FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 1 Aralık 2020 481 Görüntüleme

STRATEJİK EBEVEYNLİĞE DÖNÜŞÜM

Dünyanın sınandığı, haliyle dünya misafirleri olarak tek tek hepimizin de zor bir imtihandan geçtiği şu zor zamanlar yaşıyoruz. Hepimizin önce sağlıklı olmanın önemini çok iyi kavradığımız bu zor zamanlar biraz daha hayatımızı esir alacak gibi görünüyor. Zaman zor, evet; ama bu zamanı doğru yönetebilmek daha zor. Akşam haberlerinde yapılan bir araştırmada son 6 ayda çocukların %50 oranında mutsuzluklarının arttığı söyleniyor. Burada işte tamda bahsettiğimiz zor zamanı doğru yönetmek sözü yerini buluyor. Geleceğimizin yapı taşı, en kıymetlilerimizin, can evlatlarımızın, ruh sağlığı açısından biz ebeveynler süreci iyi yönetebilmeliyiz. Kendimizden başlayarak tüm aile bireylerinin başta ruh sağlığı olmak üzere, beden sağlığımızı da göz önünde bulundurarak evimizde yaşamı yeniden gözden geçirmeli ve gerekli düzenlemeleri yapmalıyız. Uzaktan eğitim alan çocuklar malum uzun süre ekran başında ve hareketsiz bir şekilde eğitimlerine katılıyorlar. Neyse ki çocukların dışarı çıkmalarına olanak sağlayan saat aralığı uzaktan eğitim sürecinde göz önünde bulunduruldu. Mümkün olduğu kadar hava koşullarına uygun giydirerek ve çok kalabalıktan uzak duracak şekilde çocukları açık havaya çıkarmaya çalışalım. Oksijen ve temiz hava vücudun en elzem ihtiyaçlarından ve beyinin daha sağlıklı çalışması için iyi bir yardımcı.
Yine çocuklarımızın her durumda en büyük ihtiyaçları malum OYUN. Evde tek başlarına oyunlar bir süre sonra sıkıcı gelecektir. O nedenle çocuklarımıza bu süreçte evde farklı oyunlar ve aktiviteler düzenleyerek ve gerekirse oyun arkadaşlığı yaparak çocuklarımıza destek olabiliriz. Sağlıklı beslenme, düzenli uyku da yine çocuklarımızın ruh sağlığını ve büyümesini olumlu yönde desteklemek için şart.
Bunların çoğunu zaten yapıyoruz diyenler mutlaka vardır. O zaman çok faydalı olduğu yapılan araştırmalarla kanıtlanmış akıl ve zekâ oyunlarını deneyelim bir de. Üstelik bu oyunlar pandemi süreci bittikten sonra da devam edebileceğiniz türden. Akıl ve zeka oyunları çocukların stratejik düşünme, akıl yürütme, mantıksal düşünme, hafıza, inovatif düşünce gibi önemli davranış becerileri kazanmalarına olanak sağlar.
Berkeley Üniversitesinde yapılmış bir araştırma sonucuna göre çocuklara hafta da iki kez bir saat 15 dakikalık farklı akıl ve zeka oyunları oynatılmış, 8 hafta sonunda sonuç olarak çocukların IQ puanlarında 13 puanlık bir artışın olduğu gözlenmiştir. Yine aynı çocukların mantıklı düşünebilme oranları da %32 oranında artış göstermiştir. http://iqoyuncak.com/2019/08/10/akil-ve-zeka-oyunlari-iqyu-artırıyor/
Çocuklarımızın bütünü görebilme kapasiteleri açısından, hızlı ve doğru karar verebilmeleri açısından akıl ve zekâ oyunları çok önemli. Çocukların dikkat, motivasyon, konsantrasyon gibi önemli kazanımları edinirler. Tek başına veya birkaç kişi ile oynanabilen bu oyunlar sayesinde çocuklar kadar ebeveynler de kendini geliştirebilir. Çocukla iletişim kanalları açılarak daha sağlıklı bir ilişki kurulabilir. Aynı zamanda çocuğunuzun sahip olduğu farklı becerileri görme şansı yakalar ve çocuğunuzu daha iyi tanıma fırsatı bulursunuz. Gelecek açısından çocukları daha etkin bir şekilde de yönlendirebilirsiniz.
Çocukların yaşlarına göre her türeden akıl ve zekâ oyunları mevcuttur. Önemli olan çocuğunuzun yaşına uygun olan oyunu seçerek çocuğunuzla birlikte stratejik adımları atabilme bazen yenme, bazen yenilme cesaretini gösterebilmektir. Tabii ki çocuğunuza karşı sabırlı olabilmek de önemli bir duruş biçimidir. Başta da belirttiğim gibi süreci iyi yönetebilmek de sağlam bir ruh ve güçlü bir strateji gerektirir. Kim bilir belki bu oyunlar çocuklar kadar bize de fayda sağlar ve strateji tekniklerimizi güçlendirir.
Bazı akıl ve zeka oyun örneklerini paylaşmak isterim:
Mangala, Dama, Reversi, Amiral Battı, Satranç (Strateji Oyunları)
Eş bulma oyunları, Yön bulma, Resim hatırlatma (Hafıza Oyunları)
Tangram, Jenga, Yap-bozlar, Rubik küpü, Polyomino, Mekanik ayırma bilmeceleri (Geometrik ve Mekanik Oyunlar)
Kelime avı, Anagram, Şifre oyunları, Scrabble, Sözcük gruplama (Sözel Oyunlar)
Su doku, Çit, Kare karalamaca, Sihirli piramit, Kakuro (Akıl ve İşlem Oyunları)
Hayatın her anı çok değerli ve tekrarı olmayan tek şey geçen zaman. Bu zor zamanlar da geçecektir inşallah. Amma çocuklarımızı ve ailemizi korumak ve onların mutluluğunu bu hastalığa kurban vermemek ümidiyle. En stratejik adımlarla en mutlu çocukların ebeveynleri sizlerin olmanız dileğiyle…

Tema Tasarım | Osgaka.com