FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 11 Eylül 2018 699 Görüntüleme

İZORYA ÖDÜLE DOYMUYOR

 

????????????????????????????????????

İzorya Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağı ile Gümüş Madalya alan İzorya Zeytinyağı firması, yeni geleneksel ürünü olan İzorya Soğuk Sıkım Çöp Aşı Zeytinyağı ile de Bronz Madalya’ya layık görüldü. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız, İzorya Zeytinyağı yetkilisi Erdoğan ŞENTÜRK yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “Mut yöresi kendine has iklimi ile hem leziz hem de üst kalitede zeytinyağı üretmemize olanak sağlamaktadır. Dünya’nın ilk zeytin hasadı Mut’ta gerçekleşmektedir. Bu sayede ürettiğimiz zeytinyağlarının çok büyük bir kısmı erken hasat edilen zeytinlerden yapılmaktadır. Erken hasat edilen zeytinlerden elde edilen zeytinyağı, sağlığa yararlı bileşenler, polifenoller bakımından çok zengin olmaktadır. Ayrıca lezzet olarak; zeytinyağında olması gereken bütün olumlu tat özelliklerini bünyesinde barındırmaktadır.”
ŞENTÜRK şöyle devam etti; “İzorya Zeytinyağı olarak, Mut yöresinde zeytin üretilen bütün köylerimizden zeytin alıyoruz. Yaklaşık 30 noktada yaptığımız zeytin alımı sayesinde üreticilerimiz zeytini topladığı anda ürünü boylayıp almamıza olanak sağlıyor. Mut zeytin üreticileri, zeytinleri sofralık olarak topladıklarından çok hassas bir şekilde elle hasat ederek vakit kaybetmeden hava alan kasalara koyuyorlar. Böylece, hiç bekletilmeden alınan taze zeytinleri birkaç saat içerisinde tesislerimize getirerek en güzellerini seçip, nefis aroması ve nefasetiyle ünlenmiş gerçek Mut Zeytinyağı’ nı üretebiliyoruz. Ciddi bir tasniflemeyle; elde ettiğimiz Mut Zeytinyağı’ nı yörelerine, zeytin çeşidine, lezzetine, fiziki durumuna göre ayırarak krom tanklarımıza aktarıyoruz. Yaptığımız detaylı sınıflama sayesinde, nevi şahsına münhasır zeytinyağları elde ediyoruz. Böylelikle, tamamen doğal olarak ürettiğimiz butik kalitedeki zeytinyağını, yüksek tonajlarda üretebiliyoruz.”
İLAÇSIZ ZEYTİN MUT’TA YETİŞİR
Mut yöresinde zeytin üretilirken tarım ilacı kullanılmadığına dikkat çeken ŞENTÜRK; “Dünya’da eşine ender rastlanan bir olay. Mut yöresinin kendine has iklim özellikleri sayesinde hiç tarım ilacı kullanmadan zeytin üretilir. Zeytin yetiştiren diğer yörelerde her sezon en az 7 kere ilaç yapılıyor. Bu özelliğiyle ilaçsız zeytin sadece Mut’ ta yetişir. Sloganımız SAĞLIK ZEYTİNDEN ZEYTİN MUT’TAN.”
MUT ZEYTİNYAĞINDA GELECEK GELENEKTE
Geleneksel ürünlere önem verdiklerini sözlerine ekleyen İzorya Zeytinyağı yetkilisi ŞENTÜRK; “Londra’dan aldığımız ödülleri çok kıymetli buluyoruz. Ancak bu yıl aldığımız madalyalardan birinin bizim açımızdan ve özellikle Mut Zeytini açısından ayrıca gurur verici olduğunu bilmenizi isteriz.” dedi.
DÜNYA’DA DAHA ÖNCE HİÇ YAPILMAYANI YAPTIK
İzorya Zeytinyağı yetkilisi Erdoğan ŞENTÜRK, şöyle konuştu: “Yöresel zeytinlerimize sahip çıkıyoruz, geleneklerimizi önemsiyoruz. Bu yıl Londra’da katıldığımız yarışmada, hiç yapılmamış, hiç denenmemiş bir şeyi gerçekleştirdik. Dünya’da sadece Mut İlçesi’nde bulunan, yöremize özgü zeytin çeşidi ‘Mut Çöp Aşı’ zeytininden elde ettiğimiz zeytinyağı ödüle layık görüldü. Biz bunu yaparken bir sosyal sorumluluk projesi olarak düşündük. Mut Çöp Aşı zeytininin nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıyaydı. Bilinçsizce yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Mut Çöp Aşı Zeytinine hak ettiği değeri kazandırmak istedik ve diğer zeytinlerden daha yüksek fiyat politikası uygulayarak, Mut Çöp Aşı zeytinine dikkat çektik. Daha önce yaptığımız denemelerde Mut Çöp Aşı Zeytinyağının, uygun koşullarda işlenirse çok kaliteli olabileceğini fark etmiştik. Hassas bir üretimle elde ettiğimiz Mut Çöp Aşı Zeytinyağı İngiltere’nin Londra kentinde uluslararası düzeyde ödüle layık görüldü. Bu da başardığımızın ispatıdır. Mut Çöp Aşı Zeytini ile ilgili çalışmalarımıza devam edeceğiz. Yakıcı yapıya sahip olan Mut Çöp Aşı Zeytininden elde edilen Mut Çöp Aşı Zeytinyağının fenolik bileşenler açısından çok zengin olduğunu düşünüyoruz. Bununla ilgili araştırmalarımız sürüyor.”
MUT, ZEYTİNDE CAZİBE MERKEZİ OLACAK
ŞENTÜRK, “Son olarak, kaliteli üretim ve hassas toplama yaptıkları için Mut Zeytin üreticilerine sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Yaklaşık 15 milyon zeytin ağacımızla da (kayıtsız olanlarla birlikte 15 milyon civarında) en kısa sürede, zeytin sektöründe Mut’un bir cazibe merkezi haline geleceğine inanıyoruz.” şeklinde konuştu. Osman Çağlar

Tema Tasarım | Osgaka.com