Mut’ta 8 bin dekar alanda üretilen beyaz incirin rekoltesinin yaklaşık 30 bin ton ulaşması beklendiği belirtilirken, fiyatının bahçede 55 TL’nin altına inmemesi üreticisinin yüzünü güldürdü.
Mut’ta ‘Beyaz Altın’ olarak nitelendirilen incir hasadında sona doğru yaklaşırken, incir bu sene altın yılını yaşadı. İlçemizde 8 bin dekar alanda üretilen beyaz incirden bu sene yaklaşık 30 bin ton rekolte bekleniyor. İncir fiyatının bahçede 55 TL’nin altına inmemesi üreticinin yüzünü güldürdü.
Türkiye’nin üretim merkezlerinden ilçemizde, çiftçiler ülke ekonomisine önemli katkı veriyor. Yaz kış her mevsim çeşitli ürünlerin hasat edildiği kentte başta kayısı, erik, zeytin ve incir olmak üzere birçok ürünü üreterek hem yurt içine hem de yurt dışına satılmasını sağlıyor. Kayısı ve erik sezonunun tamamlanmasının ardından hasadı başlayan Mut Beyazı incirinde de sona yaklaşılıyor. İlçede 8 bin dekar alanda üretilen şehrin beyaz altını incirden bu sene 30 bin ton rekolte bekleniyor. İlçede üreticinin önemli gelir kaynaklarından olan beyaz incir; rengi, aroması, tadı ve sevkiyata dayanıklılığı ile tercih ediliyor. Turfanda kilogramı 65 liradan alıcı bulan incir, hasatta sona doğru yaklaşılırken 55 liradan alıcı bulmaya devam ediyor. Geçen yıl 15-20 TL’ye kadar düşen incirin fiyatının bu sene 55 TL altına inmemesi üreticisinin yüzünü güldürmeye devam ediyor.
İncir üreticileri: “İncirden güzel paralar kazandık.”
Hem incir üreticiliği hem de tüccarlığını yapan 49 yaşındaki Mehmet Yıldız, “İncir alımı geçen ayın 25’inde başladı. İlk alımına 65 ile 70 liradan alımına başladık. Şu an incirin sonuna geliniyor. Şu an fiyatı 55 liradan devam ediyor. Üretici para kazanıyor. Ben hem üreticiyim hem alıcıyım. Alıyoruz ticaretini yapıyoruz” dedi.
İncir üreticisi Doğan Can Şahin ise, “Biz üreticiyiz, çiftçiyiz. Bu sene incir fiyatlarımız 65 liradan başladı. İncirin sonuna gelmemize rağmen bugün 55 liraya satıyoruz. Bu sene incirden güzel paralar kazandık ve gelirimiz çok güzel oldu” diye konuştu.
Öte yandan kurutması yapılan incirin fiyatının ise bu sene 250 TL civarında olduğu ifade edildi.
Coğrafi işaret tescili için çalışma sürüyor
Mut’ta İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde yapılan çalışmalarda, Mut İncirine coğrafi işaret marka alma çalışmalarının devam ettiği ve en kısa zamanda sonuçlanmasının beklendiği belirtildi.