FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 2 Ekim 2023 109 Görüntüleme

GÖKSU IRMAĞI ÖLÇÜMLER VE KONUMLAR / 3

Sökün Kurtuluş yerleşimleri ile ArkumAltınkum yerleşimleri arasını bağlayan ova köprüsü, ırmağın denize kavuştuğu yerden 10 km yukarıda kalır. Silifke kent içinde Güney (Mersin) Köprüsü 20 km, Roma Taşköprüsü 21,2 km, Silifke Sayağzısututağı (barajı) 25 km yukarıdadır. Göksu Köprüsü, ırmağın denizle buluştuğu yerden 39 km yukarıda kalırken, köprünün yukarısında sırayla, Irmak Adası 44 km, Değirmendere ve Karakaya Köprüsü 47 km, Kargıcak Köprüsü 61 km, Evkafçiftliği yarlığı 64 km ırmak yatağı uzaklığında konumlanır. Buradan sonra Mut topraklarına giren ırmak yatağı boyunca, Kışlaköy Şarlak Köprüsü 74. km’de, Köselerli Köprüsü 96.km’de ve son olarak Suçatı 109. km’de yer alır. Buraya dek ırmak üzerinde rafting yapılan iki konum, Mut Hocalı ile Silifke Kargıcak arası ırmak kesiti de 6 km olarak ölçülür…
Şimdi geldik Suçatı’nda ikiye ayrılan Göksu’nun iki ana koluna. Yukarıda yazdığımız gibi, Suçatı’a batı yönden gelen alt kol Ermenek Suyu, kuzeyden gelen üst kol ise o da daha sonra yine batıdan yönelecek olan Hadim Suyu’dur…
İlk olarak Ermenek yönünden gelen alt kol üzerinde yer alan önemli konumları uzaklıkları ile birlikte verelim. Denizden Suçatı’na geri gelene dek 109 km uzunluğa erişen Göksu Irmağı, yukarı yönde Ermenek kolunda ilerlendiğinde 20 km sonra ulaşılacak olan Yerköprü Çağlayan’ından önce dört ayrı küçük sututağı (baraj) ile denetim altına alınır. 129. km ‘de YerköprüÇağlayanı’nın adından da anlaşılacağı üzere bir yer altı geçitinden geçip gelir ırmak. Bu geçidin diğer ucu bir kaç yüz metre geride tepenin öteki yüzünde gün yüzüne çıkar. Burada tepe üzerinden düşen su ayrı bir kaynaktan gelirken, ana su olan Ermenek Göksusu tepe içinde oluşan bu yer altı geçitinden akar. Daha yukarı gidildiğinde ırmak uzunluğu 134 km olunca bu kez daha büyük bir sututağı olan Köseçobanlı eteklerinde kurulu Gezende sututağına varılır. 4 yıllık bir yapım süreci sonunda 1979 yılında güç üretmeye başlayan bu sututağının su düşen durası (duvarı) 75 metre yüksekliktedir. Deniz düzeyinden 330 metre yukarıda kalan bu sututağının da yukarısında, ırmak uzunluğu 132 km olduğunda, Mersin topraklarından önce Karaman il topraklarında akan Göksu yatağı izlenmeye başlar. Ancak yalnızca 2 km sonra yeniden Mersin il topraklarında görünen ırmak, Mersin topraklarında 15 km izlendikten sonra, ırmak uzunluğu 149 km olduğunda yeniden Karaman ili içindedir. Aşağıdan yukarıya doğru gittiğimiz bu iz sürmenin Karaman içinde ırmak yatağının 10 km yukarısına gelindiğinde, Ermenek ilçesi eteklerinde Göksu üzerine kurulmuş en büyük su tutağına varılmış olur. Bu sututağı öylesine büyüktür ki, bu bölümde su toplanmadan önce 25 km olan ırmak yatağının üzerini biriken su kaplamış ve büyük bir göl oluşmuştur. 6 yıl süren yapım aşamasından sonra 2012 yılında güç üretmeye başlayan bu sututağı, yeryüzünün 26. Avrupa’nın ise 6. en yüksek akış durası (duvarı) ile ırmağın başıboş ilerlemesine el koyar. Burada 218 metre yüksekliğe ulaşan sututağının su düşüşü sağlanan akış durası, bu ölçüler ile ülkemizde Derinersututağından sonra ikinci sıraya konumlanır. Deniz düzeyinden 700 metre yüksekte ölçümlenen Ermenek tutak gölünü, gerisinde batıdan gelen Gevne Çayı ile kuzeyden inen Elmayurdu Deresi birlikte beslerler. Elmayurdu Deresi 42,5 km uzunluk ve göl altında kalan 25 km dere yatağı uzunluğu ile, Göksu Irmağı’nı kendi üzerinde 227 km uzunluğa eriştirir. Ancak bu uzunluğu aşan Gevne Suyu üzerinde yukarı yöne doğru ilerlemeyi sürdüreceğiz biz şimdi…
DEVAM EDECEK…

Tema Tasarım | Osgaka.com