FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem, Haber 15 Mayıs 2023 107 Görüntüleme

Narsisistik Kişilik Bozukluğu Nedir ?

Büyüklenmecilik, narsisistik kişilik bozukluğunun en belirgin özelliğidir. Kendilerini diğer bireylere kıyasla daha üstün ve önemli biri olarak görme eğilimindedirler. Fakat bu büyüklük duygusunun temelinde özgüven varmış gibi görünse de aslında tam tersi bir durum söz konusudur. Narsist bireyler çevreleri tarafından onay görme beklentisi içerisindedir. Bu kişilik bozukluğunun temelinde aşağılık kompleksinin olduğu düşünülmektedir.

Narsisti Nasıl Tanırız ?

Bu kişiler dışarıdan bakıldığında kendilerinden gayet memnundur ve kendilerine aşık bir tavır sergilemektedir. Çok özel ve herkesin anlamadığını düşündükleri entelektüel uğraşları olur. Kibirlidirler. Karşısındakileri genellikle küçümseyen ve büyüklenen bir biçimde konuşurlar. Aynı zamanda kırılgandır ve eleştirilere aşırı duyarlıdır. Eğer dışarıdan gelen tepkiler hayal ettikleri gibi olmazsa bu fantezileri üzerinde hayaller kurmaya başlarlar. Bu hayallere ise sıkı sıkıya bağlıdırlar. Girdikleri ortamda en ilgi çeken kişi olmaları gerekir, eğer bu koşul sağlanmamışsa ortamdan uzak kalmayı tercih ederler. Eleştiri alabilecekleri durumlardan kaçındıkları gibi bazen de tam tersi davranarak kendilerini eleştirirler. Fakat bu hiçbir zaman gerçek bir eleştiri değildir. Başkalarına kendilerini eleştirme hakkı tanımamak için bu eleştiriyi kendileri yaparlar.
Narsistler başkalarının eleştirisine maruz kaldıklarında genellikle soğuk, mesafeli ve kibirli bir kişiliğe bürünür. Bu ‘narsisistik yaralanma’ olarak tanımlanır. Narsisistik yaralanmanın sonrasında kişi ciddi öfke nöbetleri geçirebilir. Reddedilmeye ve yetersiz hissetmesine neden olabilecek en küçük bir olay, temelde yatan ‘aşağılık kompleksini’ tetikleyecektir. Kendisini inciten insanlara zarar vermek, onları değersizleştirmek ya da kötülük yapabilmek, hissettikleri değersizlik ve güçsüzlük duygularını telafi etmeye yöneliktir. Kontrol edemedikleri şeylerden hoşlanmazlar. İkili ilişkilerde her zaman üzerinde kontrol sağlayabilecekleri partnerlere yönelirler. Söyledikleri her şeye o kadar güvenirler ki karşı taraf çoğu zaman manipüle edildiğini anlayamadan narsisistin etkisi altına girer. Eğer etkisi altına alamamışsa benliği sarsılarak tekrar yaralanır. Çoğu birliktelik ilişki adı altında bir savaşa dönüşür. Ya karşısındaki kişinin değerini düşürecek ve vaz geçecek, ya da o kişiyi etkisi altına altına almak için olağanüstü bir çaba gösterecektir.

Tema Tasarım | Osgaka.com