FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber, Spor 31 Ağustos 2023 366 Görüntüleme

PERS YOLU’NU YÜRÜDÜLER

Dünya üzerinde bilinen ilk yollardan olan ve geçmişi 2 bin 500 yıl öncesine dayanan Pers Yolu, ilk kez ulusal düzeyde katılımcılarla yüründü. 2010 yılında gazetemiz yazarlarından Bukay İnce tarafından keşfedilen, ilk kitlesel geçişi de geçen yıl Mut Çıtlık Doğa Gezginleri’nce Emine-Bukay İnce rehberliğinde yapılan Mut-Karaman arasındaki 2 bin 500 yıllık tarihi Pers Yolu; 23-27 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen bir organizasyonla doğa gezginlerinin yürüyüşüne açıldı.
Bukay İnce’nin girişimleriyle, Karaman Belediyesi ve Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle düzenlenen Pers Yolu Yürüyüşü’ne Türkiye’nin farklı illerinden gelen 100 kişiden fazla yürüyüşçü grubu katıldı.
Pers Yolu kaşifi Bukay İnce rehberliğinde 3 gece 4 gün süren Pers Yolu Yürüyüşü’nde yürüyüşçüler Karaman’da bir araya gelerek kamp kurdu. Geceyi Türk Dünyası Parkı’nda geçiren grup, sabahın erken saatlerinde Dereköy barajından gelen kanalın regülatör noktasında toplanarak, yürüyüşün Karaman etabına başladı. Oğuz Ağıl Deresi su savaklarında yürüyüşe başlayan ekip, yaklaşık 40 km yol kat edip, çeşitli noktalarda kamp kurarak; Karaman il sınırları içerisinde iki tarihi köprü, bin yıllık Dereköy Camisi (Fileratos Kilisesi), Yedigöz Boğazı, Çığlık Zirvesi’ni görme fırsatı buldu. 24 Ağustos’ta Karaman’dan gelen yürüyüş grubu ile Mut’tan gelen ekip, Mut’un Kavaközü Mahallesi Yağlı Yaylası’ndaki Punura antik kentinde buluştu. Burada kurulan kampın sonrası ertesi gün yeniden yola koyulan yürüyüşçüler, Punura’nın Güneydoğu yönünde ilerleyip Pers Yolu’nun el değmemiş 5 kilometresinden geçti ve Koyunyunağı vadisinden ilerleyip Kömürcü mevkisine geldi. Sonrasında Punura gibi Dünya tarihi coğrafyacılarının kayıp kent olarak literatüre geçirdikleri Sibila antik kentine ulaşan grup, geceyi Kavaközü Köyü İlkokulu önünde kamp kurarak geçirdi. 26 Ağustos sabahı yaklaşık 13 km’lik bir yürüyüşten sonra Avoluk Yaylasına gelen yürüyüş grubu; devamında Çığlık zirvesine ulaştı. Yürüyüşün son kısmında Mut’un Dünyaca ünlü Kestel Kanyonlarına paralel yürüyen ekip, Ulama Yaylasında yürüyüşü sonlandırdı. Etkinlik, araçlarla Mut Karacaoğlan Çınaraltı Parkı’na gelinmesiyle tamamlandı. Pers Yolu Yürüyüşü katılımcılarına, Mersin Büyükşehir Belediyesince düzenlenen Pers Yolu madalyaları ve her iki belediyenin katılım belgeleri verildi.
Etkinliğin fikir babası Bukay İnce, Pers Yolu Yürüyüşü’yle ilgili olarak gazetemize bilgi verdi.
