FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 10 Mayıs 2022 501 Görüntüleme

OT FESTİVALİ MUT’U ŞENLENDİRDİ

Mersin Güç Birliği Kalkınma ve Gelecek Derneği (MEGEP) tarafından projelendirilen Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mut Belediyesi işbirliğinde, Mut Ot Festivali düzenlendi. Ünlü modacı Cemil İpekçi’nin de katıldığı festival renkli ve coşkulu gösterilere sahne oldu.
Festivale; Mutlular Kültür ve Dayanışma Derneği, Mut Ticaret ve Sanayi Odası, Mut Ziraat Odası, Mut Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası, Mut Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Mut Doğa Sporları ve Fotoğraf Derneği, Mut Kurtuluş-Çatalharman-Hacıahmetli Kızılova Obruk Peynirleri, Mut Kadın Girişimi Üretimi ve İşletme Kooperatifi, Slow Food Mut ile Mutili destek sundu.
Mut Ot Festivali, Hükümet Caddesindeki Atatürk Anıtı önünde başlayan kortej yürüyüşüyle başladı. Korteje; Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mut Belediye Başkanı Volkan Şeker, CHP Mersin Milletvekilleri Alpay Antmen ve Cengiz Gökçel, Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Selahattin Arslan, MEGEP Başkanı Hasan Gezer, CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, siyasi parti temsilcileri, çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve dernek temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Karacaoğlan Çınaraltı Parkı ve Taşhan, festival coşkusuyla renklendi

Tarihi Karacaoğlan Çınaraltı Parkı’nda sona eren yürüyüş sonrasında festivalin açılış töreni, Mut Belediyesi Halkoyunları Ekibi gösterisiyle başladı.

Başkan Şeker: “Festivali birlikte yapmaktan memnunum”

Emekli Öğretmen Muzaffer Kılıç’ın yazdığı ve okuduğu şiir sonrasında festival açılışında konuşan Mut Belediye Başkanı Volkan Şeker, “Mut’un insanı gerçekten çok güzel. Hoşgörü, sevgi ve tam anlamıyla birbirine saygının en üst düzeyde olduğu bir ilçede Belediye Başkanlığı yapmaktan gurur duyuyorum. Hepinizi çok seviyorum. Bu festivali sizlerle birlikte yapmaktan, beraberlikten son derece memnunum” dedi.
CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, “Toroslar’da kadim bir kentte böyle bir festivali yapmaktan dolayı, birlikte olmaktan dolayı çok mutluyum. İşte güzellik bu. Allah birlik ve beraberliğimizi bozmasın. El ele, gönül gönüle birçok güzel yarınlarda beraber olalım” diye konuştu.
CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, bu tarz etkinliklerin hem Mut’un tanıtımına hem insanların birbiriyle kaynaşmasına çok büyük katkı sağladığını ifade ederek, “Geçmişte ve günümüzde atalarımız işte bu şifalı, doğal otlardan elde ettikleri yemeklerle aslında aile geçimine, aile mutfağına katkı yapıyorlardı. Bu geleneğin devam ettirilmesine bu festivalin yapacağı kapıyı görüyoruz, biliyoruz. Gerçekten bu festivali düzenleyenler çok kutsal da bir iş yapmış” ifadelerini kullandı.

Başkan Seçer: “Bu ilk festival çok önemli. Bunun geleneksel hale gelmesi lazım”

CHP Mersin Milletvekilleri Alpay Antmen ve Cengiz Gökçel’in konuşmasının ardından söz alan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise, “Bu ilk festival çok önemli. Bunun geleneksel hale gelmesi lazım. Her yıl istikrarlı bir şekilde yapılması lazım” dedi.
Mut gibi bereketli bir ilçede festival yapmanın isabetli bir karar olduğunu vurgulayan Seçer, festivale emek veren herkese teşekkür etti. Başkan Seçer, “Mut ile ilişkisi olan bütün kurumların, düşünen insanların, eli kalem tutan insanların, Mut’ta yaşıyor olsun olmasın herkesin bu festivalin oluşmasında katkısı var” dedi.
Seçer, önümüzdeki günlerde gerçekleşecek Kayısı Festivali’nin de Mut için önemine değinerek, “Mut’a her şey yakışıyor. Kayısı Festivali de şehrimiz ve ilçemiz için çok önemli. Önemli bir gelir kaynağı. Her şeyden önce sezonunuz bereketli olsun, hayırlı olsun. Hem kayısı hem erik hem zeytin hasat sezonu başladı. Sırasıyla devam edecek. İnşallah bir yılın emeğinin karşılığını üreticilerimiz alacak. Hava muhalefetinden dolayı ufak tefek zararlar oldu, verime yansıdı. Verim düşük oldu ama fiyatlar daha yüksek olacak. İhracat daha iyi olacak, umut ediyorum güzel bir sezon yaşayacağız” diye konuştu.

