FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 8 Haziran 2021 662 Görüntüleme

Çelik, “Zeytin sezonu korkutuyor.”

Mut Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ali Osman Çelik, düzenlediği basın toplantısıyla göreve geldikleri 9 aylık süreçte yaptıkları ve yapacakları çalışmalar hakkında bilgiler verdi, tarımsal alanda ilçe gündemindeki konularda açıklamalarda bulundu.

“Devredilemediği için halde yerimizi alamadık.”

Kooperatif yönetimine seçildikten itibaren 9 aylık periyot zarfında çok uğraşıp didindiklerini, zorluklar çekmelerine rağmen yılmadıklarını belirten Kooperatif Başkanı Ali Osman Çelik; Büyükşehir Belediyesinden sebze meyve haliyle ilgili yer temini konusunda başarı sağladıklarını, ama devrin sağlanamadığı için yerlerini alamadıklarını kaydetti. Kooperatif Başkanı Çelik, “14 Nisan’da Büyükşehir Belediyesinden halle ilgili yer temini konusunda bir başarı sağladık. Yalnız bu süreçte aşağı yukarı 45 gün oluyor, bu süreçten sonra yerimiz hala bize devredilemediği için halde yerimizi alamadık. Tabi çok heyecanlıydık, çok istekliydik; çünkü orada olmak istiyorduk. Ayrıca kooperatifimize para kazandırmak istiyorduk. Ve bu maddi güçle bazı şeyleri de önümüzdeki hedefleri de koymak istiyorduk. Yalnız bu sezonda bu gerçekleşemedi. Bazen her şey kendi elimizde olmuyor. Dışa bağımlı oluyoruz. Her şeyde hayırlısı vardır, diyoruz. Ama bundan sonra oradayız” dedi.

“Haldeki yerimiz, diğer komisyon dükkanlarına göre farklı.”

Haldeki yerle ilgili sözleşmeyi imzaladıklarını söyleyen Çelik, “Orada Büyükşehir iki tane dükkan verdi kiraya; biri bizim, biri başka bir arkadaş kiraladı. Kooperatif olarak bu dükkanın diğer dükkandan kira bedeli arasında aşağı yukarı 30 kat fark var. Bu, oradaki dükkanın hem maddi hem manevi değerini bizlere yansıtıyor. Bu maddi ve manevi değerini önümüzdeki yıllarda, üreticilerimiz bunun değerini daha çok anlayacaklar. Biz orada olacağız. Ama bu yıl bu kayısı sezonunda bunu gerçekleştiremedik. Bunların anlaşmalarını sağladık, ama biz oraya gelemedik. Hala da arkasındayız, ne zaman devralacağımız konusunda heyecanlıyız. Şu gün itibariyle hala devralamadık. Devraldıktan sonra oranın tadilatları var, masrafları var. Çünkü bizim devraldığımız yer, diğer komisyon dükkanlarına göre biraz farklı. Konumu, yeri, metrekaresi farklı. Bunlar için çalışmalarımız sürüyor” şeklinde konuştu.

“Halde zeytin pazarı kuruluyor.”

Kooperatiflerinin öncülüğünde, bu yıl ilk defa Büyükşehir Belediyesince halde zeytin pazarı kurulacağını müjdeleyen Ali Osman Çelik, “Halde zeytin pazarı, zeytin hali olarak, ilk defa bu yıl başlangıcı gerçekleştirilen bir yer olacak. Bunu bizler yapmayacağız, biz orada olacağız. Oraya öncü olduk. Yalnız bunu gerçekleştirecek olan yine Büyükşehir Belediyesidir. İlk defa Mut’ta zeytin pazarı gerçekleştirecek, bu yıl bunun ilki gerçekleştirilecek” dedi.
Çelik, konuyla ilgili şunları söyledi: “Yalnız tabi bunlar yavaş yavaş büyüyecek. Şimdi ne kadar kayısımız varsa, o kadar da Mut’ta zeytin ağacımız var. Şimdiye kadar bu niye yoktu, bende bilmiyorum. Kayısı pazarımız var; ama zeytin halimiz, zeytin pazarımız yok. Üreticiyle tüketiciyi direkt bir araya getiren bir unsur yoktu. Bunu meydana getirdiğimiz için çok mutluyuz.”

“Zeytinyağı ihracat yasağı korkutuyor.”

Zeytinlerin çiçekleme dönemine girdiğini, bazı yerlerde ise çıktığını belirten Kooperatif Başkanı Çelik, önlerindeki zeytin sezonunun kendisini korkuttuğunu ifade etti. Bunun nedenini zeytinyağındaki ihracat yasağına bağlayan Çelik, 31 Ekim’e kadar devam edecek yasağın bir an önce geriye çekilmesini veya kalkmasını istedi. Çelik, şöyle konuştu: “Önümüzdeki zeytin sezonu beni korkutuyor. Niye korkutuyor? Çünkü hali hazırda hala zeytinyağı ihracatımızda ülkemize biliyorsunuz yasak var. Bu 31 Ekim 2021 tarihine kadar da devam edecek. Temennimiz bu ihracat yasağının bir an önce geriye çekilmesi. Ve bir an önce kalkması. Değilse pazarlama konusunda zeytin sezonunda da önemli sıkıntılar yaşayacağımızı düşünüyorum. İnşallah böyle olmaz, inşallah daha iyi olur. Daha fazla olur. Bir önceki yılı aratmaz.”

