FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 5 Aralık 2018 1271 Görüntüleme

5 ARALIK KADIN HAKLARI GÜNÜ

CHP Mut Kadın Kollarından Basın Açıklaması

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mut Kadın Kolları, 5 Aralık Kadın Hakları Günü nedeniyle bir basın açıklaması yayınladı. Avrupa ülkelerinden önce kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesine rağmen ülkemizde kadınların aktif siyasetin içinde yeterince temsil edilmediği belirtilen açıklamada; gerekli düzenlemelerin bir an önce yapılıp kadınların aktif siyasette önlerinin açılmasının sağlanması istendi.
CHP Mut Kadın Kolları Başkanı Kübra Ak tarafından yapılan basın açıklaması şöyle:
“Bugün 5 Aralık Kadın Hakları Günü…
Bugün Atatürk Devrimleri’nin en önemlilerinden biri, kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının yıldönümü. Türkiye’de kadınlar,1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile yerel ve genel seçimlerde seçme ve seçilme hakkına sahip oldu. 3 Nisan 1930’da Belediye Kanunu’nda yapılan bir düzenleme ile yerel siyasette yer alma ve yöneticileri belirleme hakkı elde eden Cumhuriyet kadınları, en demokratik haklarını ilk kez bu yılın sonuna doğru gerçekleşen seçimlerde kullandı. Çok sayıda kadın belediye meclisine girdi.
1933 yılına gelindiğinde Köy Kanunu’nda yapılan değişiklikle kadınlar artık Muhtar ve Heyetlerine seçilme hakkına sahip oldu.
5 Aralık 1934 tarihinde Atatürk devrimlerinin en önemlilerinden biri daha gerçekleşti. Kadınlar milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip oldu. Atamız 84 yıl önce kadınlara bu hakkı çok sayıda çok sayıda Avrupa ülkesinden daha önce tanıdı, fakat bir asra yaklaşan sürede istenen ilerleme ne yazık ki sağlanamadı. Kadınlar, TBMM’de en fazla %17,8 oranında temsil edilebildi.
Türkiye nüfusunun yarısının kadınlardan oluşmasına rağmen ülkemizde yapılan 2014 yerel ve 2015 genel seçimlerinde, seçilmiş kadınlarımız %14’ü milletvekilliğinde, %10,7’si belediye meclis üyeliğinde, %4,3’ü genel meclis üyeliğinde, %3’ü belediye başkanlığında ve %1,2 muhtarlıkta temsil edilmektedir. Türkiye, parlamentodaki kadın üye yüzdesi açısından 1935’te yapılan seçimlerde %4,6 oranıyla dünya oranlarına göre 21. sırada iken bu gün %14,9 ile ortalamanın çok altında 91. sırada yer almaktayız. Bu sayı oranları gösteriyor ki birçok Avrupa ülkesinde önce bize bu haklar tanınmasına rağmen kadınların aktif siyasetin için de yeterince temsil edilmediğini, bu konuda Anayasa’da siyasi partiler ve seçim yasalarında, parti tüzüklerinde, kadınların seçilme hakkı konusunda pozitif düzenlemelerin yapılmadığını göstermektedir. Gerekli düzenlemelerin bir an önce yapılıp kadınlarımızın aktif siyasette önlerinin açılmasının sağlanması istemekteyiz.”

Tema Tasarım | Osgaka.com