FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 7 Mart 2023 175 Görüntüleme

Mut’ta örtü altı erik hasadı başladı

Mut’a bağlı Kıravga Mahallesi’nde, örtü altında yetiştirilen can erikten ilk hasat yapıldı. Mersin’den yabancı ülkelere ihracı gerçekleştirilen sezonun ilk sera eriği, kilosu bin 500 liradan alıcı buldu. Mut’ta 5 bin dekar alanda örtü altı erik yetiştiriliyor. Erik hasadına katılan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Bayır, sezonun çiftçiler ve üreticiler için bereketli olmasını diledi.
Sofralık kayısı üretiminde Türkiye’nin yüzde 90’ını karşılayan Mut’ta, seralarda da turfanda erik üretimi gerçekleştiriliyor. Bölgede üretimi yapılan örtü altı can eriğin hasadına başlandı. Örtü altı ilk can erik hasadı ilçeye bağlı Kıravga Mahallesi’nde gerçekleştirildi. Özenle toplanan ilk ürünler, yurdun dört bir tarafına gönderilirken, Dubai gibi ülkelere de ihraç edildiği kaydedildi.
Kıravga’da örtü altında erik yetiştiren üreticilerden Murat Şimşek, “Kıravga Mahallesi’nde burada çiftçilik yapıyorum. Örtü altı 2 dönüm sera yaptım. Bu sene termoblok sistemiyle seramızı ısıttım. Bugün itibarıyla satışımıza başladık.” dedi.

“Akdeniz bölgesinde ilk erik hasadını biz yaptık.”
“Eriğin kilosu bin 500 lira.”

Mut genelinde 15 bin dekarda erik üretimi yapıldığını belirten erik üreticisi Murat Şimşek, bunun 5 bin dekarının örtü altında olduğunu söyledi. Şimşek, şöyle konuştu: “Bizim burada 35-40 tane sera var. İhracat yapıyoruz, genelde ihracata veriyoruz. Gerçekten zor bir iş. Akdeniz, Mersin bölgesinde ilk burada erik hasadı yaptık. İhracatı Mersin’den gönderiyoruz. Dubai, Katar gibi zengin ülkelere gidiyor. Bugün ilk hasadını yaptık. 100 kilo erik topladık. Bu eriği birazdan Mersin’e bırakıp geleceğiz. İlk hasatta kilosunu bin 500 liradan anlaştık.”

“Isıtmayı termoblok sistemiyle yapıyoruz.”

Seracılığın kolay bir iş olmadığını dile getiren Şimşek, ısıtmayı termoblok sistemiyle yaptıklarını kaydetti. Şimşek, “Isıtmayı bu termoblok sobayla yapıyoruz. Yüksek kalorili kömür yakıyoruz. Bu soba yukarıda duman borularıyla, aşağıda üfleyen borularıyla ısıtmadaki en büyük etkenimiz bu.” dedi.

“Tozlama problemini bombus arılarıyla çözdük.”

En önemli problemlerinin tozlama olduğunu belirten Şimşek, bu sorunu da bombus arılarıyla çözdüklerini dile getirdi. Şimşek, “Tozlama problemini de bombus arılarıyla (tüylü arı, bal yapıcı bir arı cinsi), buradaki bal arılarıyla, içeriye kovanlar koyarak çözdük. Tozlamayı bombus arıları yapıyor. Günde 3 bin çiçek geziyor. Burada 3 kovan var, 250 arı var.” şeklinde bilgi verdi.

İlginizi çekebilir

KETİS’E HOŞ GELDİNİZ / 6

KETİS’E HOŞ GELDİNİZ / 6

Tema Tasarım | Osgaka.com