FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Ekonomi, Gündem, Haber 29 Nisan 2024 22 Görüntüleme

Mut’ta açık alanda kayısı hasadı başladı

İlçemiz Mut’ta, açık alanda kayısı hasadı başladı. Bu yıl 150 bin ton kayısı rekoltesi ve 80 bin ton da ihracat beklenen Mut sofralık turfanda kayısısı; Rusya, Ortadoğu, Hindistan ve Avrupa’ya ihraç ediliyor.
Mikro klima özelliğine sahip dünya üzerinde rengiyle, kokusuyla, görüntüsüyle rakip tanımayan Coğrafi işaretli sofralık Mut kayısısı; Türkiye’de sofralık kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 90’ını karşılıyor. 712 bin dekar tarım arazisi olan Mut’ta, toplam 77 bin 800 dekar alanda kayısı üretiliyor. Kayısıda bu yıl rekoltenin 150 bin ton ve ihracatın ise 80 bin ton olacağı tahmin ediliyor.
Kilosu 80 ile 120 liradan alıcı bulan kayısının fiyatlarından memnun olan üreticiler, eriğin altın yılını yaşadığını, kayısıdan da umutlu olduklarını söylediler.
Kayısı hasadı nedeniyle Mut Kaymakamı İhsan Ayrancı, Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Mut Toptancı Hali Sebze Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Zeki Cüce ile birlikte hasat toplanan kayısı bahçelerini ziyaret edip, kayısı hasadı yaptı.

Kaymakam Ayrancı: “Kayısı ilçemizde stratejik bir ürün.”

İlçe Kaymakamı İhsan Ayrancı, “İlçemizde bu hafta itibariyle kayısı hasadımız başladı. Biz de bugün hasat yapan emekçi kardeşlerimizle, arazi sahiplerimizle beraber bahçeleri geziyoruz. Kayısı ilçemizde gerçekten çok stratejik bir ürün. İlçemizdeki çiftçilerimizin elde ettiği tarımsal gelirde de önemli bir paya sahip. 150 bin ton civarında bir rekolte beklentimiz var bu sene. İnşallah bereketli bir sezon olur. Çiftçimizin iyi gelir ettiği bir sezon olur. Ben bütün Mut’umuza, ilçemize, bütün çiftçilerimize hayırlı bereketli bir hasat dönemi diliyorum” dedi.

Yılmaz: “Mut, sofralık kayısıda Türkiye’de tek.”

Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz ise, “Mut ilçemizde 77 bin 800 dekar alanda kayısı üretimi yapmaktayız. Ürettiğimiz kayısıların hemen hemen yüzde 90’ı 95’i sofralıktır. Türkiye’de Mut tektir. İlçemizin bulunduğu coğrafi konumundan dolayı erkenci kayısı Mut ilçemizde başlamaktadır. Mut ilçemizde kayısı Nisan sonu başlar, Haziran sonu sona erer” dedi.

Bulut: “Maliyetler epey arttı.”

Kayısı üreticisi Selami Bulut ise, şu açıklamada bulundu: “Mersin’in Mut ilçesinde kayısı üreticisiyim. Yaklaşık 10 yıldır kayısı üretmekteyim. Ortalama 250 dönüm kayısı bahçem var. Tabi farklı çeşitlerimiz var. Erkenci kayısılarımız Matador, Kolarodo, Medisin. Şu an itibariyle 80 ile 120 TL. arasında gitmekte. Tabi bu da bizim için mutlu edici. İnşallah devamında bu şekilde devam eder. Bütün çiftçilerimize bereketli hasatlar diliyorum. 300 tonun üzerinde bu bahçede meyvemiz oluyor. Yıllık ortalama yaklaşık yapmış olduğumuz ciro 2 buçuk 3 milyon civarında. Tabi giderek de üretimimiz artıyor. Yaklaşık bunun 1 buçuk milyon civarında giderimiz oluyor. Tabi bildiğiniz gibi gübredir, ilaçtır, budama, su maliyetimiz yani mazot her şey maliyetler epeyce arttı.”
Konuşmaların ardından Kaymakam Ayrancı ve beraberindekiler, işçilerle birlikte kayısı topladı.

Tema Tasarım | Osgaka.com