FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 20 Ekim 2020 463 Görüntüleme

ÖFKE KONTROLÜ

Her duygu gibi öfkede önemli bir duygudur. Öfke duygusunu yok etmek mümkün olmamakla birlikte, öfkelenmenize sebep olacak engellerle, kayıplarla ve istemediğimiz olaylarla karşılaşma olasılığımız her zaman vardır. Fakat öfkemizin kontrolünü sağlayamazsak, istemediğimiz sonuçlarla karşı karşıya kalırız. Öfkeyi kontrol etmemizin asıl amacı, insanın bu duygusunu saldırgan davranışlara dönüştürmeden, kendisine ve çevresine zarar vermeden doğru olarak ifade etme becerisini kazanabilmesidir. Öfkemizi kontrol edip sağlıklı bir şekilde ifade edebilmemiz için kendi öfkemizi tanımamız, bu duyguyu besleyen olayları bilmemiz ve her açıdan değerlendirmemiz gerekmektedir. Bizi öfkelendiren durumlara karşı bakış açımızı değiştirmek öfke kontrolü esnasında gerekli olup ve bizim elimizde olan bir durumdur. Bakış açımızın değişmesi, olayların üzerimizde ortaya çıkardığı öfke duygusunu mâkul seviyeye indirgemek ve doğru biçimde ifade etmemiz noktasında bize yardımcı olacaktır. Peki öfke kontrolümüzü başka nasıl sağlayabiliriz?

Öfkeli olan insan, olayları istemeden abartılı algılama eğilimindedir. Öfkenizi besleyen duygu ve düşünceleri analiz etmek, düzenlemek öfkenizi kontrol etme noktasında size yardımcı olacaktır.
Öfkeli insanlar genellikle düşünmeden yargılama ve bu yargıları yönünde davranma eğilimindedirler. Öfkeli olduğunuzda önce yavaşlayın, gösterdiğiniz tepkileri gözden geçirin, aklınıza gelen ilk şeyi söylemeyin, asıl söylemek istediğiniz şeyi düşünün, karşınızdaki kişinin söylemeye çalıştıklarını dinlemeye ve anlamaya çalışın, hemen cevap vermeyin. Kendinize öfkeli anlarda düşünme fırsatı yaratarak öfkenizi belli bir seviyeye indirebilmenize de olanak sağlamış olacaksınız.
Öfkemizi kontrol etmemizin bir diğer yolu da öfkelendiren kişi veya olaya karşı mesafe koymaktır. Eğer öfkelendiğinizi düşündüğünüz anda ortamı terk etmek veya konu değiştirmek mesafe koyma tekniğinin örnekleridir.
Öfke anlarında derin nefes alıp verme egzersizleri yapıp, sakinleştirici durumlar hayal etmeye çalışın. Bu sıra da kendinize “Sakin ol!” ya da “Gevşe!” diyerek telkinlerde bulunun. Öfkelenmeye başladığımızda, vücudumuzda olanları fark ettiğimiz ilk anda burundan yavaşça nefes alırken dörde kadar sayarak aldığınız nefesi iki saniye kadar tuttun. Nefesi ağızdan yavaşça verirken de dörde kadar sayın. Yapabileceğimiz düzenli nefes ve gevşeme egzersizleriyle yaşamakta olduğumuz fiziksel uyarılmayı kontrol altına alabiliriz.

Tema Tasarım | Osgaka.com