Bu yıl 62’ncisi düzenlenen Mut Karacaoğlan Kayısı Kültür ve Sanat Festivali (MUTFEST 2024), coşkuyla kutlandı. 24-25-26 Mayıs tarihleri arasında 3 gün süren festival, renkli görüntülere sahne oldu. Birçok kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklere sahne olan festivalde, düzenlenen akşam konserlerinde sahne alan ünlü sanatçılar, Mutlulara unutulmaz bir gece yaşattılar. Festivalin birinci gün konserlerinde Ali Rıza Yılmaz, Mustafa Taş ve Oğuzhan Koç sahne alırken; ikinci gün Mehmet Han Toksöz, Eypio ve Zara sahneye çıktı. MUTFEST’in açılışına, birçok konuğun yanı sıra, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de katıldı. Festivalin son günü ise, sadece çocuklara yönelik olarak Çocuk Şenliği düzenlendi.
MUTFEST 2024, Cuma günü Mut Karacaoğlan Çınaraltı Parkında düzenlenen açılış töreniyle başladı. Festivalin açılışına, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu da katıldı. Katılımcılar arasında Zafer Partisi Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Av. Murat Yıldız, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, CHP Mersin Milletvekilleri Hasan Ufuk Çakır ve Talat Dinçer, İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, İYİ Parti Adana Milletvekili Ayyüce Türkeş, çevre il ve ilçelerden kaymakam ve belediye başkanları, siyasi parti ve STK temsilcileri ile çok sayıda konuk yer aldı.
MURAT ORHAN: “EKONOMİMİZİN YÜZDE 90’I TARIMA DAYALI.”
Mut Halk Oyunları Folklor ekibinin gösterisiyle başlayan festivalin açılışında konuşan Mut Belediye Başkanı Murat Orhan, “Mut, bahçe bitkileri cenneti olan Akdeniz bölgesinde, Torosların güney yamaçlarına lokalize olmuş, kendine özgü mikroklima bir iklime sahip, dolayısıyla özellikle meyve yetiştiriciliğinde son derece önemli bir konuma sahip. Özellikle ilçe ekonomimizin yüzde 90’ı tarıma dayalı” dedi.
“FESTİVALİN AMACI KAYISIMIZIN MARKA DEĞERİNİ YÜKSELTMEK VE PAZARLAMA ŞANSINI ARTIRMAK.”
Başlıca ürünün kayısı olduğu ilçemizde, ilk kayısının 1960’lı yıllarda tarımına başlandığını kaydeden Başkan Orhan, o günden bugüne Mut kayısısının çok yol kat ettiğini dile getirdi. Orhan, “İlçemizde yaklaşık 120 bin ton civarında kayısı üretimimiz var. Bunun yanı sıra ilçemizde özellikle son dönemlerde zeytin ve zeytinyağı konusunda da Mut ismi hem ülkemizde, hem de uluslar arası düzeyde ciddi manada yer almakta. Bizim kayısımız coğrafi tescilli, marka tescilli bir kayısımız. Bu festivalleri düzenlememizin amacı kayısımızın marka değerini yükseltmek, pazarlama şansını artırmak. Çok uzun zamandan beri böyle coşkulu bir festivali de ilçemizde kutlamamıştık” şeklinde konuştu.
“MUT ÇİFTÇİSİ İNADINA ÜRETMEYE DEVAM EDECEK.”
Başkan Orhan, şöyle konuştu: “Bu toprağın bekçileriyiz. Tarımla uğraşırız. Yüzümüz güneş yanığı. Bağrımız ezelden yanık. Ama her ne olursa olsun inadına Mut çiftçisi, Mut üreticisi inadına üretmeye devam edecek. Bu yıl iklimsel problemlerden de kaynaklı olmak üzere, bazı çeşitlerle ilgili üreticimiz, çiftçimiz fiyatla ilgili konuda sıkıntılar yaşadı. Ama şu anda piyasa yine iyi gidiyordu biraz daha düşmeye başladı. İnşallah kayısımızın, markamızın hak ettiği değeri kazanması noktasında, bizler Mut Belediyesi olarak, gerek kayısımızın markası hem de pazarlanmasıyla ilgili hususta, tanıtımıyla ilgili hususta üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Bugüne kadar yaptık, bundan sonrada yapmaya devam edeceğiz.” Orhan, festival için emek veren, katkı sunan, festivale katılan herkese teşekkürlerini ileterek sözlerini noktaladı.
KAYMAKAM AYRANCI: “MUT KAYISISI STRATEJİK BİR ÜRÜN.”
Mut Kaymakamı İhsan Ayrancı ise, açılışta yaptığı konuşmasında, “Coğrafi işaretli Mut kayısımız, ilçemizin yüksek gelir kaynaklarından biri olmanın yanı sıra stratejik bir ürün olarak tarımsal ürün yelpazesinde önemli bir yeri var” dedi.
