FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 4 Mayıs 2021 436 Görüntüleme

Erik Üreticilerinden Grev Kararı

Mut’un önemli erik üretiminin sağlandığı Kıravga mahallesindeki erik üreticileri fiyatlardaki düşüş nedeniyle ürünlerini toplamama kararı aldı. Mut Göksu Kravga Tarımsal Kalkınma Kooperatifinden de yapılan açıklamada, “Kıravga’nın eriğini Perşembe gününe kadar piyasadan çekiyoruz” denildi.

“Umutlarımız mezara gömüldü.”

S.S. Mut Göksu Kravga Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Kıravga erik üreticileri, tüccarların alım fiyatlarını düşürdüğü gerekçesiyle grev kararı aldı. Perşembe gününe kadar erik toplamanın yapılmayacağı duyurulurken, kooperatif ve erik üreticileri tarafından yapılan açıklamada; “Bir yıldır beklediğimiz ve büyük umutlar besleyerek açık alanda yetişen eriklerimizi toplamaya başladık. Girdi maliyetlerimizin artığı evimize götürdüğümüz ekmeğin, aşın fiyatının iki katına çıktığı günümüzde, altın yılını yaşamasını beklediğimiz eriğimizin fiyatı dün 10 TL birden düşerek hayallerimizi, umutlarımızı mezara gömmüştür. Mahallemizden erik alan tüccarlarla 2 saat süren görüşmelerimiz sonuca bağlanmamıştır. Tüccarlar Kooperatifimizin açıkladığı fiyatı 2 Mayıs günü kabul etmemişlerdir. Bir haftadır fiyat düşüşleri konusunda yaşanan sıkıntıları kooperatif olarak müdahalede bunlunduk. Sert fiyat düşüşünü engelledik. 2 Mayıs günü erik üreticileri ile görüşmemiz neticesinde bu fiyatlardan erik toplamanın imkansız olduğuna karar verdik ve Perşembe gününe kadar Grev kararı aldık, erik toplamaya ara verdik. Piyasadan günlük 150 ton eriği çektik. 3 Mayıs günü Erik üreticilerin % 80’i bu karara uyarak eriklerini toplamamıştır. Üreticilerimizin erik sararır endişesi de yersizdir. Erik sararma sürecine girmemiştir. Gecen sezonun aynı günlerine göre eriğimizin boyutları daha küçüktür. Üreticilerimiz erikleriyle ilgili hiçbir endişe taşımamalıdır” ifadeleri kullanıldı.
“Üretici tüccardan büyüktür. Biz üretiyoruz zararını biz çekmeyeceğiz” ifadeleriyle devam eden açıklamada, “Kar ettiğinde karını üreticiye vermeyenler, zararını üreticiye yansıtmaktadır” denildi.

“Üretici artık sahipsiz değildir!”

Üreticinin artık sahipsiz olmadığı vurgulanan açıklama, “Kafasına vur ekmeğini al dönemi bitmiştir. Üzerimize vurulan prangadan başka kaybedeceğimiz bir şey yok! Kurtuluş yok; ya hep beraber ya hiç birimiz!” ifadeleriyle noktalandı.

Tema Tasarım | Osgaka.com