FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 22 Şubat 2022 459 Görüntüleme

KİLO PROBLEMİ VE HORMONLAR

Diyet ve spor yapmanıza rağmen kilo veremiyor musunuz? Denemediğiniz diyet türü yapmadığınız spor kalmadı ama hala bu kilolarla başım dertte diyorsanız sorunu hormonlarınızda aramanız hiç de yanlış olmaz.
Verdiğiniz kiloları kısa sürede geri alıyor ve diyet yapmanıza rağmen zayıflayamıyorsanız belki de problem ne yiyip ne yemediğiniz değildir. Kilo almanıza sebep genetik faktörler ve hormonlar olabilir.

Yağ depolayan hormon: İnsülin

Bazı sebepler nedeniyle fazla salgılanan insülinenerji üretimi yerine glikozun kanda depolanmasına neden olur. Bu da metabolizmanızın düzgün çalışmamasının ve özellikle karın bölgesinden kilo almanızın temel nedenidir.
Çözümü için doktor kontrolünde bir tedaviye başlanmalıdır. İlaç tedavisinin yanı sıra beslenme düzenlenmelidir. Öncelikle güne iyi bir kahvaltıyla başlamak, gün içinde kan şeker seviyenizin dengede olmasını sağlar. Gün boyunca öğün atlanmamalı ve porsiyonlar tüm güne yayılmalıdır. Öğünlerde tam tahıllı yiyecekleri tercih etmekte de fayda var.

Metabolizma hızı: Tiroid

Metabolizma hızımızı belirleyen hormon tiroidlerimiz desek yanlış olmaz. Tiroid hormonu metabolizmayı düzenler. Eğer tiroid, görevini uygun şekilde yerine getirmiyorsa, yani çok fazla veya çok az hormon üretiyorsa iştahınız genelde yüksek olur ve kilo alırsınız. Eğer tiroid seviyeniz çok düşükse, normal seviyede çalışması için tedavi olmanız gerekir. Aksi halde, kontrolsüz bir kilo alımı veya ne yaparsanız yapın kilo verememe süreciyle karşılaşıbilirsiniz.
Çözümü için; Tiroid seviyenizi test ettirin. Haftada en az iki kez balık, diğer günlerde ise derisiz hindi ve yağsız kırmızı et tüketin. Doymamış yağ asitlerinin, özellikle omega 3’ün; tiroid fonksiyonlarını düzenleyici özelliği vardır. Beslenmenize ceviz ve keten tohumunu ilave edin. Hem lif oranı yüksek, hem de E vitamini ve çinko minarelinden zengin besinlerdir.
Hipotiroidi olanların iyotlu tuz, hipertiroidi ve nodüler guatrı olanların aşırı iyot alımında haşhimato tiroidi oluştuğu için iyotsuz tuz kullanmaları gerekmektedir.
Beyaz lahana, kara lahana, karnabahar, brokoli, turp, Brüksel lahanası, hardal, soya fasulyesi, yer fıstığı ve darıyı çok fazla özellikle de çiğ tüketmemelisiniz.
Düzenli egzersiz yapmanın tiroid bezi salgısını dengelediğini unutmayınız.

Uykusuzluk

Ve uykusuzluk kilo vermeyi engelleyen bir başka faktördür. Açlık hormonu ghrelin, enerji dengesi ve besin alımının düzenlenmesinde rol oynar. Açlık halinde kanda yüksek miktarda bulunur, yemek yeme ile miktarı azalır. Yemek yemeyi, besin kullanımını ve iştahı düzenlemektedir. Yüksek kalorili ve yağ içerikli yiyecekleri genellikle dayanılmaz yapan ghrelin hormonudur. Uykunuzu alamadığınız günlerde bu hormonun bedeninizde daha yüksek seviyede bulunduğu düşünülüyor. Bu nedenle yeterli uyku uyumak kilo vermeniz için son derece önemli.
Ghrelin hormonunun çalışmasının en önemli faktörü, gece uykusudur. İyi bir gece uykusuyla, bedeninizin geceleri çok fazla ghrelin hormonu üretmemesini sağlayabilirsiniz.

Tema Tasarım | Osgaka.com