FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 19 Ocak 2021 298 Görüntüleme

Menopozda Beslenme

Menopoz kadınların hormonlarının ciddi şekilde değiştiği bir dönem, bu dönemin en büyük özelliği östrojen hormonundaki düşüştür.

-Menopoz döneminde östrojenin düşmesiyle kadınlarda kemik yoğunluğunda ciddi bir azalma görülmeye başlanıyor ve kadınlarda menopoz sonrasındaki 10 senede kemik yoğunluğunda %20’ye ulaşabilen bir azalma gözlemlenebiliyor. Bununla birlikte kemik erimesi ve kırık riskini ciddi şekilde arttırıyor.

-Menopoz sonrası kadınların kalsiyum ihtiyacı önceki döneme göre artıyor, bu nedenle kalsiyumdan zengin yiyeceklere beslenmede bol bol yer vermekte yarar vardır.

-Başta süt ve süt ürünleri olmak üzere, ıspanak, pazı gibi koyu yeşil sebzeler, badem, susam gibi tohum ve çekirdekler, kalsiyumdan zengin besinlerdir.

-Süt ürünü tüketmiyorsanız, kalsiyum alımınızın istenenden çok daha az olacağından, dışarıdan takviye almak gereklidir.

-Menopoz süresince D vitamini alımını önemsemek de yine kemik sağlığı için gereklidir.

-D vitamini için de kan seviyesi ölçüldükten sonra düşüklük varsa takviye almayı düşünebilirsiniz.

-Bunların dışında fiziksel aktivitenin kemik yoğunluğunu ve sağlığını korumak için önemli bir yardımcı olduğunu hatırlamak isterim.

-Menopoz döneminde bir diğer önemli noktaysa menopozla birlikte azalan östrojen hormonuyla birlikte artan iştah, ve ilerleyen yaşla birlikte yavaşlayan metabolizma hızının etkisiyle kilo alma potansiyelinin artmasıdır.

-Bu dönemde olan kilo artışı hormonel değişikliklerin de etkisiyle ana olarak bel çevresinde olduğundan, sağlığı negatif etkileme potansiyeli çok daha yüksek, Bu nedenle kilo kontrolü için beslenmedeki kalori yoğunluğunu düşürmek ve sebze, meyve tüketimini arttırmaya çalışmanın yanısıra yeterli protein alındığında emin olmak yararlı olacaktır.

İlginizi çekebilir

Birlikte Bir Yıl 2018

Birlikte Bir Yıl 2018

Tema Tasarım | Osgaka.com