FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 20 Kasım 2019 1312 Görüntüleme

MESKİ 3. ULUSLARARASI SU VE SAĞLIK KONGRESİ’NE KATILDI

Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü, 12-15 Kasım’da Antalya’da düzenlenen 3. Uluslararası Su ve Sağlık Kongresi’ne katıldı.
Sağlık Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ), İLBANK, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Su ve Sağlık Kongresi’nde, “Suya Dair Her Şey” teması işlendi.
MESKİ Genel Müdürlüğü Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü’nün hem stant açtığı hem de panellere katılım sağladığı 3. Su ve Sağlık Kongresi’nde MESKİ standına yoğun bir ilgi vardı. Stantta, ziyaretçilere broşür ve çeşitli promosyonlar dağıtılarak, katılımcılara MESKİ’nin çalışmaları hakkında bilgi verildi. Özellikle kongreye katılan Su İdareleri yoğun ilgi gören MESKİ standından, MESKİ Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği etkinlikler, sosyal sorumluluk projeleri, su ve hijyen konulu su tasarrufu eğitimleri, Türkiye’nin ilk MESKİ Filtre Su Müzesi ile ilgili bilgiler aldılar. Kongreye katılan diğer Su İdareleri’nin merak ettikleri çalışmalarla ilgili de bilgi paylaşımlarında bulunuldu.
Su ve Sağlık Kongresi’nin açılış konuşmasını yapan Kongre Yöneticisi Prof. Dr. Murat Topbaş, “Dünyada su, çok önemli bir kavram. Çünkü dünyadaki mevcut hayatsal kavramın oluşmasına neden olan iki tane kavram var. Birisi su, diğeri hava. Ancak bu kadar devasa bir kütle olmasına rağmen dünyada insanın tüketebileceği su maalesef yüzde 1’in altında. Türkiye’de su varlığı daha önce DSİ tarafından hesaplanmış ve 112 milyar metreküp olarak ifade edilmiş. Şu anda aktif kullanılan 44 milyar metreküp civarındadır. Cumhuriyet’in ilk kurulduğu yıllardan günümüze kadar nüfusumuz 6 kat artmış ve 82 milyon kişiyi aşmış bulunmaktayız. Çocukluğumda yöneticilerimiz, Türkiye’yi ‘Su cenneti, suyu bol olan bir ülke’ olarak görüyorlardı ancak nüfusumuz artıkça su sıkıntısı olan bir ülke haline geldik. Küresel iklim değişikliği, kentleşme, nüfusun yoğunlaşması, sanayileşme, tarımsal üretimin artması, kullanılan su miktarını olumsuz yönde etkilemektedir. Yakın bir gelecekte su gerçekten bizim için çok kıymetli bir noktaya gelecektir. Kongremizi klasik kongrelerden farklı kılmaya çalıştık” dedi.
Bu yıl 3’üncüsü düzenlenen ve 6 salonda gerçekleştirilen kongrede, paneller, sözlü bildirimler, eğitim ile kurslar ve uluslararası çalıştay yapıldı. Kongreye, 17 ülkeden 854 katılımcı katıldı. Kongrede, 100’e yakın konuşmacı yer alırken, 200’e yakın söz ve poster bilgisi sunuldu. Kongrede, “Çok paydaşlı su yönetimi”, “Halk sağlığı açısından sağlıklı suya erişim ve su yönetimi deneyimleri”, “Su ve suyun geleceği”, “Yerel yönetimlerde su yönetimi”, “Mikrokirleticiler ve akuatik ortamlarda görünmesi”, “Sözlü bildiri oturumu”, “Ambalajlı su sektörü”, “Su toksikolojisi”, “Su, tarım ve besin güvenliği”, “Su, sağlık ve riskleri ve yönetimi”, “Su kaynaklarının korunması”, “Güvenli su tüketimi”, “Sağlık bilimleri ve tıbbi uygulamalarda suyun önemi”, “Belediye personelleri için içme suyu dezenfeksiyon ve depo temizliği”, “Belediye personelleri için içme suyu arıtma tesislerinde tasarım ve işletme esasları”, “Geleceğin kentleri ve su”, “Türkiye’de havza bazlı su yönetimi”, “Su kirliliği ve çözüm uygulamaları”, “Güvenli suya erişim, ekosistemlerde riskler ve ekosistem duyarlı su yönetimi”, “Su analizlerine gelişmeler”, “Su ve toplumsal hesap verilebilirlik”, “Su göç ve turizm” , “Su kaynaklı bulaşıcı hastalıklar”, “Mavi bayrak uygulamaları” konu başlıkları altında sunumlar gerçekleştirildi.


Tema Tasarım | Osgaka.com