“Mut hali küçük, büyütmemiz gerekiyor.”

Basın toplantısında halen devam eden kayısı sezonuyla ilgili de bilgi veren ve açıklamalarda bulunan Kooperatif Başkanı Çelik, kayısı fiyatlarının geçen yıllara göre iki katına yakın fiyattan gittiğini söyledi. Fiyatların çok iyi olduğunu ve bu şekilde devam ettiğini kaydeden Çelik, konuyla ilgili şunları söyledi: “Bizde keşke orada olabilseydik bugünlerde. Yalnız her şey iyi giderken, bazı şeyleri daha açıklamak istiyorum. Yani ileriye dönük bazı tedbirler bizleri bekliyor. Bu nedir? Biz araştırma yaparken hem geçmişimize bakıyoruz, hem geleceğimize bakıyoruz. Geçmişimize baktığımızda bazı zamanlarda hal içine girerken kuyruklar oluşuyordu hastane kavşağına kadar. Bu yıl böyle bir şey oluşmadı. Gerek iklim şartlarından dolayı, gerek havaların çok sıcak gitmemesinden dolayı kayısılarımız bir anda çabuk olmadı. Ve bu zamana yaydı. Zamana yayılması da halde piyasanın çok kalabalık olmamasına neden oldu. Bu şekilde de kayısı fiyatlarında çok fazla düşüklük olmadı. En yoğun olduğu dönem bu dönemler. Bu dönemlerde kayısı fiyatlarında yüzde 10, yüzde 20 düşüşler yaşayabiliyor. Bunun sebebi Mut halimizin çok küçük olması. Bu durumun en yakın zamanda, önümüzdeki günlerde 3 yıllık 5 yıllık dönemde programa alınıp, bu sebze ve meyve halini büyütmemiz gerekiyor. Eğer büyütemezsek şu anda meyve topladığımız ağaçlar kadar yeni dikimlerde Mutumuzda gerçekleşiyor. Eğer ki, ileriki dönemlerde halle ilgili çok kalabalık olursa; bu biliyorsunuz arz ve talep meselesi, arz ne kadar fazla olursa talebe göre fiyatta biraz kendini geri çeker. Bunun için ilerleyen günlerde sebze meyve halini biran önce büyütmeliyiz; yeri değişecekse yeri değişmesinin bir çaresine bakmalıyız bir şekilde. Çünkü bu yıl böyle geçti, ama her yıl böyle geçecek diye bir şey yok. Halin kesinlikle ve kesinlikle büyümesi gerekiyor, büyümezse ileride sıkıntı yaşayacağımızı düşünüyorum.”

“Hasat takvimi genişletilmeli.”

Hangi cins kayısının ne kadar, nereye ekileceğinin çok bilinçli bir şekilde bilinmediğini kaydeden Ali Osman Çelik, hasat takviminin genişletilmesi gerektiğini belirterek, buna yönelik çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

“Barkodumuzu aldık.”

Mut ürünlerinin pazarlanmasında yaşanılan sıkıntıların başında gelen barkod unsurunu çözdüklerini belirten Çelik, “Artık kooperatifimizin bir barkodu var ve üreticilerimizin ürünlerini ilk önce Mut’taki yerel esnafımızla paylaşıp burada satılmasını sağlayacağız. Yerel esnafa baktığımız zaman çoğu genelde Mut dışındaki ürünler satılıyor. Kendi ürünümüzü, kendi pazarımızda, kendi içimizde sattırmaya çalışacağız. Bunun için çalışmalarımız olacak” dedi.

“Her şeyimiz açık net, çalışmaya devam ediyoruz.”

Basın toplantısının son kısmında kooperatifçilikten bahseden Ali Osman Çelik, yaşadıkları zorlukları anlattı. Çelik, şöyle konuştu: “Kooperatifçilik diğer normal tüzel yada bireysel ticaretle ilgilenen kişilere göre biraz kendi içinde kuralları olan bir sistem. Bu sistemde her şeyi bir anda, kendi başınıza yapamıyorsunuz. Genel Kuruldan izin almanız gerekiyor. Bunun zorluklarını çok yaşadık. Hadi bugün şunu yapalım, dediğinizde, bunu yapamıyoruz; çünkü ilk genel kurulda bazı kurallar biraz katı konuldu. Bunu ben koymadım. İlk Genel Kurulunda biz oraya adaydık, biz sonradan seçildik ve bu konuda kurallara riayet etmek zorundayız. Bir örnek vereyim; şu anki hali hazırda kiralık olduğumuz yeri değiştirmeye çalışsak Genel Kuruldan izin almak gerekiyor. Bu ne demektir; şu anda 600’ü geçkin 700’e yakın kayıtlı ortağımız var. Bu kayıtlı ortağın dörtte üçünün iznini almamız gerekiyor. Bunlarla savaşıyoruz. Tabi pandemi sürecinde de Genel Kurul toplanması imkansız oldu. Bu yüzden bazı icraatlarımızı gerçekleştiremedik. Ama bunu da aşacağımızdan eminim. Her şeyimiz açık net, çalışmaya devam ediyoruz. Bütün hırsımızla.”
Mut Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ali Osman Çelik’in düzenlediği basın toplantısı, basın mensuplarının sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi.

Tema Tasarım | Osgaka.com