“Gençlerin omuzlarında bu ülke çok daha iyi noktalara gelecek”

Daha iyi bir Türkiye için çalıştıklarını ve geleceği emanet edecekleri gençlere çok önem verdiklerini belirten Seçer, “Onların omuzlarında bu ülke çok daha iyi noktalara gelecek. Türkiye; dünyada geleceğin yükselen yıldızı olacak. Buna canı gönülden inanıyorum. Buna kalben inanıyorum” dedi.

“Bu bölgede dünyanın başka hiçbir tarafında yetişmeyen, görülmeyen 750 ayrı çeşit bitki var”

Ot Festivali düşüncesinin çıkış noktasına da değinen Başkan Seçer, şunları söyledi: “Mersin, her çeşit ürünün yetişebildiği bir tarım kenti, verimli topraklarımız var. Türkiye, ‘bereketli hilal’ dediğimiz dünyada ilk tarımın yapıldığı ve bugün insanlığın tüketiminde olan birçok bitkinin yetiştiği bir bölge. Sadece Mut, Karaman, Gülnar; bu bölgede dünyanın başka hiçbir tarafında yetişmeyen, görülmeyen 750 ayrı çeşit bitki var. Bunu biliyor muydunuz? Endemik bitki diyoruz. Türkiye endemik bitkiye sahip ülke olarak dünyanın en zengin ülkesi. Türkiye’de 12 bin ayrı çeşitlilikte bitki var. Kimi üretiliyor, kimi üretilmiyor ama 12 bin çeşit bitki var. Bunun 3 bin tanesi sadece Türkiye toprakları, kadim Anadolu toprakları üzerinde. Bu bir değer. Bu bir servet. Türkiye’nin her noktası bir cennet. Türkiye’nin her bir noktası zenginlik. Türkiye’nin her bir noktası güzel. Onun için bu güzel ülkeye sahip çıkacağız.”
Başkan Seçer, güzel bir festival olması dileklerini yineleyerek, “Çok güzel etkinlikler, gösteriler, konserler, söyleşiler olacak. Her şeyden önemlisi insanlar bir arada olacak. Burada kimin ne siyasi anlayış içerisinde olduğu kimseyi ilgilendirmez. Hepimiz kardeşiz. Biz hepinizin belediye başkanıyız” diye konuştu.
Rekabetin sadece seçimlerde olduğunu söyleyen Başkan Seçer, “Seçildikten sonra hangi siyasi partiden olursak olalım ortak paydamız. toplumumuz, halkımız, milletimiz, insanımız. Sizleri çok seviyoruz. Şen kalın, huzurlu olun, geleceğe daha umutlu bakın. Hepinizi sevgiyle kucaklıyorum” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından açılış törenine katılan protokol, festival alanındaki etkinlikleri izlediler, kurulan çadırları, kadın pazarı ve Taşhan’ı ziyaret ettiler.

51 stantta bölgedeki otlar ve ürünler sergilendi

Mut Karacaoğlan Çınaraltı Parkı ve tarihi Taşhan’da 2 gün boyunca süren festival, hem Mutlular hem de diğer ilçelerden gelen vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi koordinesinde kurulan 51 stantta bölgeye özgü otların yanı sıra çeşitli ürünler sergilendi. Taşhan’dan Karacoğlan Parkı’na kadar uzanan stantlar ziyaretçilerin beğenisini topladı.

Festivalde geleneksel lezzetler de gösteriler de sunuldu

Geleneksel ve kaybolmuş mutfak lezzetleri arasında yer alan meletüreli sütlü pilav, ülübülü maş çorbası, topalak, süt tarhanası ve yarpızlı yarma çorbası gibi çeşitli yemeklerin yapıldığı festivalde; Dr. Kemal Enes moderatörlüğünde Mut Ürünleri Yemek Atölye çalışması yapıldı.
Festivalde; Mehmet Gürbüz, Murat Sözeri, Ahmet Güler ve Göksel Ata’dan fotoğraf, Şerife Ünüvar’dan ebru, Mut Şehit Emin Çelik Anadolu Lisesi’nden resim ve kilim sergileri de yer aldı. Festivalde Mut Çıtlık Kültür Sanat Dergisi’nin açtığı stantta, Nihat Mustul, Şerife Ünüvar ve Cengiz Durmaz kitaplarını imzaladılar. Karacaoğlan Parkı’nda kurulan sahnelerde ise Kültür ve Sosyal İşler Dairesi ile Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi’nin çeşitli sahne performansları yer aldı. Taşhan’da çocuklara yönelik zumba, masal atölyesi, yaratıcı drama ve tiyatrolar sahnelendi.
Festivalde, Çukurbağ ve Hacıahmetli köyleri seyirlik oyunları sergilendi. Karacaoğlan Çınaraltı Parkı ana sahnede ise Kibrit Kutusu ve Refresh grupları konser verdi, Atatürkçü Düşünce Derneği Mut Şubesi tarafından müzik dinletisi sunuldu. Festivalde Doğu Akdeniz Tahtacılar Derneği Mengi Ekibi de sahne alarak bir gösteri sundu. Festivalde ayrıca çeşitli yarışmalar yapıldı ve dereceye girenler ödüllendirildi.
Yapımcı, yönetmen Nur Onur’un sunuculuğunda ünlü Şef Aşçı Hazer Amani, Cumhuriyet Meydanı’nda Mutili standında Mut yöresine ait otları kullanarak WorkShop gerçekleştirdi. Ünlü modacı Cemil İpekçi ve Hazer Amani ile festivalin proje koordinatörü Hasan Gezer burada birer konuşma yaptılar.

