FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 5 Haziran 2023 125 Görüntüleme

Kayısı Festivali’ni kutladık

Mut’ta 61. Karacaoğlan Kayısı Kültür ve Sanat Festivali kutlandı. İlki 1962 yılında düzenlenen Geleneksel Karacaoğlan Kayısı Kültür ve Sanat Festivali’nin 61’incisi Tarihi Karacaoğlan Çınaraltı Parkı’nda düzenlenen açılış töreniyle başladı.
Mut Kaymakamlığı ve Mut Belediyesi’nce 2-3-4 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen festivalin açılışına; Mut Kaymakamı İhsan Ayrancı ve Mut Belediye Başkanı Volkan Şeker’in yanı sıra, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Gülnar Kaymakamı Musa Ayyıldız, Gülnar Belediye Başkanı Alpaslan Ünüvar, meclis üyeleri, siyasi parti ve STK temsilcileri, çevre il ve ilçelerden konuklar, muhtarlar ve Mut halkı katılım sağladı.
Festivalin açılışında konuşan Mut Belediye Başkanı Volkan Şeker, ülkemizde yaşanan deprem ve sel felaketleri nedeniyle bu yıl festivali buruk bir şekilde yaptıklarını belirtti. Başkan Şeker: “Biraz buruk da olsa, 61 yılın geleneği kayısı, kültür ve Karacaoğlan deyince aklımıza gelen Mut’un, haziranın ilk haftasında açılışını yapmayı yine kendimize bir görev olarak bildik. Bugün akşam konser programlarımız da vardı. Fakat konser programlarımızı daha ileriki bir tarihe attık. Ama biz yılların geleneği kültürümüz olan ve haziranın ilk Cuma, Cumartesi, Pazar kayısı ve Karacaoğlan’la alakalı festivalimizi sizlerle beraber burada açmaktan dolayı son derece gururu duyuyorum. Hoş geldiniz, şeref verdiniz.” dedi.

Şeker: “Mut dünyanın en mutlu ilçesi olacak.”

İyi ki Mut ilçesinde doğduğunu söyleyen Şeker, şöyle konuştu: “İyi ki Mutluyuz, iyi ki bu topraklarda yaşadık, iyi ki sizlerle beraberiz. Ben sevginin kardeşliğin barışın huzurun ve birlikteliğin her daim devam etmesi dileğiyle sizleri tekrardan selamlıyorum. Bu Mut dünyanın en mutlu ilçesi olacak inşallah.” Başkan Şeker, festivalde emeği geçenlere ve katılım sağlayanlara teşekkürlerini ileterek konuşmasını noktaladı.

Ayrancı: “Mut tarımsal üretimde çok özel bir bölgede.”

Mut Kaymakamı İhsan Ayrancı ise yaptığı konuşmada, Mut’un nitelikli tarımsal üretim anlamında çok farklı türlerin üretildiği, çok farklı türlerin yaşandığı, çok özel, çok müstesna bir bölgede bulunduğunun altını çizerek; “Bize de, çiftçimize de bu ortam çok önemli fırsatlar imkanlar sunmakta.” dedi.

“Çiftçimizin emeğinin hakkını alması için mücadele edeceğiz.”

Mut’ta bugüne kadar çok önemli çalışmaların yapılıp belli bir mesafeye getirildiğini kaydeden Kaymakam Ayrancı, “Bundan sonraki süreçte de İnşallah Kaymakamlığımız olarak, belediyelerimiz olarak, Tarım Bakanlığı, yerel yönetimler ve merkezi idare, hep beraber elbirliğiyle çiftçimizin bu ürünlerden elde ettiği katma değeri artırmak için çalışacağız. Çiftçimizin emeğinin hakkını alması için mücadele edeceğiz.” şeklinde konuştu.

“Kayısı buradaki tarımsal gelirde çok önemli bir yer tutuyor.”
“Pazarlama imkanlarını artıracak çalışmaları elbirliğiyle yapacağız.”

Mut’ta 77 bin 800 dekar alanda kayısı üretiminin yapıldığını ve 2023 yılı içinde 150 bin tona yakın üretim hedefi koydukları bir dönemde olduklarını söyleyen Ayrancı, şöyle konuştu: “Sofralık kayısı olarak geçen Coğrafi İşaretli Mut Kayısısı’nın Türkiye’de yüzde 85’inin üretildiği bir yer. Dolayısıyla bu ürün, kayısı meyvesi, bizim çiftçimizin gelirinde, buradaki tarımsal gelirde çok önemli bir yer tutuyor. Bununla ilgili üretim süreçlerini çiftçilerimiz çok güzel bir şekilde yönetiyorlar. Bugüne kadar da daha kaliteli üretim ve daha verimli üretim yapmak için önemli çalışmalar yapılmış. Bundan sonraki süreçte de çiftçimizin ortaya koyduğu bu emeği, bu mücadeleyi, bu mücadelenin sonunda elde ettiği geliri artırmak adına da, pazarlama imkanlarını artıracak, bu ürünün doğru bir şekilde pazarlanmasını ve bu pazarlama sürecinden çiftçinin aldığı payın, ilçemizin aldığı payın arttırılmasını hedefleyen çalışmaları İnşallah elbirliğiyle yapacağız.”

