FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 23 Ağustos 2022 256 Görüntüleme

Mut’ta kayısı ıslahı ve yeni tür denemeleri yapılacak

Türkiye’de sofralık kayısı üretiminin yüzde 85’inin karşılandığı ilçemiz Mut’ta, Mersin Üniversitesi Mut Meslek Yüksekokulu (Mut MYO), Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Mut İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Mut Ziraat Odası Başkanlığı’nın ARGE amaçlı işbirliğiyle, kendi kayısı çeşitlerini geliştirmek amacıyla taraflarca protokol imzalandı ve yer tahsisi yapıldı.
Mut MYO Müdürü Kasım Pınar, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Mühendisi Mustafa Bircan, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Bayır ve Mut Ziraat Odası Başkanı Hıdır Kar tarafından imzalanan protokol çerçevesinde; Mersin Üniversitesi Mut MYO’ya tahsisli Mirahor Mahallesi’ndeki 40 dönümlük tarım arazisinin, kayısı üzerinde ıslah ve yeni tür deneme ile adaptasyon çalışmaları yapılması için yer teslimi yapıldı.
Prusnus türünden olan kayısının agranomik özellikleri çevresel faktörlerden yüksek oranda etkilendiği için ıslah çalışmaları kayısıların gerçek performanslarının gözlemlenebilmesi açısından üretimi yapılan bölgelerde gerçekleştirilmesi gerektiğine dikkat çeken yetkililer, “Sofralık kayısının en erken hasat edildiği, en fazla üretimin yapıldığı Mut ilçemizde yerli kendi çeşitlerimizi geliştirmek üzere Mut Meslek Yüksek Okuluna ait araziye yerli ve yabancı kayısı çeşitleri ile bahçe kurulacak. Bu bahçede ıslah çalışmaları ve adaptasyon çalışmaları yapılacak” dediler.
Yapılacak çalışmanın uzun dönemi kapsadığını belirten Mut MYO Müdürü Kasım Pınar ise, “Bu işbirliği Mut için çok önemli. Bütün dünyada bu tür çalışmalar üretimin yapıldığı bölgelerde gerçekleştiriliyor. Sofralık kayısı üretiminde ülkemizde en büyük paya sahip olan ilçemizde bu çalışmanın yapılacak olması büyük avantaj sağlayacak” dedi.
Mut Kayısısı adıyla coğrafi tescil alan Mut’ta; 55 bin dekar arazide, 1 milyon kayısı ağacı varlığıyla ortalama 200 bin ton kayısı üretimi gerçekleştiriliyor.

Tema Tasarım | Osgaka.com