FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 15 Aralık 2020 616 Görüntüleme

OLMASAYDI ÖNEMİ, EMREDER MİYDİ HİÇ ÂLEMLERİN RABBİ

Oku! Her şeyi oku. Kâinat kitabını oku; Kudret kaleminin bu âleme çizdiği her satırı oku.
İnsanı bir kan pıhtısından yaratan, fakat ona her şeyi okuma, aydınlatma, anlama ve anladığını yaşama imkânı veren, insana bilmediğini öğreten Allah’ın adıyla oku.
Daima oku! Öğrenmek için oku! Geleceğe ışık olmak için oku. Ülkeni muasır medeniyetler seviyesine ulaştırmak için oku.
Okumak gerçekten de anlamak için çok önemli bir erdem. Âlemlerin Rabbi yüce Allah başta peygamber efendimiz Hz Muhammed olmak üzere tüm insanlığa okumayı emretmiştir.
Okumak her çağda ve her yaştan insan için yeni bilgilerle aydınlanmak demektir. Olaylara farklı bakış açısı geliştirip, çok yönlü düşünmenin en güzel formülüdür. Günümüzde özellikle dijital yaşam dört bir tarafımızı sarmalamışken bu sarmaldan kurtulmanın en güzel yollarından biri kitap kokusuna doymaktır. Çocuklarımıza belki de gelecekleri adına yapabileceğimiz en güzel yatırım onlara okuma alışkanlığı edindirmektir. Doğumundan itibaren bebeğimize okuyarak başlarız okuma tohumlarını yeşertmeye. Hem ona bilişsel işitsel beceriler kazandırır, hem konuşmayı öğrenirken zorlanmayacak hem de birçok kelimeye kulak aşinalığı olduğundan daha kolay öğrenecektir hayatla kelimelerle bağ kurmayı. Ve siz ebeveynler okumaya devam ettikçe her gece yatarken veya gün içinde, çocuğunuza koca bir bilgi hazinesine giden yolu açmış olacaksınız. Büyüdükçe de artacak kitaplarla dostluğu böylece ve siz zorlamadan okuyacak. Peki, büyüdükçe kitap okumasını neden çok önemsiyoruz çocuklarımızın? Çünkü artık dünyada birçok şey değişti. Bu değişimden haliyle eğitim sistemi ve sınavlarda nasibini aldı. Eskiden bir matematik sınavında sorular direk işlemi ve sonucu ister tarzdaydı. Hemen soruyu okur ve ne istediğini çabucak anlar ve çözerdik. Şimdi peki öyle mi? Kesinlikle değil… Yeni dünya düzeninde yeni nesil sorularla ölçülüyor çocuğun düzeyi. Eskiden sadece işleme yönelik iki üç satır matematik sorusu vardı. şimdi ise onun yerini en az yarım sayfa paragraf ve labirent misali cümlelerin olduğu sorular adı. Yani önce sorunun ne istediğini iyice anlayıp sonra ona göre işlem yapabilirsiniz ancak. Burada da okumanın ve okuduğunu anlamanın, yorumlamanın önemi bir kez daha hissettiriyor. Çocukların bir sınava çalışma şekli artık sadece soru çözmek olmamalı, mutlaka okumalı da. Çünkü hali hazırda geçerli olan sistem; okuduğunu anlamak, anladığını yorumlamak ve doğru analiz etme yolunda evrilmekte.
Pandemiyle boğuştuğumuz ve evde kaldığımız bu zor günleri fırsata çevirebilmek çok önemli bir ebeveynlik stratejisi; duyurulur…! Belki okumak için zaman bulamayan ebeveynler için de çok güzel fırsatlar bugünler. Ailecek okuma saati yapılıp hep birlikte kaliteli zaman geçirilmiş olur ve aynı zamanda çocuklar içinde doğru rol model olursunuz. Bazen defalarca söyleyip de bir türlü değiştiremediğimiz ya da öğretmekte zorlandığımız birçok değeri, davranış, düşünme biçimini bir kitap birkaç günde öğretir çocuklara ve her şeyi değiştirebilir. En güzel öğretme şekli çocuklar için oyundan sonra anlatılan hikâyeler ve okunan kitaplardır. Kitap bireyin kendisini en yalnız hissettiğinde en çaresiz zamanlarında dahi bir anda tüm duygularını değiştirebilecek kadar güçlü bir dosttur.
Çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandırırken yaş ve gelişim seviyelerine uygun kitapları seçmek de çok önemlidir.
Hadi sevgili ebeveynler geleceğimizin bilgi hazinelerini bugünden doldurmaya başlayalım. ve bu hazinenin kilidi olan hem de rabbimizin ilk emri olan “OKU”manın güzelliğini ve kitapların kokusunu tüm evimize hatta tüm çevremize yayalım. Böylelikle yarınlarımızın teminatı olan evlatlarımızı ilmek ilmek bilgiyle donatalım.
Öyleyse başlasın bugün bütün evlerde okuma seferberliği…
Kitap kokulu evlerde yetişen en bilge çocuklarla geleceğimizi fethedebilmek dileğiyle…

Tema Tasarım | Osgaka.com