FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 24 Kasım 2020 727 Görüntüleme

Şekersiz Tarifler Kalorisiz midir?

Öncelikle hiç bir besin ya da fit tarifler kalorisiz değildir; kalorisi çok düşük olan besinler vardır. Şekersiz besinlerde düşük kalorili ve sağlıklı olarak düşünülmektedir. Ancak gıdalardaki kalorinin tek kaynağı şeker değildir. Bazı şekersiz gıdalar yüksek miktarda yağ içerebilmekte ve yüksek kalorili olabilmektedir.
Sağlıklı bir beslenme planında amacımız çok düşük kalorili beslenmek değil; her besin grubundan doğru porsiyonlarda tüketmektir. Tabii ki zayıflama diyetlerinde düşük kalorili besinler bize yardımcı olur. Ancak her düşük kalorili besin sağlıklı değildir; örneğin şekersiz kola çok düşük kalori içerse de sağlıksız ve önermediğimiz bir içecektir. Diyetimizdeki şeker tüketimini azaltmak için şekersiz paketli ürünleri sık sık ve fazla miktarlarda tüketmek doğru değildir. Bu gibi durumlarda en kurtarıcı yöntem etiket okumak ve porsiyon kontrolüdür.
Etiketleri doğru okuyarak, ona göre tüketmek iki önemli fayda sağlıyor: İlk olarak ileride oluşabilecek hipertansiyon, diyabet, obezite gibi sağlık sorunlarından korurken; ikinci olarak zaten sağlık sorunu olan kişilerin hastalıklarını olumsuz etkileyecek bir beslenme şeklinden uzaklaşması sağlanıyor.
Marketlerde raflarda şekersiz yazısıyla masum görünen ürünler aslında sağlığımızı tehdit ediyor olabilirler. Etiket okuma alışkanlığı ile ürünü içeriğine göre seçmeliyiz. Ayrıca paketli bir besindeki şeker içeriğinin etikette sadece şeker olarak bulunmayabiliyor. Etikette; yarı beyaz şeker, rafine şeker, şeker çözeltisi, invert şeker şurubu, glukoz şurubu, susuz dekstroz, fruktoz şurubu, mısır şurubu, maltoz şurubu ve ham kamış şekeri gibi ibarelerde o üründe şeker olduğunun bir göstergesidir.
Meyve şekeri ile yapılan rafine şekersiz kek veya tatlıları tüketirken onlarında kalorili olduğunu ve doğru porsiyon kontrolü ile tüketilmesi gerektiğini unutmayalım.

Tema Tasarım | Osgaka.com