FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 16 Haziran 2020 1328 Görüntüleme

LGS SINAVI YAKLAŞIRKEN

Değerli ebeveynler; birkaç gün sonra çocuklarımızın hangi liseye gideceği konusunda bir yol haritasının çizileceği önemli anlardan birine tanıklık edeceğiz. Çocuklardan çok anne-babaların heyecan yaptığını biliyorum ve stres dolu uzun bir süreç tamamlanmak üzere. Anne baba olarak çocuğunuzun geleceği ile ilgili kaygılanmanız kadar doğal bir durum da yok zaten. Ama unutmayalım ki özellikle sınavın yaklaştığı bu günler çocuklarında stres durumlarının arttığı bir zaman aralığıdır.
Sınava hazırlık sürecini düşünerek çocuğunuzun çalışma performansıyla ilgili yorumları ve eleştirileri bırakalım artık. Bu saatten sonra sınav hazırlık konusuna farklı bir boyuttan bakalım istiyorum; bugüne kadar ders çalışıp konu tekrarları yapıldı şimdi ise bir nevi sınav similasyonu yapılmalı ve stratejik bir yol çizilmeli. Nasıl mı?sınav süresi kadar bir zaman dilimi içerisinde çocuğumuz hergün bir deneme yapabilir ve bu denemelerde ne gibi eksikleri ve hataları olduğunu görerek bir öz değerlendirme yapabilir. Böylece kendisi eksiklerini göreceğinden doğru stratejiyi de kendisi daha rahat bulacaktır. Örneğin zamanı mı yetiştiremedi, hangi konuda zorlandı, şıkları forma doğru mu geçiremedi vb. eksikleri konusunda yapacağı bu tespitler onun sınavı daha rahat tamamlamasına yardımcı olacaktır. Sınav cumartesi günü olduğuna göre salı-çarşamba-perşembe günlerini deneme sınavı çözerek, strateji belirleme ve çocuğun öz değerlendirme yapması konusunda değerlendirebilirsiniz.
Şunu da hatırlamakta fayda var, bu sınav çocuklarımızın akademik bilgi düzeyini ölçmek için yapılıyor. Bu nedenle çocuğunuzdan beklentileriniz gerçekçi olursa bu dönem daha rahat atlatılır. Ayrıca lütfen; çocuklarınızı kardeşi/arkadaşı/komşu çocuğu/kuzen kısacası hiç kimseyle kıyaslamayın, çünkü o sizin çocuğunuz ve ondan yeryüzünde sadece 1 tane var!
Anne-baba olarak bu andan itibaren sınavla ilgili yapacağınız her konuşma, söyleyeceğiniz her olumsuz eleştiri(zaten hiç ders çalışmadın,zaten bu sınavı hiç ciddiye almadın, sınavdan düşük puan al ……. okuluna git de anlarsın bizi o zaman vb.) onun kişiliğini zedeleyecektir, stresini artıracaktır, kendini değersiz ve yetersiz hissetmesine neden olacaktır.Anne babanın sergileyeceği tutumlar çocuklarımız için çok etkili ve önemlidir. O nedenle öncelikli olarak sakin olalım. Sınavın yaklaştığı bu günlerde artık sınav ve olası sonuçlarına dair çok da yorum yapmayalım. Çocuklarımıza iyi geleceğini düşündüğümüz “sen başarırsın sana güveniyorum, çok çalıştın onun için çok iyi yaparsın, matematikten full yapman lazım, Türkçeden soru kaçırmaman lazım” tarzında söylemlerden de uzak duralım. Bu tarz söylemler çocuğunuza ondan çok şey beklediğiniz mesajı vereceğinden fazladan stres yüklemekten başka bir işimize yaramaz. Çocuklarınıza sizin için çok değerli olduğunu, onu her zaman, koşulsuz çok sevdiğinizi söyleyin ve sınavın sadece liseye yerleşmek için bir araç olduğunu hatırlatarak ona sıkıca sarılın lütfen!
Sınavın yaklaştığı bu son günlerde; çocuklarımıza sınav anında ne yapması gerektiği konusunda doğru taktikler vermek ve doğru yaklaşımlarımız onları rahatlatıp başarıya götürecektir.
Önceliğimiz; içinde bulunduğumuz Covid-19 nedeniyle çocuğumuzun sınav süresince kendi sağlığını koruması için gerekli bilgilendirmeyi yapmak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen kurallara/önlemlere uyması konusunda doğru yönlendirmek olmalıdır.