“TEMEL HEDEFİMİZ ÜRETİCİMİZİ KALKINDIRMAK.”
Kaymakam Ayrancı, şunları söyledi: “Geride bıraktığımız bir yıl içerisinde bu nadide ürünün pazarlama imkanlarını artırmak, ilçemize olan katma değeri yükseltmek adına çeşitli üretici eğitimleri, sektör toplantıları ve birçok faaliyet icra ettik. Bunlardan sonuncusunu Valimiz Ali Hamza Pehlivan başkanlığında, Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar’ın da katıldığı Taze Kayısı Üretim ve İhracatı Değerlendirme Toplantısını gerçekleştirdik. Bu toplantıda aldığımız önemli kararları ciddiyetle uygulamaya koyduk. Bu çalışmaları yaparken temel hedefimiz; çiftçimizi kalkındırmak, üreticimizin gelirini arttırmak ve bu müstesna üründen bu nadide üründen Mut ilçemizin elde etmiş olduğu katma değeri yükseltmekti. En üst seviyeye çıkartmaktı.”
SEÇER: “BİRLİK VE BERABERLİK İÇERİSİNDE MUT HALKINA HİZMET EDECEĞİZ.”
Mut halkıyla bir arada olmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek konuşmasına başlayan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, 5 yıl boyunca mevcut imkanları en iyi şekilde kullanarak, gecelerini gündüzlerine katıp Mersin halkına hizmet ettiklerini söyledi. Seçer, “Mut halkı olarak 31 Mart’ta bizlere verdiğiniz destek için teşekkür ediyorum. Aynı zamanda Mut ilçemizde seçilip 5 yıllık görevi üstlenen Murat Orhan’a da başarılar diliyorum. Hep beraber, birlik ve beraberlik içerisinde Mut halkına hizmet edeceğiz. Önümüzdeki 5 yılda tarım, emek, alın teri ve bereket kenti Mut’a hizmetlerimize devam edeceğiz” dedi.
“TARIMSAL DESTEKLERDE MUT’U AYRI BİR YERE KOYDUK.”
Mut’un Mersin’in en geniş yüzölçümüne sahip ilçesi olduğuna dikkat çeken Seçer, “Mut ilçemiz en geniş topraklara sahip ve zorlu koşullarda tarımsal üretim yapan ilçemiz. Bu koşulları ve şartları bildiğimiz için geçtiğimiz 5 yıllık dönemde tarımsal desteklerde Mut’u ayrı bir yere koyduk. Geçtiğimiz 5 yılda yaptığımız 354 kilometrelik sulama borusu desteğinin 93 kilometresini yani yüzde 26’sını Mut’a yaptık. Mut bunu hak ettiği için yaptık” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı’na örnek olacak ‘Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim’ hayvancılık projesi kapsamında 5 yılda 7 bin 500 küçükbaş damızlık hayvan dağıtımı gerçekleştirdiklerini anımsatan Seçer, “300 ailemize işletme kurduk. Üçer beşer, yasak savmak için yapmadık. Çalışın, üretin emeğinizin karşılığını alın istiyoruz” dedi.
“TARIMSAL GES’LER İLE ENERJİ MALİYETLERİNİZ DÜŞECEK.”
Mut’ta ikamet 20 aileye toplam 500 küçükbaş hayvan dağıtımı yaparak işletme olmalarına katkı sunduklarını söyleyen Seçer, projelerin devam edeceğini vurgulayarak; “Fide, fidan, alet, ekipman, bir önceki 5 yılda tarıma dair gerçekleştirilen projeler devam edecek” dedi.
Yeni projelerin de hız kesmeden gelmeye devam edeceğini belirten Seçer, “Üreticimizin en büyük maliyet kalemlerinin başında elektrik faturaları geliyor. Tarımsal Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesiyle kooperatiflere destek vereceğiz. Projelerinizi hazır edin, güneş enerjisi santralleri kuralım, elektrik giderlerinizi düşürelim” sözlerine yer verdi.
“HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYSUN, MUT’UN SORUNLARINI ÇÖZELİM.”
Akılla ve bilimle yapılan projeler sayesinde üreticinin maliyetinin düşeceğine değinen Seçer, “Atatürk’ün dediği gibi ‘Hayatta en hakiki mürşit ilimdir’. Bilimi takip edersek dünyada rekabet eden güçlü bir ülke haline geliriz. Bunu hep beraber yapacağız. Birlik ve beraberliğin olmadığı yerde başarı olmaz” diye konuştu.
