FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 3 Kasım 2020 478 Görüntüleme

GÜVEN DAMGASI

Evet Sevgili okurlar Alah’ın izni ile köşemizde yazmaya başladık.
Öncelikle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramınızı kutlarım. Bize Cumhuriyeti hediye eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehit ve gazilerimize minnettar olduğumu belirtmek isterim.
Geçen haftaki yazımda hayatımıza giren e-ticaretten bahsetmiştim. Bu yazımızda da e-ticarette TOBB’un üstlendiği Güven Damgası’ndan söz edeceğim.
Pandeminin Tüm Dünyayı etkisi altına alması bizleri dijitalleşme yolunda kendimizi olduğunca geliştirmemiz gerektiğine inanıyorum.
E-Ticarette pandeminin etkisi ile Mart ayında 2,5 milyon kredi kartı temassız ödeme yapmak için kullanıldı. Yıl içerisinde ise 7 milyon kredi kartı e-ticarette ödeme için kullanıldı. İş böyle olunca sitelerin güvenlik açıkları ve siber saldırı olasılıkları da artıyor.
Peki TOBB’un üstlendiği Güven Damgası nedir? Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliğ’in dördüncü maddesinde güven damgası, “Bu Tebliğde öngörülen asgari güvenlik ve hizmet kalitesi standartlarına uyan hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıya verilen elektronik işaret” olarak tanımlanmıştır.
Güven damgasının işlevi açık bir şekilde “asgari güvenlik ve hizmet kalitesi standardının” varlığına işarettir.
Bir sitede Güven Damgasının varlığı, sitenin TOBB denetiminden geçtiğini gösterir. Bu kapsamda, e-ticaret sitesinin Ticaret Bakanlığının tebliğinde yayınladığı şartları taşıyıp taşımadığını kontrol ediliyor. İki temel unsura odaklanılıyor. Birincisi, ‘Sitenin teknik altyapısı, asgari güvenlik şartlarını taşıyor mu?’, ikincisi, ‘Sitenin iş süreçleri tebliğde sıralanan kanunlara uygun tasarlanmış mı?’ Her iki sorunun cevabı ‘evet’ ise güven damgası tahsis ediliyor. Sitedeki damganın gerçek olup olmadığını merkezden kontrol ediliyor.
Tüketici damganın üzerine gidip tıkladığında güven damgasının web sitesindeki doğrulama sayfasına yönleniyor ve bu sayede isteyen herkesin bu damgayı kullanmasının da önüne geçiliyor.
Bu damganın varlığı TOBB’un e-ticaret sitesine garantör ya da kefil olduğu anlamına gelmemektedir. Taraflar arasında bir uzlaşmazlık olursa, çözüm merci tüketici hakem heyetleri ya da mahkemeler olduğunu vurgulamak isterim,
TOBB’un görevi, güven damgası olan sitelerle ilgili şikayetleri muhatabına ulaştırmak. Oluşturulan şikayet sistemi, bakanlığa da açık. Tüketiciler, güven damgası olan e-ticaret sitelerinden daha güvenli alışveriş yapabilirler. Karşılaştıkları sorunların muhatabına ulaştığından ve kişisel verilerinin uluslararası güvenlik standartlarında korunduğundan emin olabilirler.
Sağlıcakla kalmanız dileğiyle…

Tema Tasarım | Osgaka.com