FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 20 Kasım 2018 1610 Görüntüleme

ZEYTİNYAĞI FABRİKALARINDA SIRA ÇİLESİ

Mut’ta Zeytinyağı fabrikalarındaki yoğunluktan dolayı sıra bulamayan üreticiler Silifke’ye akın ediyor.

Mut’ta zeytin fiyatlarının 8 liradan 3 liraya kadar düşmesinin ardından, zeytinyağı üretimi yapan fabrikalardaki yoğunluk sebebiyle sıra alamayan üreticiler zeytinyağı çıkartabilmesi için başka ilçelere gitmek zorunda kalıyor.

Mut’ta zeytin hasadının başlamasıyla birlikte geçen yıl 8 liraya alıcı bulurken bu yıl zeytin fiyatlarının 3 liranın altına düşmesi sonucu, ilçede bulunan 15 zeytinyağı fabrikası günlük 200 tonun üzerinde yağ üretimi yapıyor. Zeytinyağı üretim tesislerinde üreticiye 15 ila 20 gün sonrasına sıra verilirken şuan yoğunluk sebebiyle sıra verilmesi durdurulmuş durumda. Üreticiler ise ilçeye yakın ilçelere giderek yağlarını oralarda çıkarmak zorunda kalıyor.
Bahçelerden toplanarak çuval veya plastik sandıklar içerisinde fabrikaya getirilen zeytinler havuza dökülüyor. Bantlardan geçerek suyla yıkanıyor. Ardından sıkma makinelerine giren ürünler, burada preslendikten sonra, bir dizi işlemlerden geçirilerek depolanıyor ve dinlenmeye bırakılıyor. Bir dizi işlemin ardından zeytinyağı olarak, üreticilere geri veriliyor.
Zeytin üreticisi Birol Ay, “Bu yıl zeytin fiyatları çok düşük olduğu için üreticilerimiz zeytini dinglere yağ çıkarmak için getiriyor. Fakat dinglerde yoğunluk sebebiyle sırada verilmiyor. 15–20 gün sonrasına sıra veriliyordu. Şimdi ise sıra veren fabrika yok. Buna yetkililerimizin bir el atmasını istiyoruz. Şu an durumumuz çok kötü” dedi.
BÖYLE YOĞUNLUK YAŞANMADI
İlçede bugüne kadar böyle bir yoğunluk yaşanmadı diyen Zeytinyağı fabrika sahipleri, “Zeytin üretimi her yıl fazlasıyla artıyor. Geçen yıllar Zeytin dalında 8 liraya alıcı bulurken bu yıl ise 1 liraya yağlık ve en üstü ise 3 liraya kadar düşmesi üreticiyi yağ çıkarmaya itti. Üreticiler zeytini satmak yerine yağ çıkarmak için kuyruğa girdiler. Bu da zeytinyağı fabrikalarında çok büyük yoğunluk yaşanmasına sebep olmakta. Yeni gelen müşterilere maalesef sıra veremiyoruz. Bu gidişle ilçemizde zeytinyağı rekoltesi artabilir. Günde 15 fabrikadan toplam 200 tonun üzerinde zeytinyağı üretimi yapılıyor” dediler.

Haber: Hasan ÇETİN

Tema Tasarım | Osgaka.com