23-27 Ağustos tarihlerine planlanan Pers Yolu’nun ilk yığınsal kamplı yürüyüşü hazırlıklarının yaklaşık üç ay sürdüğünü belirten Bukay İnce, “Pers Yolu Karaman ve Mersin il sınırları içinde bulunmakta. Böylesi bir etkinlikte yerel yönetimlerin desteğine ihtiyacımız vardı. 23-24 Ağustos tarihlerinde gerçekleşen Karaman il sınırı içindeki 40 km. yürüyüş hattı için Karaman Belediyesi’nin desteğini Belediye Başkan Yardımcısı Eyüp Aslan Bey liderliğinde aldık. Karaman’da yapılması gereken işlerimizi Pers Yolu Karaman Koordinatörü Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Öğretim Üyesi Doçent Dr. Nizam Mustafa Nizamlıoğlu koordine etti. 25-26-27 Ağustos günlerini kapsayan 45 km’lik bölüm için desteği Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan Kadın ve Aileden Sorumlu Daire Başkanı Şerife Hasoğlu Dokucu Hanım liderliğinde aldık. Her iki belediyemiz de üzerlerine düşeni kusursuz yaptılar. Öyle ki yürüyüş bitiminde memnuniyetsizlik ifade eden kimse yoktu. Aksine herkes teşekkür etti. Pers Yolu olarak minnettarız. Mut ilçemizde buluşan dağcılar ve Mersin Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunu Pers Yolu ekibinden Gazeteci Murat Sözeri arkadaşımız gerçekleştirdi ve kusursuzdu. Bir teşekkür de Mut Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Mehmet Ali Mersin Bey’e ediyoruz. Mut’a gelen dağcılara Musa Eroğlu Park’da kamp yeri ayırdığı için.” dedi.
Etkinliğin 22 Ağustos’da Karaman Aktekke Meydanı’n da başladığını belirten İnce, Pers Yolu Yürüyüşü serüveniyle ilgili şu bilgileri verdi:
“Pers Yolu’nun Dünyaya tanıtımı için başarılı bir basın toplantısı düzenlendi. Katılım sağlayan Karaman basın grupları muhteşem bir iş çıkardılar. Karaman, KARTAP rehberliğinde dağcılar tarafından gezildi. 22 Ağustos akşamı Türk Dünyası Parkı Karaman’da kamp kuruldu. Akşamında Karaman’ın konuşulduğu güzel bir sohbet, çaylar ve elma pestili eşliğinde yapıldı. 23 Ağustos sabahı olmaz ise olmaz olan Karaman Basını ile Pers Yolu başlama noktası Oğuz Ağıl Deresi Su Savaklarına geldik. Yürüyüş başladı. Muhteşem güzellikler içinden geçerek beş kilometre ilerleyip, tarihi Fileratos kentine geldik. Bu günkü Dere Köyü’dür burası. Bu gün cami olan Fileratos Kilisesi ve geride bıraktığımız iki tarihi taş köprü, Dağa Barajı’ndan kopup gelen Deliçay dediğimiz köpük saçarak uçup, adeta öfke fırlatan muhteşem dere, dağcıları büyüledi.
Yedigöz Boğazından geçen Pers Yolu’nda kısa sürede 1000 m rakımda başlayan yürüyüş 1500 rakımlarda ilerledi ve 23 km. sonra Kaynar kamp alanında durdu. Muhteşem su kaynaklarının bulunduğu Kaynar kampta Kaynar kadınlarının kurduğu Pers Yolu pazarından, dağcılar alış veriş yapıp taze ürünlere ulaştılar.
24 Ağustos günü muhteşem bir rotada 16 km yol aldık ve Punura antik kentine geldik. Punura Dünya tarihi coğrafyacılarının literatüre kayıp kent olarak düşürdükleri Pers Yolu üzerinde bulunan iki kayıp kentten biridir. Punura’nın keşfi 2021 yılında Pers Yolu Kaşifi ve Rehberi, Pers Yolu yürüyüşünün organizatörü Dağcı Bukay İnce tarafından yapılmış, kayıtlara geçirilmiştir. Punura, Mersin ili Mut ilçesi Kavaközü Köyü Yağlı Yaylası’dır.
Punura’da kamp kuran dağcılar, buraları gezip halkla kaynaştılar. Mut ilçesi Selamlı Köyü Yağlı Yaylacıları kadınların kurduğu Pers Yolu pazarından alış veriş yaptılar. Taze süt içtiler.
Punura kentinin keşfine, bölgeye ve Pers Yolu’na yapacağı katkılarla ilgili toplantıdan sonra buraya kadar her türlü lojistik desteği kusursuzca sağlayan Karaman Belediyesi Başkan Yardımcısı Eyüp Aslan Bey’e teşekkür ederek uğurladık. Karaman il sınırı Punura kadim kentidir.