Mut’un temel beklentilerinden birisinin sebze-meyve halinin yenilenmesi olduğunu anımsatan Seçer, “Herkes elini taşın altına koysun. Buradan Cumhur İttifakı’na mensup siyasetçilere sesleniyorum; bürokraside sıkışan, bekleyen ve tıkanan işlerimizin çözümüne katkı sunsunlar. Ortak paydamız Mersin’dir, Mersin’in olduğu noktada siyaseti ve particiliği bırakalım, beraber olalım” diye seslendi. Engellemelerin Mersin halkına zarar verdiğine dikkat çeken Seçer, ikinci 5 yılda bunların yaşanmaması çağrısı yaptı.
Tarımda ‘Köyümüz Atölye’ projesini de hayata geçireceklerini müjdeleyen Seçer, her bölgenin değerli ürünlerinin pazarlamasının yapılmasına katkı sağlayacaklarını ve ürünleri dünyaya tanıtacaklarını duyurdu. Mut’un arazi yollarına dair çalışmaların temellerini de attıklarını hatırlatan Seçer, “Çalışmalar süratle devam ediyor, yakın zamanda da hizmete alacağız” dedi.
“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İLE MUT BELEDİYESİ HER ZAMAN YAN YANA OLACAK.”
Büyükşehir Belediyesi ile Mut Belediyesi’nin her zaman yan yana olacağını kaydeden Seçer, “Biz biliyoruz ki ayrı ve gayrı olmak, inatlaşmak, birbirine parmak sallamak, birbirine kem konuşmanın kimseye bir yararı yok. Vatandaşı da geriyor ve üzüyor. Önümüzdeki 5 yılda 13 ilçemizde ilçe belediye başkanlarımızla uyum içerisinde çalışma gayreti içerisinde olacağız. Her zaman el ele, kol kola sizlere hizmet edeceğiz. Bugünümüz kutlu olsun, darısı her sene olsun. Ürününüz bereketli olsun” diyerek, konuşmasını sonlandırdı.
Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Av. Murat Yıldız ise festivale katkı sunanlara teşekkür ederek, “Umarım bu festival Mut ilçemizin hak ettiği tanıtımı almasına önemli bir katkı sağlar” dedi.
DİNÇER: “MUTLULARIN YEREL SORUNLARINI BAŞKAN SEÇER ÇÖZÜYOR.”
Mut halkının hem genel hem de yerel sorunları olduğunu kaydeden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Mut halkının yerel sorunlarının Başkan Seçer’in destekleriyle çözüldüğünü kaydetti. Genel sorunların başında girdi maliyetleri olduğunu ve bu sorunların ise çiftçinin belini büktüğünü belirten Dinçer, “Maliyetini kurtaramadılar ama inadına çalışıyorlar ve inadına emek veriyorlar” diyerek, Mutluları tebrik etti.
ÇAKIR: “MUT’A YAPILACAK HİZMETLER ENGELLENİYOR.”
Mut’un bir su sorunu olduğuna değinen CHP Mersin Milletvekili Hasan Ufuk Çakır, bu sorunları bildiklerini belirterek, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer, Mut İlçesi Muhtelif Mahalleler Kanalizasyon Hattı ile bu sorunu çözmek istiyor. Ama projeler imzaya takıldı” dedi. Mutluların çok çalışkan olduğunu ve Başkan Seçer’in çalışmasını görerek onu desteklediklerini kaydeden Çakır, “İnatla üretmeye çalışıyorsunuz. Hepinizi tebrik ediyorum. Mutlu kalın, mutlu olun” dedi.
İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz’ın da yaptığı konuşmanın ardından, festivalin açılışına katılan konuklara ve en iyi kayısı üreticisi çiftçilere, çeşitli hediyeler ve plaketler takdim edildi.
Kayısı yeme yarışmasıyla devam eden festival açılış töreni, dilek havuzuna kayısı serpilmesiyle son buldu.
3 gün boyunca süren festival boyunca, kültürel, sanatsal ve sportif birçok etkinlik gerçekleştirildi. Festival etkinlikleri kapsamında; güreş müsabakaları, satranç ve tenis turnuvaları ve sergi açılışları gerçekleştirildi.
Festivalin son günü ise çocuklara ayrıldı. Son gün, Mut Şehir Stadında, sadece çocuklara yönelik olarak Çocuk Karnavalı düzenlendi. Çok renkli görüntülerin ortaya çıktığı karnavalda Mutlu çocuklar gönüllerince eğlendi. Başkan Murat Orhan, karnavalda çocuklara balon ile şapka dağıttı ve çocukların danslarına eşlik etti. Orhan çocuklara “Sanat Sokak” projesinin de müjdesini verdi.
Birçok etkinliğin ve kutlamanın 3 gün boyunca sürdüğü MUTFEST 2024, ödül töreniyle son buldu.