Seçer: “Mut, Mersin ve ülke ekonomisine büyük katkı sunuyor.”

Festivalde konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer; Mut’un başta Mersin olmak üzere ülke ekonomisine büyük katkısı olduğuna dikkat çekerek, “Mut beldemiz; geniş topraklara sahip, en geniş hinterlantta tarımsal üretimin yapıldığı bir ilçe. Kendine özgü çok önemli değerleri var. Burada sofralık olarak erik ve kayısı gibi meyvelerimiz var. Bir dünya markası olma yolunda hızla adım atan zeytinimiz, zeytinyağımız ilçemizin ekonomisine muazzam katkı yapıyor.” dedi.

“Ekonomi olmadan huzur, kardeşlik ve demokrasi olmaz.”

Ekonomi olmadan huzur, kardeşlik ve demokrasinin de olamayacağını vurgulayan Seçer, “Ekonomi demek; insanların huzur ve barış içerisinde yaşaması, çocuklarına iyi bir eğitim verme imkânı, sağlıklı bir çevrede, bir kentte yaşama şansı demek. Onun için yılmadan çalışacağız. 85 milyonun refah seviyesini doğudan batıya, kuzeyden güneye, medeni bir toplumda bir ailenin, bir bireyin yaşam standardına getirmek için hep beraber çalışacağız” diye konuştu.
Hangi siyasi partiye mensup olursa olsun siyasi iradelerin her birinin Mersin ve Türkiye için çalışması gerektiğini belirten Seçer, şöyle konuştu: “Demokrasinin olmazsa olmaz unsuru siyasi partilerdir. Biz bu demokratik yarışı asaletle, şerefle, onurla ve zarafetle götürdüğünüz sürece ülkemize zarar vermeyiz. Biz bunu demokratik bir mücadele olarak görürsek çok daha iyisini yapmaya gayret ederiz. Görevimizi daha çok yaparız. Uyku bize haram olur. Rakiplerimizin önünde olmak için 24 saat çalışırız. Bunda halk kazanır, Mersin kazanır, Mut kazanır. Onun için biz kardeşçe elbette rekabetimize devam edeceğiz.”

“Parti ayrımı gözetmiyoruz.”

CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı olarak hiçbir parti ayrımı gözetmeksizin bütün ilçe belediye başkanlarının her zaman yanında olduğunu ve olmaya da devam edeceğini belirten Seçer, “Yeter ki ortak paydamız olan Mersin, Mut, Türkiye ülküsünde bir arada olalım. Bizim temel amacımız budur. Ülkemiz güçlüdür. Bizim Mustafa Kemal Atatürk’ümüz, al bayrağımız var. İnşallah gelecek günler bugünlerden çok daha güzel olacak.” dedi.

“Tarımı daha iyi noktalara getirmek için de desteklerimiz devam edecek.”

Üreticilere bereketli sezonlar dileyen Seçer, “İnşallah ürününüz her yıl bereketli olsun. Eriğimiz, kayısımız, zeytinimiz birinci sınıf olsun, verimimiz olsun. Bunun için de başta merkezi hükümet, Tarım Bakanlığı ve en başta Mersin Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilçe belediyeleri üretime, özellikle küçük üreticiye, kadın üreticiye destek olmaya devam edersek Mersin’in hızla yükselmesi yolunda da büyük katkılarımız olacaktır. Mersin tarım kenti. Onun için tarıma önem vereceğiz. Hep beraber tarımı daha iyi noktalara getirmek için desteklerimiz devam edecek.” diyerek, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.
Yapılan konuşmaların ardından, festival açılışında Adana Toroslar Mehteran Takımı gösterilerini sergiledi. Kayısı Yeme Yarışması’nın da yapıldığı festivalin açılış programı, protokol üyeleri tarafından dilek havuzuna kayısı dökülmesiyle son buldu.
3 gün boyunca süren festivalin gündüz etkinliklerinde; karakucak güreş müsabakaları, satranç turnuvası, trap atış yarışması ve çeşitli sportif etkinlikler düzenlendi. Festivalde ayrıca, ilk iki gün boyunca Mut Çıtlık Kültür Sanat Dergisi, Karacaoğlan Çınaraltı Parkı’nda stant açarak kitap imza günü düzenledi. Kitap imza gününde, Mut’tan Çıtlık Dergisi Sahibi Nihat Mustul, Hüseyin Cılız ve Muhammet Kayhan, Mut dışından katılan Uğur Olgar, Osman Nuri Koçak ve Mestan Karabacak Mutlu okurlar için kitaplarını imzaladı. Festival boyunca Güllük Mahallesi’nde de panayır kuruldu.
61. Mut Karacaoğlan Kayısı Kültür Sanat Festivali, hafta sonunda düzenlenen ödül töreniyle sona erdi.

Tema Tasarım | Osgaka.com