FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 27 Eylül 2022 281 Görüntüleme

Mut Çıtlık ve Musa Kaplan’dan belgesel gösterimi

Mut Çıtlık Kültür Sanat Dergisi, yönetmenliğini hemşerimiz Musa Kaplan’ın yaptığı Son Yörükler (Özgür Hayatlar) adlı belgeseli Mutlularla buluşturdu. Mut Belediye Sinema Salonunda gerçekleştirilen belgesel gösterimine, yönetmen Musa Kaplan, Mut Çıtlık Dergisi sahibi Nihat Mustul ve Mutlu belgesel severler katıldı. Son Yörükler belgeselinde, Mut ve çevre yöreler ile Akdeniz bölgesindeki konar-göçer de denilen ve sayıları gün geçtikçe azalan Yörüklerin yaşamlarından kesitler sunuldu.
Belgesel gösterimi öncesi bir konuşma yapan Mut Çıtlık Dergisi sahibi Nihat Mustul, pandemi sonrası ilk kapalı salon etkinliği düzenlediklerini belirterek, “Pandemi bizi çok büyük sıkıntılara soktu. Evlere kapandık kaldık aylarca. Bütün Dünya böyle oldu. Ama sonuçta insanız, toplumsal bir varlığız. O nedenle yeniden bu tür etkinliklere döndük, yeniden el eleyiz, yeniden kol kolayız, yeniden salonlardayız, yeniden tek tek ve hep birlikte çoğalmayı sürdüreceğiz.” dedi.
Konuşmasında yönetmen Musa Kaplan’la tanışma öyküsünü anlatan Mustul, “Musa Kaplan ilk aşkının yolunda yürümeyi hep sürdürdü. Yeni yeni kitaplar çıkardı, kitabın dışında belgeseller çekmeye başladı. Çektiği belgesellerden birisi de Son Yörükler.” şeklinde konuştu.
Mut’un yörük kültürünün yoğun yaşandığı bir yer olduğunu söyleyen Mustul, “Ama ne yazık, bu tarihe kadar Mut’ta bu belgesel gösterilmedi. İşte biz şu anda bunu gerçekleştiriyoruz.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Mutlu hemşerimiz, yönetmen Musa Kaplan da gecede yaptığı konuşmada, asıl mesleğinin makine mühendisi olduğunu belirterek; emekli olduktan sonra ise araştırmacılık, yazarlık yaptığını ve belgesel çekmeye başladığını söyledi. Kendisini “Devrim Yolcusu” olarak tanımlayan Kaplan, bugüne kadar yazdığı kitaplar ve çektiği belgesellerle ilgili bilgiler verdi.
68 Dönemi ve 68 Kuşağı’yla ilgili kitaplar çıkardığını anlatan Kaplan, “5 tane uzun metrajlı belgesel yaptık. İlk belgeselimiz ‘Devrim Yolcuları’ ve ‘Son Yörükler’ hemen hemen aynı dönem oldu.” dedi. Kaplan, “Hıfzı Topuz duayen bir gazeteci ve Türkiye’yi yurt dışında UNESCO’da temsil eden bir yazarımız. Şu anda kendisi 100 yaşında. Onun belgeselini yaptık. Arkasından Balat’ta Kaybolmak belgeselini yaptık. En son Morris Gabbay belgeselini yaptık. Morris Gabbay Nazım Hikmet’in ortağı. Nasıl olur derseniz; Nazım Hikmet Bursa Cezaevinde yatarken orada kumaş dokurdu, bu kumaşları pazarlayan kişi. Şu anda 101 yaşında. İşte yeni galasını yaptık, ondan sonra buraya geldik.” şeklinde konuştu.
Şu anda, geçen sene başladıkları Yunus Emre belgeselini çektiklerini ve İstanbul dönüşü kurgusuna geçeceklerini söyleyen Musa Kaplan; sekizinci kitabının da yayınevinde olduğunu ve çıkmasını beklediklerini sözlerine ekledi. Konuşmasını noktalayan Kaplan, Nihat Mustul’a kitap armağan etti.
Konuşmaların ardından, yönetmenliğini Musa Kaplan’ın yaptığı Son Yörükler belgeseli gösterildi. Mut ve çevre yöreler ile Akdeniz bölgesindeki konar-göçer de denilen ve sayıları gün geçtikçe azalan Yörüklerin yaşamlarından kesitlerin sunulduğu 45 dakikalık belgesel, katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.

MUSA KAPLAN KİMDİR?
1950 yılında Mersin’in Mut ilçesi Güme Köyü’nde dünyaya gelir. İlkokulu Güme Köyü’nde bitirir. Ortaokulu Mut’ta bitirdikten sonra Konya Endüstri Meslek Lisesi’ne devam ederken, 1968 yılında İstanbul’la gelerek son sınıfı Sultanahmet Endüstri Meslek Lisesi’nde tamamlar. Üniversiteyi İDMM Akademisi Makine Mühendisliği bölümünden mezun olarak tamamlar. Üniversite yılları gençlik hareketlerinin yoğun olduğu yıllara rastlar, kendisini olayların göbeğinde bulur. Bu olayları ileride bir kitaba dönüştürmeyi düşünür ve o dönemin en kapsamlı araştırmasını yaparak, Devrim Yolcuları kitabını yazar. Daha sonra sırasıyla 3 Yoldaş, Adras Dağı, Toroslardan Nurhak’a, Göksu Bulanık Akıyor, Yasak Defter ve Göç Kuşları kitaplarını yazar. Kaplan, Devrim Yolcuları, Son Yörükler, Balat’ta Kaybolmak, Hıfzı Topuz’la Yüzyıla Yolculuk ve Moris Gabbay’la Bir Asra Yolculuk gibi uzun metrajlı belgesel filmlerin yönetmenliğini üstlenir. Bunun yanında birçok kısa metrajlı belgesel filmlerin çekimlerini de gerçekleştirir.

Tema Tasarım | Osgaka.com