FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 15 Haziran 2021 417 Görüntüleme

Mut’a Zeytin Gen Bahçesi

Mersin Valiliği ve Mut Kaymakamlığı öncülüğünde, ilçemizde yetişen yerel zeytin türleri ile ülkemizde yetişen farklı zeytin türlerinin korunması amacıyla Hacınuhlu Mahallesi’nde oluşturulan Zeytin Gen Bahçesi, törenle hizmete sokuldu.

Mut’ta İlçe Kaymakamlığı öncülüğünde Zeytin Gen Bahçesi oluşturuldu.
Mersin Valiliği ve Mut Kaymakamlığı öncülüğünde, ilçemizde yetişen yerel zeytin türleri ile ülkemizde yetişen farklı zeytin türlerinin korunması amacıyla Hacınuhlu Mahallesi’nde oluşturulan Zeytin Gen Bahçesi, törenle hizmete sokuldu.
Mut’un Hacınuhlu Mahallesinde oluşturulan Zeytin Gen Bahçesi açılış törenine; Mut Kaymakamı Fatih Erdoğan, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Cengiz Türkay, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekram Bayır, Orman İşletme Müdürü Necati Kulak, Ziraat Odası Başkanı Hıdır Kar, Emniyet Müdürü Zafer Şenocak, Mut Orman İşletme Şefi Harun Aydın, Alaçam Orman İşletme Şefi Cihat Gür, Hacınuhlu Mahalle Muhtarı Yakup Ceylan ve davetliler katıldı.
İlçemiz Hacınuhlu mahallemizde, ilçemizde yetişen yerel zeytin türleri ile ülkemizde yetişen farklı zeytin türlerinin korunması amacıyla Mersin Valisi Ali İhsan Su’nun öncülüğünde, Mut Kaymakamlığı koordinesinde, Alata Enstitüsü, İlçe Tarım Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü işbirliği ve Mut Belediyesi ile Ziraat Odasının katkılarıyla ”Zeytin Gen Bahçesi” kuruldu.
Törende zeytin fidanı dikerek ilk can suyunu veren Mut Kaymakamı Fatih Erdoğan, zeytinde söz sahibi ilçemizin zeytin verimini arttırmak ve yerel türleri korumak için bu araştırma bahçesinin ilçemiz için rehberlik edici sonuçlar çıkaracağını ifade etti.
İlçenin zeytin ve zeytinyağı konusundaki verimi ve söz sahipliliğinin tartışılamayacağını belirten Kaymakam Erdoğan, “Zeytinimizin ilçemizde yetişme sürecinde daha profesyonel daha teknik ve ortaya çıkabilecek sonuçların daha sağlıklı değerlendirilmesi amacıyla bahçemizin kurulumunu gerçekleştirdik. Yerel türlerin ve ülkemizdeki diğer genlerin korunması ve geliştirilmesi amaçlıyoruz” dedi.
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Cengiz Türkay ise Mut’un kendine has yerel çeşitleri olduğuna dikkat çekerek; “Çöp, topal, yağ aşı gibi çeşitler ilçemize has. İlk geldiğimizde bunları bilimsel makaleler şeklinde hazırlayıp litaratürede soktuk. Bu çeşitlerimizin sayıları azalıyor ama burada yapılan çalışmayla bahsettiğimiz çeşitler de koruma altına alınıyor” diye konuştu.
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Bayır, yüksek polifenollü sağlık bileşenlerine sahip Mut zeytinyağının, ilerleyen süreçte Avrupa’ya ihraç etmeyi hedeflediklerini söyledi. Bayır, bunun yanı sıra Türkiye genelinde ilaç olarak zeytinyağını kullanılmasını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.
Yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri, bahçeye zeytin fidanı dikti. 7 bin 500 metrekareden oluşan alana 18 çeşit olmak üzere toplam 136 fidan dikildi.
Mersin zeytin üretiminin yüzde 65, Türkiye üretiminin ise yüzde 13’ünün gerçekleştirildiği ilçede 12 milyon 500 bin kayıtlı zeytin ağacı bulunuyor. İlçede üretilen zeytinyağına ‘Mut Zeytinyağı’ adıyla 2018 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescil belgesi verildi

Tema Tasarım | Osgaka.com