Çocuklarımız sınavdan bir iki gün önce çok yorucu aktiviteler yapmasınlar
Yine sınavdan birkaç gün önce beslenme alışkanlıklarını değiştirmesinler, aksi takdirde metabolizmaları bozulabilir sınav sırasında sıkıntı yaşayabilirler.
Sınavdan önceki gün içerisinde çok iyi niyetle başarı dileklerini iletmek isteyen aile büyükleri ve dostlarınızla nazikçe siz konuşun, mümkünse çocuğunuz konuşmasın. Çünkü iyi niyetle yapılacak bu konuşmalar çocuğunuza daha fazla stres yaratabilir, beklentinin çok olduğunu görmek çocuklarda bu beklentiyi karşılayamama korkusuyla daha fazla stres yaratır.
Sınavdan birkaç gün önce aynı saatlerde uyumalarına özen gösterin, sınav gecesi de yine aynı saatte uyusunlar, velev ki uykuları kaçtı, genelde bu durum aşırı stresten olur; gece ılık duş alsınlar, ılık süt veya bitki çayı yapıp içirerek daha rahat uyumalarına yardımcı olabilirsiniz.
Bu günlerde çocuklar; stresten kaynaklı asabi, gergin ve içine kapanık olabilirler, üstüne giderek onu daha fazla huzursuz edebilirsiniz, biraz sakin olalım, çatışmalara mahal vermeyelim.
Biliyorum bu süreçte sınav sırasında anne-baba olarak çocuğunuzun yanında olmak istiyorsunuz ama covid-19 nedeniyle lütfen yalnızca bir kişi, anne veya baba çocuğa refakat etsin. Çünkü okul dışında beklerken de kalabalık ortam herkes için risk oluşturabilir. Bu yıl diğer yıllardan farklı olarak öğrenciler kendi okullarında sınava girecekler. Bu bence büyük bir şans, çocuklar bildik, tanıdık bir ortamda sınava girecekler. Aynı zamanda evlerine yakın, kendi okullarında sınava girecek olmaları da ulaşım kolaylığı açısından önemli bir husus. Okulun bahçe kapısında çocukların kimlik kontrolleri dokunulmadan yapılacak, gerekli tedbirler doğrultusunda; el dezenfektanları dökülerek gerekli kontrolleri yapılarak okul bahçesinden içeri alınacaklar.
Sınıfa girdiklerinde kendileri için belirlenen sıralara oturacaklar ve sınav giriş evrakları sıralarında önceden okul idaresi tarafından hazırlanmış olacak. Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya SELÇUK’un yaptığı açıklama doğrultusunda öğrenciler sıralarına oturdukları andan itibaren maskelerini isterlerse çıkarabilecekler. Zaten sınav esnasında sınıf içerisinde kaç öğrenci olacağı ve oturma mesafeleri , Covid-19 kapsamında alınan tedbirler doğrultusunda sosyal mesafe kuralına uygun olarak belirlenecektir.Sınav salonuna giriş çıkışlarda sosyal mesafeyi korumaları konusunda çocuklarınızı uyarın lütfen.
Tüm tedbirler tamamlandı ve çocuklar sınav salonuna girdiler, tüm hazırlıklar/açıklamalar salon görevlileri tarafından yapıldı, saati geldi ve sınav başladı.
Çocuklar sınav sırasında ne yapmalı?
Öncelikli olarak sıraya oturunca derin derin birkaç kez nefes alsınlar, bu onların rahatlamasına yardımcı olur. Sonra en iyi bildikleri derslerden ve en iyi yapabildikleri konulardan soruları çözmeye başlasınlar. Bu onların kendilerini iyi hissetmelerini ve heyecanlarını daha kolay atlatmalarını sağlayacaktır. Bilmedikleri konularla fazla zaman kaybetmeden önce bildiklerini yapsınlar; Sonra vakit kalırsa bilmedikleri sorular üzerinde tekrar uğraşsınlar. Sınav malum çoktan seçmeli, bilmedikleri sorularda şıkları eleyerek sonuca varmaya çalışsınlar. Eğer şıklar arasında da bir yorum yapamıyor ve doğru cevaptan emin olamıyorlarsa kesinlikle işaretlemesinler çünkü;

