FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 16 Şubat 2021 325 Görüntüleme

Göçer Yörüklere Şapka ve Termos

Mersin’in Bolkar Dağları’nda konar göçer yaşam biçimi hala devam ediyor. Doğa Derneği Mersin Bölge Sorumlusu Turan Çetin, Bolkar Dağları’ndaki göçer yörüklerini dağ eteklerindeki yurtlarında ziyaret ederek yörüklerin, akbabaları, kartalları, vaşakları, dağ keçilerini çok iyi tanıdığını ortaya koydu. Binlerce yıldır konargöçer yaşamlarını sürdüren yörükler doğanın dilini ve döngüsü yaşayarak biliyor ve bölge doğasının korunmasını sağlamaya devam ediyor.
Konar göçerlerle, daha önce yapılan görüşmelerde yüksek sıcaklardan korunmak için gölgelikli şapka ve uzun göç yollarında kullanmak üzere çantalı termoslara ihtiyaç duyduklarının belirlendiğini belirten Turan Çetin, “Bu sebeple, ‘Bolkar Dağları Göçer Yörüklere Emanet Projesi’ kapsamında ise 2 bin adet özel tasarımlı etiket, 250 adet şapka ve termos konar göçer çobanlara dağıtıldı. Yazları dağ eteklerinde ve kışları ovalarda yaşayan konar göçerler, bölgenin doğasını korunmasındaki rollerini vurgulamak adına termos ve şapkaların üstüne ‘Bolkar Dağları Göçer Yörüklere Emanet’ yazısı yazdırıldı ve bu şekilde konar göçer çobanlara armağan edildi” dedi.
Doğa Derneği ve Kızılkaya Yenidünya Derneği ortaklığında gerçekleşen GEF Küçük Destek Programı’nın (SGP) desteklediği “Bolkar Dağları Göçer Yörüklere Emanet Projesi” kapsamında, Mersin’in Bolkar Dağları’ndaki göçer yörükler ile yüz yüze görüşmeler yapılmaya ve konargöçerlerin doğayla kurdukları ilişkiler araştırılmaya devam ediliyor.

Mersin’in Bolkar Dağlarındaki konar göçer çobanlar ile çalışmalar yapılarak en uygun iletişim yöntemleri ile farkındalık sağlayıp, çobanların doğa bilinci ve koruma inisiyatifi almalarını sağlamayı amaçlanmaktadır. Bulundukları vadilerdeki, yaylaklardaki yaban hayatı hakkında düzenli bilgileri bizlerle ve kendi aralarında paylaşacakları çobanlardan oluşan doğa koruma ağı hedeflemektedir.
Bu kapsamda Bolkar Dağları’nda bulunan konar göçerle yaz ve kış yurtlarında görüşmeler yapılmış, farklı alanlarda olan konar göçer ile sürdürülebilir doğa koruma konusunda iletişim ağı sağlanmaya başlanmıştır.

Tema Tasarım | Osgaka.com