FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 26 Ocak 2021 1359 Görüntüleme

Baba Olmak…

Bir çocuğun yetişkin olma sürecinin sağlıklı olması, sağlıklı bir aile ortamında büyümesine bağlıdır. Bu süreçte de anneye ne kadar görev düşüyorsa babaya da o kadar görev düşmektedir. Genelde çocuk yetiştirirken anne-çocuk ilişkisinin daha önemli olduğu vurgulanıp babalanın çocukla ilişkisinin önemine pek değinilmemiştir. Bu algı da bazı babaların, çocuk üzerinde pek sorumluluk almamasına ve geride durmasına yol açmıştır.
Çocuklar, babalarını güvenilir bir figür veya belli bir yaş düzeyinde kahraman görme eğiliminde olurlar. Bu durum, çocuklar üzerinde babanın öneminin pek de yadsınamaz düzeyde olduğunu göstermektedir. Son yıllarda baba ve çocuk ilişkisinin önemi araştırmalara da yansımıştır. Çocuğun her gelişim döneminde, babanın önemli bir katkısının olduğu baba katılımının sağlandığı durumlarda çocuğun daha dışa dönük, özgüvenli ve sorumluluk sahibi olumlu aile ilişkilerine sahip olduğu görülmektedir. Baba katılımı sağlandığında, çocukların okul başarısının arttığı, okul-aile işbirliğinin arttığı dikkat çekmektedir. Aynı zamanda çocuk kendini daha rahat bir ortamda ifade etme seçeneği bulduğu zaman, sağlıklı bir benlik geliştirmesine de zemin hazırlamaktadır. Bir babanın erkek çocuğuna, rol model olduğunun da altı çizilmesi gerekmektedir. Bir erkek çocuk, her dönemde babasıyla rahat konuşabilmeli ve sadece onu otorite figürü olarak görmemeli aynı zamanda, gelecekte baba olmayı tercih ettiklerinde babaları onlara iyi bir örnek olmalıdırlar. Bireyin her gelişim döneminde babanın, çocuğun yetiştirme surecinde aktif olmasının gerekliliği vurgulanmalı ve eğitim programlarına dahil edilmelidir. Anne,baba ve çocuk üçgeni sağlıklı kurulup babanın da görev alması sağlanmalı onunda tamamlayıcı görevlerinin olduğu unutulmamalıdır.
Bu yazıyı babalar siz yandınız niteliğinde değil de bir farkındalık geliştirmek amacıyla yazdığımı belirtmek isterim. Çocuk yetiştirmek çok meşakkatli bir iş olduğu aşikar. Geleceğin yetişkinleri, bu süreçlerden geçerek oluşuyor. Bu süreçte, ebeveynlerimizin işbirliği ile daha sağlıklı olacaktır. Ebeveynler çocuk yetiştirme ehliyetini dikkatli kullanırsa, belki de dünya daha güzel bir yer olur ne dersiniz? J

Tema Tasarım | Osgaka.com