FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 18 Mayıs 2021 434 Görüntüleme

Meyve Bahçesi Kurulumu Nasıl Olmalıdır?

Türkiye’nin ekonomik getirisi yüksek geçim kaynaklarından birisi tarımdır. Bu nedenle, özellikle son dönemlerde bahçe yapımına ilgi oldukça arttı. Peki, yeni bahçe kurulumu yaparken nelere dikkat edilmeli, hangi işlemler yapılmalı? İşte bu yazımda sizlere bu konuya anlatacağım.
Bahçe kurulumu yaparken, verimli bir bahçe tesisi yapmak için dikkat edilmesi gereken önemli hususlar vardır. Her ağacın, her iklim ve her bölgede yetişmeyeceğini öncelikle bilmemiz gerekir. Her meyve fidanının yıllık soğuklama ve sıcaklık ihtiyacı farklıdır. İyi bir meyve bahçe kurulumu uygun tür ve uygun çeşit seçiminden geçer. Öncelikle bahçe yapacağınız yerin rakım ve iklim koşullarını (Kışları maksimum soğuk ve yazları maksimum sıcaklık) bilmeniz gerekiyor. Böylelikle hangi bitki türünün yetişeceğini rahatlıkla öğrenir ve araziyi daha verimli kullanmış olursunuz.

Bahçe kurulumunda dikkat edilmesi gereken önemli hususlar

Yer seçimi yaparken bahçe yapacağınız bölgenin öncelikle iklim koşulları, rakım, toprak ve su isteğine dikkat edilmelidir.

İklim ve Toprak Yapısı

Bahçe kurulumunda öncelik, bahçenizin toprağını ve bahçe içinde çıkan suyunuz var ise bunların analizini yaptırmak olmalıdır. Öncelikle bahçe yapacağınız yerin rakım ve iklim koşullarını (Kışları maksimum soğuk ve yazları maksimum sıcaklık) bilmeniz gerekiyor. Böylelikle hangi bitki türünün yetişeceğini rahatlıkla öğrenir ve araziyi daha verimli kullanmış olursunuz.

Meyve Fidan Türü ve Çeşit Seçimi

Dikim yapacağınız meyve fidanlarının tür ve çeşitlerini seçerken o bölgede önceden yetişmiş ekonomik getirisi yüksek çeşitler seçilmelidir. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer husus, çeşit seçerken çeşidin sıcaklık ve soğukluk ihtiyacını da göz önünde bulundurup ikliminize uygun çeşit seçmeniz en doğrusudur. Bu çeşitleri seçerken de bölgenin iklimine göre çeşit seçilmelidir. Her meyve fidanının çeşit ve türü yıllık soğuklama ve sıcaklık ihtiyacı farklıdır.

Meyve Fidanı Anaç Seçimi

Çeşidi belirledik, peki ağacın anaç seçimi nasıl olmalıdır? Anaç seçiminde toprak yapısı, toprak kaynaklı hastalık ve taban suyuna göre seçim yapılmalıdır.

Meyve Fidanı Tozlanma İsteği

Meyve fidanlarının bir kısmı kendine verimli olup tek başına meyve verirken, bir kısmı da tek başına meyve veremez o nedenle yanına farklı çeşit dikimi yapılmalıdır. Buradaki amaç çiçeklenme döneminde tozlanma yaparak meyve oluşturabilmeleridir. Tür ve çeşit seçiminde tozlanma isteği var mı yok mu incelenip ona göre dikim yapılmalıdır.

Meyve Fidanı Dikim Zamanı

Dikim yapmak için uygun zaman, fidanın kök yapısına göre belirlenir. İki tür dikim şekli vardır: Tüplü ve açık kök dikimi. Tüplü fidanların dikimini yılın 12 ayı boyunca ve dört mevsim yapabilirsiniz ancak açık kökte bu durum farklıdır. Açık kökte dikim Kasım ve Mart ayları arasında yapılır. Fidanlar uyku dönemindeyken söküm yapılıp kökleri çıplak olarak yine uyku döneminde dikim yapılmalıdır.
Bu hususlar profesyonel bahçecilikte dikkat edilmesi gereken hususlardır. Bahçe tesisi kurulumu yapan tarım şirketleri ile görüşmeler yapılarak, daha verimli ve ekonomik getirisi yüksek bahçe tesisi kurulumu için önemli faktörlerdir. Hobi amaçlı bahçecilikte bu kurallara dikkat etmek pek gerekmez.

Kolay gelsin!

İlginizi çekebilir

BALKABAĞI

BALKABAĞI

Tema Tasarım | Osgaka.com