FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem, Haber 6 Haziran 2024 99 Görüntüleme

Mut Sebze Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Cüce’den açıklamalar

Mersin Büyükşehir Belediyesi Mut Toptancı Hali Sebze Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Zeki Cüce, sofralık kayısının başkenti kabul edilen ilçemiz Mut’ta, Ticaret Bakanlığı yetkilileri tarafından Mut Halinde yapılan denetimlerin devlete ödenmesi gereken vergiyi arttırdığını kaydetti. Kayısı fiyatlarının ve piyasasının düşmesinin nedenini de hale giriş olmadan yapılan kaçak alımlara bağlayan Dernek Başkanı Zeki Cüce, denetimlerin arttırılmasını istedi.
Türkiye’de sofralık kayısı üretiminin yüzde 90 ile 95’inin üretildiği, coğrafi işaretli sofralık Mut kayısısı, mikro klima özelliğine sahip, dünya üzerinde tartışılmaz rengiyle, kokusuyla, görüntüsüyle rakip tanımıyor. Mut sofralık turfanda kayısısı, Rusya, Ortadoğu, Hindistan ve Avrupa’ya ihraç ediliyor. 712 bin dekar tarım arazisi olan ilçede, 77 bin 800 dekar alanda kayısı üretimi yapılıyor. Mut kayısısında bu yıl 150 bin ton rekolte ve 80 bin ton ihracat olacağı tahmin ediliyor.
Sofralık kayısı üretimi yapılan Mut’ta, Ticaret Bakanlığı yetkilileri tarafından Mersin Büyükşehir Belediyesi Mut Halinde yapılan denetimler, devlete ödenmesi gereken vergiyi arttırdı. Ticaret Bakanlığı yetkilileri tarafından Mersin Büyükşehir Belediyesi Mut Halinde kaçak alım satımları önlemek amaçla yapılan denetimler, meyvesini vermeye başladı. Devlete ödenmesi gereken vergi konusunda yararlı olan denetimlerin daha sık yapılması istendi.

“DENETİMLER KAYIT DIŞILIĞI BİR NEBZE ÖNLEDİ.”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Mut Toptancı Hali Sebze Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Zeki Cüce, yaptığı açıklamada, “Ticaret Bakanlığımızdan gelmiş olan denetleyiciler haldeki komisyoncuları denetlediler. Bu denetleme esnasında kaydı olmayan çiftçilerimiz çiftçi kayıtlarını yaptırdı. Ayrıca çiftçilerimizi de denetlediler. Bu çiftçiler için çok güzel oldu. Satmış oldukları malları çiftçi kayıtları olduğu için müstahsil makbuzları düzenlendi. Komisyonculardan müstahsil makbuzlarını isteme hakkına sahip oldular. Daha önceleri bunu çiftçi bilmiyordu. Aynı zamanda çiftçi bunu öğrenmiş oldu. Dışardaki kayıt dışı da bir nebze önlenmiş oldu. Ama daha çok denetlenmesi gerekiyor” dedi.

“HALE GİRİŞ YAPILMAYAN KAÇAK ALIMLAR KAYISI PİYASASINI VE FİYATLARI DÜŞÜRÜYOR.”

“26 komisyoncuyu denetleyip, dışardaki esnafı denetlemedin mi bu iş olmuyor” diyen Dernek Başkanı Cüce, şöyle konuştu: “Kayısı piyasasının düşmesinin sebebi, Halde kayısı 25 lira dışarıda 20 ile 21 lira. Tabi orda kaçak tüccarlar beğendiği kayısıyı alıyor beğenmediği kayısıyı almıyor. Kaçak alımı yapanların beğenmediği kayısılar hale geliyor. Gelen kayısılar kaliteli olmayınca fiyatlarda düşme sebebi meydana geliyor. Onun için Bakanlığımızdan ricamız bu denetimleri arttırması gerekiyor.”
Çiftçilerin ve üreticilerin, komisyonculardan bazılarının parayı geç ödemesinden şikayetçi olduklarını dile getiren Cüce, “Bu konuda çiftçimiz haklı ama komisyoncudan kayısıyı alan tüccar komisyona parasını geç ödeme yapıyor. Bu da çiftçilerin parasının ödenmesini geciktiriyor. Bu yüzden üretici bu halden kaçıyor ve kaçak alımı yapan tüccarlara yöneliyor. Sadece haldeki komisyoncular değil kaçak alımı yapan tüccarların da denetim yapılması halinde devlete vergi ödemesi artar. Yapılan denetimlerle kayıt dışılar kayıt altına alındı. Çiftçi şu anda hakkını hukukunu öğrendi. Komisyoncuya verilen kayısılar kayıt altına alınırsa çiftçi alacağı ödenmemiş olan alacağını bize müracaat ederek alınması konusunda yardımcı oluruz” şeklinde konuştu.

“MUT HALİ İHTİYACA CEVAP VERMİYOR.”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Mut Toptancı Hali Sebze Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Zeki Cüce, Mut Hali’nin artık ilçeye yetersiz geldiğini belirterek, yeni hal yapılması için Mersin Büyükşehir Belediyesinden ve imza için Bakanlıktan destek istedi.
Dernek Başkanı Zeki Cüce, “Çiftçinin hale gelmek istememesinin sebebinin biri halk kompleksinin yetersiz olması. İnsanlar geliyor öğle vakti sıcakta halin içine giremiyor. Sıkışıklık var, hal yetersiz toz duman içerisinde. Yani kayısıyı en çabuk öldüren şey biri yağmur biride tozdur. Bu tozu burada alıyor kayısı varacağı yere kadar ambalaj yapıldığı zaman çöküyor. Bu halin bir an önce genişleyip dışarıdaki esnafında hal içerisine gelmesini sağlarız. Güzel bir tesis olursa burada daha verimli bir ticaretin olacağını tahmin ediyorum. Hal kapasitesi yetersiz genişletilmesini istiyoruz” dedi.

“HÜKÜMETLE BELEDİYE ARASINDA PROBLEM VAR. SIKINTIYI MUT HALKI ÇEKİYOR.”

Cüce, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Bir de şimdi hep komisyoncunun yıllık 20 bin kasa kaybı var. Burada sandık saklama alanı yok. Bu sandıklar halin boş arazisine yığılıyor. Arazide kimin götürdüğü de belli değil. Bir nevi kayıt altına alıyoruz, kapıda bekçimiz var ama nereye kadar takip edemiyorsunuz. Çünkü kapalı bir alanda sandık yeri yok. Halin genişlemesi için hükümetin ve Mersin Büyükşehrin devreye girmesi gerekir. Burada benim anlamadığım bir problem var; şimdi hükümete diyorum, bu araziyi Büyükşehre tahsil eder misin, etmiyor. Büyükşehir de diyor ki, araziyi bana vermiyorlar. Ama biz bu perdenin arka yüzündeki dönen olayı bilmiyoruz. Bunların kendi aralarında bir çatışma olduğunu tahmin ediyorum. Bu sıkıntıyı çeken Mut halkı oluyor. Bu perde arkasında belediyeyle hükümet arasında nasıl bir problem var da, bu olmuyor; 2 senedir bu yazı Ankara’da bekliyor.”

İlginizi çekebilir

MİY GOL YAĞDIRDI

MİY GOL YAĞDIRDI

Tema Tasarım | Osgaka.com