3 YANLIŞ 1 DOĞRU
CEVABI GÖTÜRÜYOR…

Yine çocuklar soruları kitapçık üzerinde çözdükten sonra cevaplara ait şıkları hemen optik forma yazsınlar, sonraya bırakmasınlar. Çünkü optik forma şıkları en son yazdıkları zaman; formu doldururken heyecandan ve aceleden şıkların yerlerini kaydırma ve boş bıraktıkları soruların kutucuğunu yanlışlıkla doldurma gibi olumsuzluklarla karşılaşabilirler ve ekstradan zaman kaybı yaşayabilirler.
Eveeeet 1. Oturumu tamamladılar!
45 dakikalık bir mola var, bu ara süresince çocuklar kimseyle sınav ve sorular hakkında konuşup yorum yapmasınlar. Kafa karışıklığı ve moral bozukluğu yaşayabilirler ve 2. oturumda performansları düşer. Hafif bir yemek yedirebilirsiniz.

  1. oturumda da yine aynı 1. oturumda ki yazdıklarımı yaparak sınavı tamamlasınlar.
    Dilerim ki tüm çocuklarımız istedikleri okullara yerleşebilecekleri performansı gösterebilsinler..
    Soru kitapçıklarını 22 Haziran 2020 Pazartesi günü sınava girdikleri okullardan alabilirsiniz. Kitapçıkları alıp inceledikten sonra sonuç ne olursa olsun,

LÜTFEN!

Çocuğunuza sıkıca sarılın ve onu her zaman ve her koşulda çok sevdiğinizi tekrar söyleyin.Unutmayalım ki çocuklarımız bizlere gönderilmiş birer emanet ve en kıymetli varlıklarımız. Zaten her koşulda bir liseye yerleşecekler. Eğer gerekli çabayı gösterirlerse hangi lisede okurlarsa okusunlar, emin olun ki istedikleri mesleğe yönelik bir yükseköğretime yerleşeceklerdir. Hatırlatmak isterim ki meslek sahibi insanların hepsi de farklı liselerden mezun, hangi tür liseden mezun olursa olsun insanlar kendi çaba ve gayretleriyle istedikleri meslekleri icra ediyorlar. O nedenle bu sınav işi yüzünden minicik yürekleri üzmeyelim incitmeyelim. Onlar sağlıklı olsun, yanımızda olsun, nefes alsın yeter. Anne baba olarak bu bizim için dünyanın en büyük hediyesidir…
Hepiniz biliyorsunuz ancak bir kez daha hatırlamakta fayda var;
Sınav iki oturumdan oluşacaktır.

  1. oturum saat 09:3’da başlayacak. Sözel dersler; Türkçe:20, TC.İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük:10, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi:10, Yabancı Dil:10 olmak üzere toplam 50 soru var ve süre 75 dakika.
  2. oturum;saat 11:30’da başlayacak. Matematik:20, Fen Bilimleri:20 olmak üzere toplam 40 soru ve süre 80 dakikadır.
    İki oturum arasında 45 dakika mola vardır.
    Sınavdan aldıkları sonuç ne olursa olsun; çocuklarımızın hepsi çok kıymetli, çok değerli. Çocuklarımız; ülkenin geleceği, gelecekteki anne-babaları, eğitimcileri, sağlıkçıları kısacası geleceğin temel taşları… O nedenle sadece akademik olarak başarılı değil mutlu, hoşgörülü, merhametli, adaletli bireylere çok ihtiyacımız var. Hepiniz sevgiyle kalın ,çocuklarınızı her fırsatta kucaklayın ve onları çok sevdiğinizi söylemeyi ihmal etmeyin..
    Sevgili çocuklarımıza sınavda başarılar diliyorum, hepsinin gözlerinden öpüyorum.
Tema Tasarım | Osgaka.com