FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber, Spor 5 Temmuz 2022 614 Görüntüleme

Türkiye’nin en zor kanyonlarından Kestel’i geçecekler

Türkiye’de geçmesi en zor kanyonlardan olan, uzunluğu 11,5 km’yi bulan, girişi ve çıkışı arasında bin metre kot ve rakım farkı bulunan Mut’taki Kestel Kanyonu’ndan geçiş hazırlığı yapılıyor. Mut’ta zeytin ve zeytinyağı sektöründe faaliyet gösteren iş insanlarından olan ve kanyon sporuyla da ilgilenen Bukay İnce’nin girişimleriyle hazırlığı başlatılan Kestel Kanyonu geçişini; Bursa Kanyon ve Doğa Sporları Derneği (KANYON BURSA), 9 ve 14 Temmuz tarihleri arasında, 5 günde gerçekleştirecek.
Kestel Kanyonu’nun doğu bölümünde gerçekleştirilecek geçişte, 7 kişilik ekip yer alacak. İlçemiz Mut’tan Bukay İnce’nin de yer aldığı ekipte; Bursa’dan Yılmaz Ergül, Erkan Hubup, Serdar Kurtaran, Mustafa İsmail Ataç, Mir Hamza Çimen ve Manisa’dan Ahmet Vurganer bulunuyor. Emine İnce ise Doğu Kestel kanyon geçişinde Dış Gözlemci olarak görev alacak. İçinde 87 metrelik çağlayanı ve 20 metrenin üzerinde 70 ip inişinin bulunmasıyla Türkiye’de tek olma özelliğini taşıyan kanyon geçişi için ön izin başvuruları yapılırken; Kestel Kanyon geçişine Mersin Büyükşehir Belediyesi destekleyicilik yapıyor.
9-14 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek Doğu Kestel Kanyonu geçişiyle ve kanyon sporuyla ilgili bilgiler veren ilçemiz iş insanlarından Bukay İnce; kanyonların, yeryüzündeki derin yarıklar ve derin vadiler olduğunu söyledi. Kanyonların insanoğlunun dikkatini çektiğini belirten İnce, ülkemizde de bol miktarda kanyon bulunduğunu ve kanyon sporunun gün geçtikçe ilerlediğini kaydetti.
Kendisinin de dağcılık, kanyon ve atletizmin çeşitli dallarında spor yaptığını belirten İnce, Pers Yolu üzerindeki yürüyüşleri boyunca 2018 yılında Kestel Kanyonu’nu keşfettiğini söyledi. Kanyon eğitimleri aldığını ve ülkenin değişik yerlerindeki kanyon festivallerine, kanyon geçiş etkinliklerine katıldığını kaydeden İnce, Kestel Kanyonu geçişinin kişisel çabalarıyla gelişen bir olay olduğunu ve arayışlara girdiğini sözlerine ekledi.

İnce: “Kestel, Türkiye’de bir kanyoncunun geçebileceği en zor kanyon.”

Bukay İnce, Kanyon Bursa ekibiyle geçmeye hazırlandıkları Kestel Kanyonu hakkında şu bilgileri verdi: “Kestel Kanyonu Mut ilçemizde, Dağpazarı bölgesinde bulunan, uzunluğu 11 bin 500 metreye yakın, girişi ile çıkışı arasında bin metre civarında kot farkı rakım farkı olan muhteşem bir kanyon. Türkiye’de geçmesi en zor olan kanyondur. Uzmanların kriterlerine, yaptığı tasniflemeye göre Kestel kanyonu; Türkiye’de bir kanyoncunun geçebileceği en zor kanyon. Yanı sıra kot farkıyla da Türkiye’nin ilk sırasında gelen kanyondur. Bin 450 civarında Söğütözü’nden giriyoruz, 300 metre rakımdan, Esençay köyünün alt tarafından çıkıyoruz. Bu muhteşem bir şey. Türkiye’de böyle kot farkı olan kanyon yok.”

“70’den fazla ip inişiyle Türkiye’de tek, Dünyada sayılı.”

Kanyonun içerisinde 20 metrenin üzerinde 70’den fazla ip inişi olduğunu söyleyen İnce, bu özelliğiyle de Türkiye’de başka kanyon bulunmadığını belirtti. İnce, “İp inişi; ekipmanlar yardımıyla, bir ipe tutunarak yükseklikten aşağıya inmek. 70 ‘den fazla ip inişi olan başka bir kanyon Türkiye’de yok. Bu haliyle de bizim kanyonumuz, Türkiye’nin ve Dünyanın sayılı kanyonlarından bir tanesi” dedi.

“Kestel’de 87 metrelik şelale var.”

Kanyonların içlerinde bulunan şelalelerin yüksekliğiyle de değerlendirildiğini belirten İnce, “Kestel Kanyonu’nda, içerisinde en yüksek şelalenin uzunluğu 87 metre olarak ölçülmüş. Değişik yüksekliklerde şelaleler var. En yükseği 87 metre. Türkiye’de içerisinde 87 metre şelalesi olan başka bir kanyon yok” bilgisini verdi.

