Mut’ta, Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, “Sofralık Kayısı Sektöründe Tarladan Sofraya İzlenebilirlik Sistemi” hakkında değerlendirme toplantısı düzenlendi.
Mut Ziraat Odası Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıya; İlçe Kaymakamı Osman Çelikkol, Belediye Başkanı Murat Orhan, Tarım ve Orman İl Müdürü Emre Karadağ, Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz ve üreticiler katıldı.
KARADAĞ: “MERSİN’DE ÜRETİLEN KAYISININ YÜZDE 80’İNİ MUT ÜRETİYOR.”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından toplantının açılış konuşmasını yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Emre Karadağ, Mersin’in toplam meyve ve sebze üretiminde Türkiye’de birinci sırada olduğunu söyledi. Mikro klima iklimi nedeniyle Mut’un özellikle zeytin, kayısı, incir ve benzer bazı ürünlerle ön plana çıktığını kaydeden Karadağ, “1 milyon 270 bin ton civarında Türkiye’de bir kayısı üretimi olmuş. Ve yine biz Mersin olarak 160 bin ton civarında bir kayısı üretimi gerçekleştirmişiz. Bu da ne demektir, Türkiye’de üretilen kayısının yaklaşık yüze 12’sini 13’ünü biz üretmişiz Mersin olarak. Mut, Mersin’de üretilen kayısının yüzde 75’ini 80’ini tek başına üretiyor. 80 bin dekara yakın kayısı alanımız var. Ve bu alanda 110, 120, bazen 130 bin ton civarında biz kayısı üretimini yapıyoruz” dedi.
“TÜRKİYE’DE İHRACATA GİDEN KAYISININ ÜÇTE İKİSİ MUT’TAN”
Mut’un ürettiği kayısının yüzde 90’ının sofralık olduğunu belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Karadağ, “Hatta Türkiye’de üretilen sofralık kayısının yüzde 90’ını Mut üretiyor. Bu da çok önemli bir değer. Tabi ki ürettiğimiz kayısının da çok büyük bir kısmını biz ihracata gönderiyoruz” şeklinde konuştu. Geçen seneki rakamlara bakıldığında Türkiye genelinde 43 bin ton civarında sofralık kayısı ihracatı yaptıklarını dile getiren Karadağ, bunun 28 bin tonunun Mut Kayısısı olduğunu sözlerine ekledi. Karadağ, “Yani Türkiye’de ihracata giden kayısının üçte ikisi Mut’tan. Burada tabii ki ne kadar övünsek azdır diyorum; ama biz istiyoruz ki, kaysımızı Dünya pazarlarında çok daha iyi pazarlayalım. Çok daha iyi yerlere getirelim” dedi.
“İLAÇ KALINTISIZ ÜRETMELİYİZ.”
Dış pazarlardan zaman zaman ilaç kalıntısıyla ilgili bildirimler aldıklarını söyleyen Karadağ; hasat öncesi sahada yapmış oldukları çalışmalarda, 60 numuneden neredeyse 20’sinde kalıntı çıktığını kaydederek, buna dikkat edilmesini istedi. Karadağ, “Bu önemli bir unsur. Yaptığımız işi, her şeyi adım adım kayıt altına almamız lazım. Sürdürülebilir bir kayısı üretimi veya tarımsal faaliyet için mutlaka yaptığımız işleri kayıt altına almamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
Pazarı kazanmanın çok zor, kaybetmenin ise bir o kadar kolay olduğunu sözlerine ekleyen Karadağ, “Bu anlamda pazarlarımızı kaybetmemek, hatta daha da büyütmek için hem kalıntısız üreteceğiz, hem de pazarın istediği çeşitleri biz burada yaygınlaştırmamız lazım” diyerek sözlerini tamamladı.
KAYMAKAM ÇELİKKOL: “MUT SOFRALIK KARISI ÜRETİMİNDE ÜLKEMİZİN EN ÖNEMLİ MERKEZİDİR.”
Toplantıda konuşan Mut Kaymakamı Osman Çelikkol ise, şunları söyledi: “Bugün burada Mut ilçemiz için stratejik öneme sahip olan sofralık kayısı sektöründe tarladan sofraya izlenebilirlik sisteminin değerlendirilmesi amacıyla bir araya gelmiş bulunmaktayız. Ülkemiz dünya kayısı üretiminde lider ülkeler arasında yer almakta olup, yıllık üretim miktarı yaklaşık 1 milyon 270 bin ton seviyesindedir. Bu üretimin önemli bir kısmı sofralık kayısı olarak değerlendirilmektedir. Mersin ili ve özellikle ilçemiz ise sofralık karısı üretiminde ülkemizin açık ara en önemli merkezidir. İlçemizde yaklaşık 79 bin dekar alanında kayısı üretimi yapılmakta olup, yıllık üretim miktarı ortalama 120 bin ton seviyelerine ulaşmaktadır. Bu üretimin yaklaşık yarısı ihraç edilmekte olup, başta Avrupa ülkeleri, Rusya, Ortadoğu, Asya pazarları olmak üzere birçok ülkeye gönderilmektedir.”
Kayısının Mut için yalnızca bir tarımsal ürün değil, binlerce ailenin geçim kaynağı, ilçemizin ekonomik ve sosyal yapısının temel direklerinden birisi olduğunu söyleyen Kaymakam Çelikkol, “Bu nedenle ürünümüzün kalitesinin korunması, gıda güvenliğinin sağlanması ve pazarlama gücünün artırılması büyük bir önem taşımaktadır” dedi.
“TARLADA SOFRAYA İZLENEBİLİRLİK SİSTEMİ, HEM ÜRETİCİYİ HEM DE TÜKETİCİYİ KORUYAN MODERN BİR UYGULAMADIR.”
Çelikkol, şöyle konuştu: “Tarlada sofraya izlenebilirlik sistemi, üretimden hasada, ambalajdan pazarlamaya kadar tüm süreçlerin kayıt altına alınmasını sağlayarak; hem üreticimizi hem de tüketiciyi koruyan modern bir uygulamadır. Bu sistem sayesinde gıda güvenliği artacak, ihracat pazarlarından karşılaştığımız kaliteli bir belge talepleri daha kolay karşılanacak, Mut kayısısının marka değeri daha da güçlenecektir. Bugün yapılacak değerlendirmelerin üreticilerimiz başta olmak üzere tüm sektör paydaşlarına yol gösterici olacağı inanıyorum.”
Kaymakam Çelikkol, toplantının ilçemiz, üreticilerimiz ve sektör için hayırlı olmasını dileyerek, sözlerini tamamladı.
Yapılan açılışı konuşmalarının ardından toplantıda; Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Zeynep Şahin “Kayısı Yetiştiriciliği”, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nden Ziraat Yüksek Mühendisi Turgut Bozkurt “Gelenekselden Geleceğe; Kayısıda Modern Islah ve Yetiştirme Teknikleri”, Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Azmi Murat Erdem “Bitki Reçete Sistemi”, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Adem İğdeli “Tarımsal Kooperatifçilik” ve Gıda Mühendisi Emir Geylani ise “Kayısı Raf Ömrü ve Depolama Koşulları” konularında sunumlarını yaptılar.
Yapılan sunumların ardından toplantı, üreticilerin ve toplantıya katılanların sorularının yanıtlanmasıyla sona erdi.