25 Ağustos sabahı Punura’dan çıkış öncesi Mersin Büyükşehir kadroları ile ve Pers Yürüyüşünün son üç gününe katılacak dağcılarla buluştuk. Buraya kadar yürüyüşte zorlanan dokuz arkadaşımızla vedalaştık. Kentlerine dönmeleri için gerekeni yaptık.
Punura’nın Güneydoğu yönünde ilerleyip Pers Yolu’nun el değmemiş beş kilometresinden geçtik. Persler zamanında yapılmış duvarlara dokunduk. Koyunyunağı vadisinden ilerleyip Kömürcü mevkisine geldik. Burada bulunan Kerümittin Karaman’a ait örenden, kömür üretme yerinden geçtik. Burada bulunan Karamanoğulları zamanından kalma dev bir çam ağacına bez bağlayıp, ‘Uzun yaşa Koca Çam’ dileğinde bulunduk. Devamla Sibila antik kentine geldik. Dağcılar Yağmur Damlası anlamına gelen Sibila kentini gezdiler.
Sibila, Punura gibi Dünya tarihi coğrafyacılarının kayıp kent olarak literatüre geçirdikleri, Pers Yolu üzerinde bulunan, Pers Yolu Rehberi Kaşifi Dağcı Bukay İnce tarafından keşfi yapılan 2500 yıllık, Pers Yolu ile birlikte yapılmış, Pers müstahkem mevkidir. Persler’den bu yana bütün uygarlıklar tarafından kullanılmıştır. Dağcılar burada oluşturdukları Sibila’ya Hoş Geldiniz korosu ile keşfinin yapıldığını Dünyaya duyurdular.
25 Ağustos gecesi Kavaközü Köyü İlkokulu önünde kamp kuruldu. Saha Mersin Büyükşehir kadrolarınca, Türk Bayrağı, dev bir Atatürk resmi, Mersin, Pers Yolu, Punura, Sibila flamaları ile donatıldı. Okul lojmanı alt yapısı kullanılarak, dağcılar dinlenip, akşam eğlencesine hazırlandılar. Gece boyunca müzik eşliğinde oyunlar oynanıp şarkılar söylendi, şiirler okundu.
Kavaközü zamanları için Köy Muhtarı Salih Ata ve değerli eşi Nuran Ata’ya sonsuz teşekkür ediyoruz. Yapabilecekleri her şeyi güler yüzle, coşkuyla yaptılar. Evlerini dahi açtılar.
26 Ağustos sabahı, 26 Ağustos’un 30 Ağustos için önemi konusunda bir konuşma yapıp Atatürk ve kahramanlarımız anıldıktan sonra yürüyüş yeniden başladı. 13 km’lik bir yürüyüşten sonra Avoluk Yaylasına gelindi.
Avoluk’da Torosların en ünlü yörüğü, Avoluk Yaylası’nın Kralı Muhammet Şahin ve ailesi karşıladı. Aile 27 sabahı Pers Pazarı kurdu. Dağcılar sıkmaya, böreğe, süte doydular.
Takip zamanda Mersin Büyükşehir kadroları bir kişi gönüllü ile birlikte isim isim sahneye çağırılarak, teşekkür edildi, onurlandırıldı. Helalleşildi.
Önümüzde kalan son 7 km için 3. kilometresinde Çığlık Zirvesi’ne gelindi. Dağcılar 1750 m. rakım olan kaya kütlesi üzerinde istedikleri şekilde çığlık atarak nefeslerini açtılar. Pers Yolu’nu taçlandırdılar. Devamında Mut ilçesinin Dünyaca ünlü Kestel Kanyonlarına paralel yürüyerek ilerlediler.
Ulama Yaylasında sona eren yürüyüş, Mersin Büyükşehir araçları ile Mut Çınaraltı Parkı’na gelinerek tamamlandı. Katılımcıların Mersin Büyükşehir’ce düzenlenen Pers Yolu madalyaları ve her iki belediyemizin katılım belgeleri, yürüyüş lideri Dağcı Bukay İnce tarafından imzalanarak, katılımcılara verildi.
Pers Yolu Yürüyüşü’nde Emine İnce rehber, Yiğit İnce artçı, Murat Sözeri Pers Yolu Mut Koordinatörü ve Rıfat Gürbüz Mersin Grup Koordinatörü olarak görev aldı. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz.”

Tema Tasarım | Osgaka.com