FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 3 Kasım 2020 583 Görüntüleme

Travmaya Yol Açan Unsur: Deprem

Bildiğimiz üzere geçtiğimiz günlerde İzmir ‘de 6.6 şiddetinde oldukça büyük ve hasarlara sebep olan bir deprem meydana geldi. Deprem, kişinin yaşamını can ve mal boyutlarında tehdit eden unsur olmakla birlikte sonrasında ise ciddi psikolojik ve uyum sorunları yaratmaktadır. Deprem felaketinin sıkça gerçekleştiği ülkemizde, insanların deprem konusunda bilgilendirilmesi, bedensel ve psikolojik etkilere yönelik kendi kendine ve yakınlarına yardım konusunda eğitilmesi, gerekli durumlarda profesyonel destek olanaklarından yararlanabilmesi açısından imkânların yaratılması, en az yapıların imarı kadar fazlaca önem taşımaktadır.

Travmaya Maruz Kalmış Kişilere Nasıl Yardım Edebiliriz ?

Bireye travma sonrası psikolojik anlamda destek olmak istiyorsak öncelikle bireyin fiziksel ve tıbbi ihtiyaçların karşılanması gerekmektedir. Sonrasında fiziksel ve duygusal anlamda kendini güvende hissedeceği bir ortam yaratmak oldukça önemlidir.Aynı zamanda kişiye güven duygusunu aşılamak gerekmektedir.
Yaşamakta olduğu durumun olağan dışı durumlara verilen normal tepkiler olduğunu ve yaşadıklarına benzer durumları birçok insanın da yaşadığını, beraberinde yalnız olmadığı duygusunun verilmesi oldukça önemlidir.
Depremin hemen sonrasında yapılacak psikolojik yardımda kişiye, yaşadıklarını ve duygularını rahatça belirtme olanağı vermek, zihinsel ve bedensel rahatlama ve dinlenmeye olanak sağlamak, ulaşabildiği yakınlarının yardımını istemesi için cesaretlendirmek gerekmektedir.Travmanın yaratabileceği duygusal sorunlar konusunda aydınlatıcı bilgiler sunulmalıdır.
Travma belirtileri gösteren kişileri gerekli yardımı alabilecekleri ruh sağlığı uzmanlarına yönlendirmek, psikososyal yardım almaları konusunda cesaretlendirmek gerekmektedir.

İnsanların büyük çoğunluğu, deprem deneyiminden önce dünyayı güvenli bir yer olarak kabul eder ve yakınlarındaki insanları birdenbire kaybedebileceği düşüncesini taşımazlar. Bu düşünceyle aniden karşı karşıya kalmak insan psikolojisi için oldukça zorlu bir süreçtir. Bu sürecin en az hasarla atlatılması adına yapılması gereken, ilk yaraların sarılmasından sonra, yaşanılan durumun kabullenilmesi, yaşamın yeniden anlamlandırılması ve kalınan yerden yaşamsal sorumluluklara devam edilebilmesidir.

İlginizi çekebilir

ADD’DEN UĞUR MUMCU ANMASI

ADD’DEN UĞUR MUMCU ANMASI

Tema Tasarım | Osgaka.com