FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 8 Ağustos 2024 64 Görüntüleme

BAHÇE DERESİ KÖYÜNDEN

Bahçe başı denilen mevkii suların bol aktığı bir yerdir. Bu suların aktığı yerde 9 adet su değirmeni bulunmaktadır. Derenin kenarında bahçeler yapılmış ve suların bir kısmı Silifke’ye kanallar ile aktarılmış. Dere kenarında bulunan bahçelerin çok olması nedeniyle Bahçe Deresi olarak anılmış.
Helim Kiya ve Kerim Beyli sülalesi, Cılbayır civarı ve Bahçe Deresi’ne gelip yerleşmişlerdir. Kışın burada kalırken, yazları Cılbayır’da konaklamışlar. Daha sonraki zamanlarda bahçe işlerine bakanlar buraya yerleşmiş, hayvancılıkla uğraşanlar ise; Cılbayır köyünde yerleşmişlerdir.
Bahçe Deresi köyünde halen çalışan bir su değirmeni bulunmaktadır (9 tane bulunmaktaydı). Üç-dört yıl önce yaşanan kuraklık sonucunda su kanalı çatlamış ve halen su kanalı yapılamadığından değirmen çalışmamaktadır. Eğer su boruya alınıp getirilebilirse tarihi su değirmeni tekrar çalışmaya başlayabilecektir.
Bahçe Deresi’nin üstünde Dere çatı denilen yere Tahtacılar gelmişler, orada uzun süre yaşamışlardır. Onun için oraya Tahtacı Yurdu da denilmektedir. Halen Kırbaşlar/ Mevciler bu köyün kayıtlarında görülmekte olup; bu kişiler halen Silifke Sayağzı Mahallesinde oturmaktadırlar.
Kaynak Kişi:
Süllü Kunt. Bahçe Deresi köyü Aktanlı Mah. oturur.
BAHÇEDERSİ / 18. YY. TAHRİR DEFTERİ:
1730 tarihli TD. 130 Bozdoğan, Yörük Defterine göre Bozdoğan Teşekküllerinde Bulaca cemaatinin kışlık yurdu İçel/Bahçe deresi, yaylakları ile Yelli Bel olarak geçmekte. Nefer sayısı 72, deve 227, koyun 11.360, ve Hisarlar yaylasında 46 deve, 2.767 koyun görülmekte.
Kaynak: Üçler Bulduk. Bozdoğan Yörükleri Yaylak ve Kışlak Sahaları Bildirisi. ANADOLUDA VE RUMELİDE YÖRÜKLER VE TÜRKMENLER SEMPOZYUM BİLDİRİLERİ. Sah. 77.
Bahçe Deresi Köyü: 1730 tarihli tahrir defterinde Bulaca cemaati Bahçe Deresi’nde ikame ettiği görülmekte. 62 nefer, 227 deve, 11.361 koyun.
Bahçe Deresi Köyü: 25 hane.
Muhtar: Halil oğlu Mehmet.
15 aile çiftçi, 6 aile amele, 1 imam, 1 Hatip subyan mektebinde bir hoca. 76 dönümlük arazide buğday, arpa, burçak, çavdar, tütün üretilmekte. 8 aile arıcılık (29 kovandan 29 okka bal) ve 129 adet sağmal keçi, 30 öküz, 3 deve, 19 merkep, 5 kısrak bulunmaktadır. TEMETTÜ DEFTERLERİNE GÖRE 19. YÜZ YILDA SİLİFKE AHMET UÇAR.
(*) KÖYLERİMİZ SİLİFKE KİTAP ÇALIŞMASINDAN: Derviş Korkut – Celal Necati Üçyıldız.

Tema Tasarım | Osgaka.com