda neredeyse zeytin yok. Zeytin ağacı sayımız ve zeytin rekoltemiz onlardan çok fazla ama işleyen tesisimiz yok, mecburen toplamak zorundayız.
Bu sebeple;
Zeytin depolama teknikleri acilen öğrenmeliyiz, kooperatif yada ziraat odası olarak bu konuda sizlere yardımcı olacağız. Ya teknik elemanları buraya getireceğiz ya da biz oraya gideceğiz.
Gemlik zeytini olan her çiftçi bahçesine evine yada deposuna zeytin havuzları koyması gerekiyor, değilse bu girdabın içinden çıkmak pek de mümkün görünmüyor.
İlçemizde zeytin hali oluşturmak zorundayız ki pazarcılar arasında rekabet oluşsun.
Organize sanayi bölgemizin tamamlanması çok büyük öneme sahip, çünkü büyük firmalarda artık nakliyeden ve nakliye esnasında zeytinde meydana gelen kusurlardan bıkmış usanmış durumdalar. İnanın çoğu gelmek için can atıyor.
Artık zeytinyağı fabrikaları değil, bunun yerine zeytin depolama tesisleri kurmalıyız ki beğenmediğimiz fiyatlara zeytinimiz satılmasın.
Yukarıda anlattıklarımı hep birlikte yapmazsak her yılın (özellikle yeşil gemlikte) bir önceki yıldan farklı olacağını düşünmüyorum. İklim şartlarından dolayı Türkiye de ilk hasadımızı yaptığımız zeytini hemen toplamak ve satmak zorunda oluyoruz çünkü başka alternatifimiz bulunmuyor.

Tema Tasarım | Osgaka.com