Mut’ta Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) açıldı.
Özel yetenekli öğrencilerin yetenekli oldukları alanları fark etmeleri ve yetenekleri doğrultusunda gelişebilmeleri amacıyla okullarına ek olarak eğitim alabilecekleri bir kurum olan BİLSEM, Mut’ta, Deveci yolu üzeri Özdemirler Çok Programlı Anadolu Lisesinin 3. katında, 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılında faaliyete başladı. 8 derslik, 2 idari oda ve 3 atölye alanının mevcut olduğu Mut BİLSEM’de 32 öğrenci ders başı yaptı. Mut BİLSEM’de 1 kurucu müdür, 1 müdür yardımcısı ve 10 öğretmen olmak üzere 12 eğitimci görev yapacak.
İlkokullarda özel yetenekli öğrencilerin sınavla tespit edildiği BİLSEM’den, Mersin ilinde 9 adet bulunuyor.
UYUM PROGRAMI EĞİTİMLERİ BAŞLADI
Mut İlçe Milli Eğitim Müdürü Harun Gergin, önemli bir eğitim kurumunu Mut’a kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek; “Mut ilçemizde 9 Eylül 2022 tarihinde Bilsem Kurumu açılmış olup, Uyum Programı Eğitimleri başlamıştır.” dedi.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Gergin, Mut BİLSEM’le ilgili şu bilgileri verdi: “Bilsem Kurumumuz Deveci yolu üzeri Özdemirler Çok Programlı Anadolu Lisesinin 3. katında faaliyete başlamıştır. 8 derslik 2 idari oda 3 atölye alanı mevcuttur. Ancak Anadolu Lisesi taşındıktan sonra 3 sınıf ve 3 atölyemiz kurulabilecektir. Kurumumuzda; 1 Kurucu Müdür, 1 Müdür Yardımcısı, 1 Sınıf Öğretmeni, 1 Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen, 1 Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, 1 İngilizce Öğretmeni, 1 Görsel Sanatlar Öğretmeni, 1 Teknoloji Tasarım Öğretmeni, 1 Fen Bilimleri Öğretmeni, 1 Matematik Öğretmeni, 1 Türkçe Öğretmeni ve 1 Müzik Öğretmeni olmak üzere 12 personel vardır.”
Başarılarla dolu bir eğitim-öğretim yılı temennisinde bulunan Gergin, Mut BİLSEM’in ilçemize hayırlı olmasını diledi.
Mut BİLSEM Kurucu Müdürü Hilal Tuncer ise, Mut’ta ilk kez açılan bir kurumda görev yapmanın tatlı heyecanını yaşadığını dile getirerek; öğretmenlerle birlikte, görevlerini en iyi şekilde yapmak için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini söyledi.
İlkokullarda sınavla tespit edilen özel yetenekli öğrencilerin, devlete bağlı olarak açılan bu kurumlarda kapasitelerini geliştirme imkanı bulabileceklerine vurgu yapan Mut BİLSEM Kurucu Müdürü Tuncer; verdiği bilgide, “Önceki yıllarda Silifke BİLSEM’e devam eden nakil aldığımız 18 öğrencimiz ve yeni kazanan 14 öğrencimizle birlikte toplam 32 öğrencimiz vardır.” dedi. Tuncer, Mut BİLSEM’in ilçemize ve eğitim camiasına hayırlı olması temennisinde bulundu.
Mut BİLSEM, hafta içi 16:00 – 20:00, hafta sonu ise 09:00 – 17:00 saatleri arasında eğitim faaliyetlerine devam edecek.
BİLSEM NEDİR?
Türkiye’deki özel yetenekli öğrencilerin yetenekli oldukları alanları fark etmeleri ve yetenekleri doğrultusunda gelişebilmeleri amacıyla okullarına ek olarak eğitim alabilecekleri kurumlardır. İlkokullarda sınavla tespit edilen özel yetenekli öğrenciler, devlete bağlı olarak açılan bu kurumlarda kapasitelerini geliştirme imkanı bulabilmektedirler. Türkiye genelinde her ilde en az 1 Bilsem Kurumu olmakla birlikte Büyükşehirlerde birden fazla da olabilmektedir.
BİLSEM’DE UYGULANAN DERS PROGRAMLARI
a-Uyum Programı
b-Destek Eğitimi
– İletişim Becerileri
-Grupla Çalışma Teknikleri
-Öğrenme Yöntemleri
-Problem Çözme Teknikleri
-Bilimsel Araştırma Teknikleri
-Yabancı Dil
-Bilgisayar
-Sosyal Etkinlikler
c-Bireysel Yetenekleri Farkettirme
d-Özel Yetenekleri Geliştirme
e-Proje Üretimi / Yönetimi
PROGRAMLARIN UYGULAMA ESASLARI
Tüm programlar öğrenci merkezli, disiplinler arası modüler yapıda öğrencilerin yaratıcılığını, sorunlara farklı yaklaşım ve çözüm bulma becerilerini geliştirecek ve yetişkinlik dönemlerindeki şartlara hazırlayacak nitelikte bireyselleştirerek hazırlanır. Programların uygulanmasında okuldan tamamen farklı özel eğitim yöntem ve teknikleri, özel materyaller ve özel eğitim ortamları kullanılır. 3-5 kişilik öğrenci grupları ile faaliyetler yapılır. Süreç odaklı, proje tabanlı öğretim modeliyle eğitim sağlanır. Öğrencilere akademik başarıyı ölçmeye yönelik herhangi bir sınav uygulanmaz. Ölçme ve değerlendirmede puan ya da not kullanılmaz. Uygulanan eğitim programlarının her aşamasında gözlem formları kullanılarak izleme ve değerlendirme yapılır ve programın sonunda Program Tamamlama Belgesi verilir.