FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 2 Haziran 2020 1390 Görüntüleme

Kızılova Obruk Peyniri Üretimine Başlandı

Kurtuluş Çatalharman Hacıahmetli Köylüleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin “Kızılova Obruk Peyniri” Projesi hayata geçirildi.
Mersin Valiliği ve Mut Kaymakamlığı tarafından desteklenen, obruk peynirini markalaştırma ve butik üretim tesisi çalışmaları projesi kapsamında, Mut’un Hacıahmetli Mahallesindeki kullanılmayan eski sağlık ocağı binasının onarım ve tamiri yapılarak, burada obruk peyniri üretimine başlandı. Üretimine başlanan obruk peynirleri, 3 ve 5 kg derilere işlenerek, yaklaşık 10 ton kapasiteli doğal obrukta oluşumu tamamlanacak.
Konuyla ilgili olarak TRT Çukurova Radyosu’nda yayınlanan programa katılan Mut Kaymakamı Muammer Köken; Mut’ta obruk peyniri üretimine başladıklarını belirterek, hayırlı olmasını diledi. Radyo programında soruları yanıtlayan Kaymakam Köken, “Mut ilçesi Torosların yamacına kurulmuş kadim bir ilçe ve burada yörükler yaşıyor. Yörüklerimizin geleneksel üretimi olan deri peyniri var. İnsanlarımız bunu bireysel olarak üretiyorlardı. Biz dedik ki, neden bir markalaşma olmasın. Ve şöyle düşündük; yörükler bulunduğu her taşa, gölgeledikleri her ağaca, içtikleri her çeşmeye bir isim verirler. Dedik ki, bir isim verilsin. Burada herkesin ortak kullandığı bir yayla vardı, bu yaylanın adı da Kızılova Yaylasıydı. Bizde Kızılova Yaylası adında bir marka ürettik ve arkadaşlarımızın, buradaki yörüklerin kendi çabalarıyla elle diktikleri deriye standartları biraz arttırmak için deri dikme makinesi satın aldık. Eski bir sağlık ocağı vardı kapanan, bu binayı yeniden onardık, fayansla döşedik ve yeni paslanmaz krom kazanlar aldık. Daha sağlıklı, insanımızın daha refaha ermesi için ve tüketicimizin de daha güzel, lezzetli, gurme tadında peyniri yiyebilmeleri için bir çalışmaya girdik. İnşallah başarılı oluruz” dedi.
Programda, obruk peynirinin üretim aşamalarını anlatan Köken, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “İlçemizde yaklaşık 15 bine yakın keçi koyun varlığı var. Burada iki tane de fabrika var, süt alıyor. Buradaki keçi koyun varlığından günlük bir tona yakın süt alıyorlar. Ve bunlar keçi ve koyun karışımı olarak; hakiki, o çocukluğumuzdaki damak tadına ulaşılması bekleniyor. Burası kireç taşının olduğu bir bölge, Toroslar’da su bol ve doğal mağaralar oluşmuş. Bu mağaralarda bekliyor. Bu mağaralarda beklerken o derinin üzerinde doğal bir bakteri ürüyor. Bu da ona, o rayihayı veriyor. Lezzeti buradan geliyor. Ayrıca biran önce soğuk zinciri, yörükler onu sağdığı anda gönderip yağlı bir peynir olması sağlanıyor. Bu mağaralarda daha sonra bekledikten sonra, şimdi biz daha o aşamaya gelmedik; daha sonra da soğuk hava deposuna alınıyor ve tüketicimize ulaşılacak. Vurgulamak istediğimiz bir nokta var; eskiden çocukluğumuzda 30 kiloluk peynirler, oğlak derisine falan tepilirdi bunlar. Ama şimdi tüketim alışkanlıkları değişti. Evimizde anca 2 kilo 3 kilo yer barındırabiliyor. Dolayısıyla arkadaşlarımız bunu üçer kiloluk hale getirdiler. Tüketicinin daha rahat ulaşmasını istiyorlar.”
Burasının yörük memleketi olduğunu söyleyen Köken, “Dolayısıyla insanlarımız bunu anadan babadan gördükleri, hijyeni dikkate alarak, son günlerde bunun ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla bunu da dikkate alarak, o yörük kültürünü de yaşatmak gerektiğini düşünerek, insanlarımıza bu geleneksel tadı unutturmak istemedik. İnsanlarımıza bir marka oluşsun ki, insanlarımız hep üretiyor; ama pazarlama konusunda bazen problemler yaşanabiliyor” şeklinde konuştu. Valiye durumu arzettiklerini ve kabul ederek kendilerine destek verdiğini belirten Köken, Mersin Valisi Ali İhsan Su’ya teşekkürlerini iletti.
Coğrafi işaret konusundaki soruyu da yanıtlayan Kaymakam Köken, bu seneyi geçtikten sonra yeni seneden itibaren coğrafi işaret oluşturacaklarını kaydetti. Gıda maddelerinde coğrafi işaretin biraz zor olduğunu belirten Köken, şunları söyledi: “Tabi önümüzde bir Divle örneği var. Karaman’ın bir ilçesinde Divle Obruk Peyniri örneği var. Burada festivaller yapılmış. Coğrafi işaretten çok, biz bu peyniri tanıtarak; bölgemizin özellikle bitki örtüsünü oluşturarak, bunla ilgili çalışmalarımız var. Bu bitki örtüsünden oluşan rayihanın farklılığını ilgili kurumlara sunacağız. Eğer kabul edilirse tabiki coğrafi işarete biz de başvuracağız. İlçemizin çeşitliliğini arttırmayı düşünüyoruz.”
Kaymakam Köken son olarak, Kızılova Obruk Peynirinin iç pazarda satılabilmesi için, gündemlerinde e-ticaretle ilgili internet sitesi oluşturma çabalarını sürdürdüklerini kaydetti.

Tema Tasarım | Osgaka.com