Meral Seçer, moda tasarımcısı Cemil İpekçi’yle bir araya geldi

Karacaoğlan Çınaraltı Parkı’nda ise workshoplar, konserler, oyunlar, yarışmalar ve gösteriler yer aldı. Aşçı Hazer Amani’nin de katıldığı festivale damga vuran isim dünyaca ünlü moda tasarımcısı Cemil İpekçi oldu. İlk gün protol üyeleriyle bir araya gelip festivale ilişkin sohbet eden İpekçi, festivalin ikinci günü Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer ve kooperatifin kurucu ortaklarıyla buluştu. Cemil İpekçi’ye çarpana hediye eden Meral Seçer, Çamlıyaylalı kadınların el emeği göz nuru iğne oyalarından da bahsetti.

Meral Seçer: “Mersin için kıymetli bir festival olduğunu düşünüyorum”

Meral Seçer ve kooperatifin kurucu ortakları; Kemal Efecan ve ekibinin hazırladığı kök boyalarıyla Cemil İpekçi’nin bez üstüne yaptığı ahşap baskı performansını seyretti. Workshop tadındaki etkinliğin sonunda Cemil İpekçi’yle mini bir söyleşi de yapıldı. Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, festivalin önemine değinerek, “Mut Ot Festivali’nin Mersin için kıymetli bir festival olduğunu düşünüyorum. Şu anda yapılan etkinlik bu festivali gerçek amacına ulaştıran, taçlandıran bir etkinlik. Sadece yenilen otlar değil kadim kültürümüzün yansıtıldığı kök boya; bunun hayata geçmesi ve yaygınlaştırılması konusunda da farkındalık yapılacak bir etkinlik. Geleneksel el işlerinde Mersin’in tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda biz de Mersin’de çalışmalar yapıyoruz” dedi.
Cemil İpekçi, etkinlikte yaptığı kök boyasıyla el baskısı şalı anneler günü hediyesi olarak Meral Seçer’e hediye etti. Ardından festival alanını ve Taşhan’ı gezen Meral Seçer, Mut Şehit Emin Çelik Anadolu Lisesi öğrencilerinin resim sergilerini ziyaret etti.

Cemil İpekçi: “Dünyadaki otların yarısından çoğu bu bölgeden çıkıyor”

Festivale ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cemil İpekçi, festivalin ilgisini çektiğini vurgulayarak, “Dünyadaki otların yarısından çoğu bu bölgeden çıkıyor. Şifa Lokman Hekim burada kullanmış otları. Benim için en önemlisi kumaş. Halılar, kök boyalar. Kök boyaların en güzeli yapılıyor. Ne yazık ki artık yapan çok az. İnşallah teşvik görür. Geleneksel kültürümüzün devamını sağlarız diye düşünüyorum. Onun için geldim” dedi. Festivalin bundan sonra daha sık yapılması gerektiğini sözlerine ekleyen İpekçi, “Hem insanları bir araya getiriyor hem kültürleri devam ettiriyor. Hele buranın mevsimi 6 ay, 8 ay sürüyor, güzel hava. Onun için bence daha sık yapılmalı festivaller” diye konuştu.

“Bunlar dedelerimizin, ninelerimizin topladığı otlar”

Festivalde kurulan stantlarda bölgeye özgü otları sergileyen Sebile Günay, festivale getirdikleri otları anlattı. Tanıttığı otların çoğunun eskiden yemeklerde kullanıldığına dikkat çeken Günay, “Eski kültürde ıspanak yokken, marul yokken bu yeni kültür yokken bunların hepsi dedelerimizin, ninelerimizin yoldan, bağ bahçe arasından ekin arasından topladığı otlardı. O gün akşama yemek pişirme tasası olmadan kavurup, yağlayıp yedikleri otlardı. Kimini bulgurla, kimini yoğurtla, kimini sadece salata olarak yiyorlardı. Şu ürünümüz yarpuz; kar suyunun sulak olduğu yerde olur. Erken çıkar, salatası olur, pilav da yapılıyor. Sumaklı, ekşili, tuzlu soğanlı yapıyoruz. Yani marul salatası yanında, hele o balığın yanında, fasulyenin yanında gerçekten süper lezzetli” ifadelerine yer verdi.
Büyük bir coşkuya ve renkli görüntülere sahne olan festival, Mut Belediyesi’nce Anneler Günü nedeniyle Musa Eroğlu Sevgi Parkı’nda düzenlenen, hemşerimiz Zehra Gülüç’ün akşam konseriyle sona erdi.

Tema Tasarım | Osgaka.com