“Doğu Kestel, Batı’dan daha zor.”

Kanyonda ilerlemenin oldukça zor olduğuna vurgu yapan İnce, kanyon geçişiyle ilgili şunları söyledi: “Kanyon geçişinde sadece ip inişi yapılmıyor. Aynı zamanda su göletleri var, cadı kazanı tabir edilen. Girdaplı alanlar var. Buralardan çok dikkatli geçmek gerekiyor sporcuların; boğulma, düşme durumları yaşamamaları için. Bunun için kanyondan geçiş takriben 4 gün sürüyor. 4 gece yatıyoruz 5. günün akşamında kanyondan çıkıyoruz. Bu biraz da kanyonda yaşanacak durumlara bağlı. Ekibin oldukça profesyonel olması lazım. Bir de uygun sayının 8-10 civarında olması lazım. Bu sayı daha fazla olursa, geçiş uzuyor. Kanyon içerisinde kalış süresi uzuyor. Kestel Kanyonu’nun doğusunda kalan bölümüne Doğu Kestel, batısında kalan kanyona da Batı Kestel diyoruz. Her ikisinin uzunluğu da 11,5 km. civarında. Biz doğusundan geçeceğiz. Zor olan doğudaki kanyon. Batıdan geçiş nispeten daha kolay.”
Kestel Kanyonu’nu daha önce İstanbul’dan bazı kanyon gruplarınca 3 yıllık bir sürede keşfinin yapıldığı ve geçildiği bilgisini veren İnce, bu bilgileri öğrendikten sonra bu gruplarla irtibat kurduğunu ve Kestel Kanyonu’nu geçmek için ise Kanyon Bursa ekibiyle anlaştığını söyledi.

“Kestel’i ilk geçen Mutlu olmak heyecanlandırıyor.”

Kestel Kanyonu’nu geçecek ilk Mutlu olmanın heyecanını yaşadığını söyleyen İnce, duygularını paylaştı: “Mut ilçemizde yaşayıp, Mut ilçemizde bulunan bu kanyonu, bir Mutlu, yani Mut ikametli herhangi bir yurttaşımız şimdiye kadar geçmemiş. Bu da beni çok heyecanlandırdı. Mutlu ilk geçen insan olmanın sevincini, mutluluğunu, bu bir onursa onurunu yaşamak için çaba harcadım. Gerekli eğitimleri aldım. Bir kanyon ekibiyle anlaştım. Kanyon Bursa diye bir Bursa merkezli kanyon derneğimiz var. Türkiye’nin her yerinde kanyonlarda geçişler yapan, sportif faaliyetler yapan arkadaşlarımız bunlar. Zaten Kestel Kanyonu’nu biliyorlar. Kanyon sporu yapan herkes Kestel Kanyonu’nu biliyor. Ama ilçemizde pek tanınmıyor, bu da bir üzüntülü durum. Bugün kayısı, zeytin Mut için neyse, Kestel Kanyonu bunlardan çok daha önemli bir Mut varlığı.”
Kanyon Bursa ile irtibata geçip burayı geçme kararını oluşturduklarını ve yapılan görüşmeler sonucunda 9-14 Temmuz tarihleri arasında geçmeye karar verdiklerini ifade eden İnce, ön izinleri aldıklarını söyledi. İnce, gerekli izinleri alıp ayın 9’unda veya 10’unda, 7 kişilik ekiple kanyona gireceklerini kaydetti.

“Kestel’i tanıtmak istiyoruz.”

Amaçlarından bahseden İnce, şöyle konuştu: “Amacımız; kanyonumuzu, bu muhteşem kanyonu, Dünya ölçeğindeki kanyonu hem Mut’a tanıtmak, sonra Türkiye ve Dünyaya tanıtmak. İlçemizi turizme açmak, ekonomisine bir katkı yapmak. Amacımız bu. Kanyon sporu birçok sporun toplamıdır. Bir kanyonda hem yüzersin, hem uzun atlama yaparsın, hem yüksek atlama yaparsın, hem ağırlık kaldırırsın. Tüm sporların birleşimidir. Bu haliyle de muhteşem, heyecan vericidir. Ben de bunu çok seviyorum. Umarım Mut’a yararlı oluruz.”
İleriki zamanlarda Mut’ta da bir kanyon derneği kurmayı planladıklarını söyleyen İnce, “Mut’taki insanlarımıza kanyon eğitimi vermeyi ve mevcut kanyonlarımızı birlikte geçmeyi düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Kestel Kanyonu’nu geçen ilk Mutlu olmaya hazırlanan Bukay İnce; sözlerinin sonunda, grubun geçişinde ulaşım, barınma, konaklama ve gıda ihtiyaçları konusunda destek verecek olan Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne ve Mut’taki sorumlusu Selahattin Arslan’a teşekkürlerini iletti.

Tema Tasarım | Osgaka.com